BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka karları için iyimser tahmin----

Banka karları için iyimser tahmin

Banka karları için iyimser tahmin
15 Ekim 2021 - 12:25 www.finansgundem.com

Karlılık açısından rekor kırmaya devam eden Rus bankalarının 2022 yılı karının bu yıl üzerine çıkacağı tahmin ediliyor

Milli Finans Kurumları Derecelendirme Ajansı (AKRA) Genel Müdürü Mihail Sukhov, Rusya’daki bankacılık sektörünün 2022’deki karının en az 2,5 trilyon ruble olacağını açıkladı.

Son bir buçuk yılda Rusya’daki banka ve diğer kredi kuruluşlarının verdikleri kredi hacminin toplamda 7 trilyon rubleye çıktığını ifade eden Sukhov, şu anda kamu borç piyasasında dolaşımda olan şirket tahvillerinin hacminin ise yaklaşık 1,2 trilyon ruble olduğunu söyledi.

Bu oranın korunmaya devam edeceğini belirten Sukhov, “Banka varlıklarının son bir buçuk yılda yüzde 23’lük artışıyla kredi kuruluşlarının karı da artıyor. AKRA değerlendirmesine göre, bankacılık sektörünün 2022’deki karı en az 2,5 trilyon ruble olacak” diye konuştu.

AKRA Genel Müdürü, kar ve likiditedeki artışın, Rusya’da dönemsel olarak meydana gelen bir türbülans döneminin başlamasıyla bankaların finansal piyasaları istikrarsızlaştırmayacaklarını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, 2021 yılı sonunda Rus bankalarının karının yaklaşık 2 trilyon ruble olmasını beklediğini açıklamıştı.

Fitch’in Finansal Kurumlar Analitik Departmanı Müdürü Anton Lopatin, ülkedeki bankacılık sektöründe karlılık açısından bu yıl büyük olasılıkla rekor seviyelere ulaşılacağını belirterek, “Yılın ilk yarısında Rus bankaları, büyük ölçüde rezervlerin dağılmasıyla risklerini de azaltarak yaklaşık 1,2 trilyon ruble kazandı. Ancak yılın ikinci yarısında belki de bu kadar önemli bir rezerv erimesi olmayacak. Yine de büyük olasılıkla sektör 1,8 trilyon ruble seviyesine, hatta 2 trilyona yakın karlılık seviyesine ulaşacak” diye konuştu.

Buna ek olarak Fitch, 2021’in ikinci yarısında perakende kredi piyasalarında şu ana kadar yaşanan artışta düşüş öngörürken, yılın ikinci yarısında büyük ölçüde konut kredileri taleplerinin azalmasıyla perakende kredi ürünleri artışında hafif bir düşüş beklendiğini iletti.

Lopatin, şu anda daha yüksek kredi faiz oranları daha az elverişli ipotek koşulları olduğun vurgularken, “Yılın başından itibaren bakarsak, yılın ilk yarısında perakende kredi piyasası yaklaşık yüzde 12 artış gösterdi. Yılın ikinci yarısındaki hafif bir yavaşlamayla birlikte toplamda kredi hacimlerinin yıl içerisinde yüzde 20’ye ulaşabileceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Fitch analisti, 2021’de kurumsal kredilerde yüzde 7 ila yüzde 10 aralığında bir artış beklediklerini de sözlerine ekledi.

Borsalar zirvedeyken yatırım yapılmalı mı?

Altında alıcılar baskın

Piyasalar faiz kararına odaklandı, BİST’te bilanço dönemi başlıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)