BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka fintek işbirlikleri neden yürümüyor?----

Banka fintek işbirlikleri neden yürümüyor?

Banka fintek işbirlikleri neden yürümüyor?
20 Ocak 2022 - 17:25 www.finansgundem.com

Son üç yılda bankalar ve fintek şirketleri arasında hız kazanan işbirlikleri, beklenen performansı göstermiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Banka-fintek işbirlikleri yönetim kurullarının gündemindeki en önemli konulardan Cornerstone Advisors tarafından yayınlanan bir rapora göre, her 10 finans kurumunun yaklaşık 9’u fintek şirketleriyle işbirliklerini değerlendiriyor. Bu oran 2019 yılında %49 seviyesindeydi. Geçtiğimiz üç yılda bankaların ve kredi birliklerinin %65’i en az bir fintek şirketiyle işbirliği anlaşması imzaladı. %35’i ise bir fintek start-up’ına yatırım yaptı. Bankaların fintek şirketleriyle işbirliği anlaşmaları geçtiğimiz üç yılda hız kazandı.

2019 yılında fintek şirketleriyle işbirliği anlaşması imzalayan bankaların ortalaması kurum başına 1,3’tü. Bu oran 2021’de 2,5 işbirliğine yükseldi. Forbes’un haberine göre fintek şirketlerine yatırım yapan bankalarda da sayı son üç yılda yükseliş gösterdi. Bankaların ortalama fintek yatırımları 2019’daki 2,3 milyon dolar seviyesinden, 2021 yılında neredeyse 10 milyon dolara çıktı. Peki finans kurumları nedeni fintek şirketleriyle işbirliği kuruyor?

Kurumlar fintek işbirliklerinin nedeni olarak artan kredi hacmi ve kredi verimliliğini gösteriyor. Bunun ardındansa yeni ürün geliştirme geliyor. Bu yanıtlar ise 2019 yılına göre büyük bir değişime işaret ediyor. 2019 yılında Finans kurumlarının yalnızca %32’si fintek işbirliklerinin nedeni olarak yeni ürün geliştirmeyi göstermişti. Buna rağmen fintek şirketleriyle kurulan işbirlikleri finans kurumlarının beklentilerinin altında performans gösteriyor.

Finans kurumlarının yalnızca %28’i kredi hacminde %5 ve üzeri bir yükseliş görüldüğünü söyledi. %14’ü ise işbirliklerinin sonucunda sunulan yeni ürünlerde %5 gelir artışına işaret etti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankalar fintek şirketleriyle işbirliklerinde, teknolojiye yönelik bazı konularla karşı karşıya kalıyor. Bankalar özellikle de sistem entegrasyonu, dijital bankacılık platformu entegrasyonu ve uygulama programlama arayüzü (API) eksiliğine dikkat çekti.

Bunların yanı sıra, banka-fintek işbirliklerinin beklenen performansı göstermemesinin diğer sebepleri de var.

1. Yetersiz organizasyon yapısı

Fintek işbirlikleriyle ilgilenen özel bir ekibi bulunan finans kurumlarının üçte birinin, bu işbirliklerini tespit etmek, müzakere yürütmek ve uygulamak için merkezi bir ekibi var. Diğerleri ise kurum içi dağınık bir şekilde bulunuyor. Ancak rapor için yapılan ankete katılan yöneticiler, merkezi bir ekip ile bankanın diğer bölümlerindeki çalışanlardan oluşan diğer personelin bir arada olduğu hibrit bir yaklaşımın en etkili sonuçları verdiğini söyledi.

2. Yetersiz personel

Finans kurumlarının yarısından fazlasının fintek işbirliklerine yönelik bir ekibi yok. Yönetimi altındaki varlıkları 1 milyar dolar ila 10 milyar dolar arasında değişen ve fintek işbirliklerine yönelik ekibi bulunan finans kurumlarında, bu personel sayısı yaklaşık 2. Bu çalışan sayısı ise fintek işbirliklerini uygulamak ve yeni işbirlikleri oluşturmak için yeterli değil.

3. İşbirliği kültürünün olmaması

Birçok finans kurumu için fintek işbirlikleri oldukça yeni bir alan. Bilgi işlem departmanı ve diğer alanlardaki çalışanlar, kendi alanlarında uzman olabilir. Ancak bu fintek işbirliklerini yürütebilmek için yeterli donanıma sahip oldukları anlamına gelmiyor.

Wall Street devleri artan maliyetleri dengeleyebilecek mi?

 

JP Morgan ile Goldman Sachs'tan faiz tahmini

 

Uzaktan çalışma Lloyds’a ofis binasını kaybettirebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)