BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBanka faizleri arttı inşaatçıları endişe sardı----

Banka faizleri arttı inşaatçıları endişe sardı

Banka faizleri arttı inşaatçıları endişe sardı
02 Ocak 2021 - 10:00 www.finansgundem.com

Faizlerde yaşanan aşığı indirim sonrası kamu bankaları başta olmak üzere başlatılan konut kredi kampanyaları bitti, satışlar düştü

Pandemi sürecinde ekonomide önemli gelişmeler yaşandı, otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinde satış rekorları kırılırken fiyatlar hızlı bir artış gösterdi. Ekonominin korona virüs gölgesinde kaldığı bir dönemde yaşanan b gelişmelerin en önemli nedeni olarak faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş gösteriliyor. Özellikle kamu bankaları üzerinden başlatılan konut kredi kampanyaları artan ev fiyatlarını unutturdu. Ayrıca Libya, Irak, Pakistan, Afganistan ve İran gibi ülkelerden Türk pasaportuna sahip olmak isteyenlerin konut alımlarını artırması sektörde önemli bir canlılığa neden oldu. Ancak faizler yeniden sert yükselince dengeler değişti.

Bu arada Türkiye, 2020’de de deprem gerçeğini sık sık hatırladı. Yurdun batısı ve doğusu, Malatya/Elazığ ve İzmir depremlerinin şokunu yaşadı. Eski yapı stoku ve riskli alanlarda kentsel dönüşüm çalışmaları, yine bir yılın daha gündemi oldu.

İnşaat sektörü, 2019’da küresel ekonomilerdeki daralma ve yüksek faiz oranları nedeniyle yaşadığı zor zamanı 2020 yılının başında atlatmaya başlamışken küresel sağlık kriziyle yeniden bir dalgalanma sürecine girdi. Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, 2020 için sektörün en büyük kazancı stokların büyük oranda eritilmesi oldu. Ekonomilerdeki durağanlaşmayla birlikte daha az yeni proje üreten konut sektöründe, kamu bankalarının sağladığı düşük faizli konut kredi kampanyası, alımları hızlandırdı. Öyle ki 2020 yılı, tüm zamanların konut satış rekorunun kırıldığı yıl olarak kayıtları yeniledi.

2020 yılı için ‘iyi başladık, umutlarla devam ettik ancak zorluklarla kapattık’ yorumunu yapan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, sıkıntılı bir yıl olsa da konut stoklarının erimesi açısından verimli geçtiğini ifade etti.

Özellikle 2021’in ilk çeyreğinde de sıkıntılı bir döneme hazırlandıklarını anlatan Elmas, “2020’de mecburen gayrimenkul fiyatlarını baskıladık. Yüksek fiyata ürettiğimizi, maliyetleri konut satış rakamlarına neredeyse yansıtmadan sattık. Ancak emtia fiyatlarındaki son 6 aylık artış, bizi çok zorluyor. Yeni yılda kademeli olarak yansıtılacak. Faizlerde artış var; kredili satış azalacak, ilk çeyrek zorlu geçecek” dedi. 2021’in ikinci yarısına ise ‘temkinli iyimser’ olarak baktıklarını kaydeden Elmas, şöyle devam etti:

“Yılın ikinci yarısından itibaren genel dengelerin düzelmeye başlayacağını, faizlerin bir miktar gevşeyeceğini, yeni projelerin yavaş yavaş gündeme geleceğini düşünüyoruz. Temkinli ama yatırım için iyimser bir bakış açımız var. Hükümetin alacağı tedbirler de yürüyüşümüzü etkileyecektir. Alımı destekleyen kampanyalar ara ara yapılabilirse yine kayıplar telafi edilebilir. 2021 yılı Sur Yapı için teslim yılı olacak, İstanbul’da 1 ya da 2 projeyi ise gündeme alacağız.”

‘Yatırım tercihi dönüyor’

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2021 yılında düşük arz ve hammadde fiyatlarından kaynaklanan fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ancak konut üreticilerinin buna yönelik önlemler almaya çalışacağını söyledi.

Öncelikle yerli malzeme kullanımına yönelimin artacağını anlatan Durbakayım, “Karlılığımızdan fedakarlık, artık stratejimizin ayrılmaz parçası oldu” dedi.

Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir döneme girildiğini anlatan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, 2021 yılı ve sonrasında şehirlerde insanı önceleyen bir kalkınmanın oluşması farkındalığının kazanıldığını ifade etti.

Bakan Kurum: Kanal İstanbul'un temeli 2021'in ilk yarısında atılır

Dibe vurun turizmde çıkış 2021 yazında olacak

İstanbul'da enflasyon 16 ayın zirvesinde

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mk03 Ocak 2021 10:29

    Daha beter olsunlar inşallah. 100de 300 fiyat arttırdılar.. Allah İn izniyle daha da kötüye gidecekler

  • mtu03 Ocak 2021 01:20

    Biz hep yüzdürdüğümüz için sorunlar da hep geç ortaya çıkıyor. Bırakın piyasayı kendi haline kendi kendine köpüğü atsın dengeyi bulsun. 

  • mtu03 Ocak 2021 00:39

    Emlak için şimdi fiyatları aşağı çekme vakti

  • Bahar02 Ocak 2021 23:07

    Iyi oldu her şey patlıcan iflaslar yakında duyulmaya başlar yaprak kipirdamiyor elimizi kolumuzu bağladılar elin gavuru sıfır faizle konut kredisi veriyor bizimkilerin gözü doymadi bir türlü çok iyi oluyor süper....👍

  • Ahmet bey02 Ocak 2021 22:22

    Gayrimenkul fiyatları uçmuştu zaten. Kullanışsız kutu gibi evlere yüzbinler istiyorlar. Biraz talep olunca fiyatları 2 hatta 3 katına çıkarıyorlar. Ama suç onlarda değil alanlarda. Döviz 2 yıl önceki fiyata geldi ama 300 binlik daireye 800 istiyorlar...

  • Aynen öyle03 Ocak 2021 09:39

    Denetim yok, arz talep serbest piyasa diye adamlar döviz yükseldi diye kafalarına göre fiyatları uçurdular..Şimdi döviz düşüyor fiyatlar geri gelecek mi?.Maliyetler yükselmiş, demiri çimentoyu işçiyi ithal mi ediyorsun?.Evler ev değil zaten, yalıtımsız, plansız, daracık Evler, önüne gelen müteahhit..Konut fiyatları da aynı gıda, giyim fiyatları gibi kontrol edilmeli, barınmada vatandaşın temel ihtiyacı.

  • Faize bak faizeeee02 Ocak 2021 20:59

    Nasıl olacak patates bir yıl.

  • Berber Bekri 02 Ocak 2021 17:30

    Beton asfalt ekonomisinin sonuna gelmiş bulunmaktayız Haydi Türkiye ileri

  • BORSACI02 Ocak 2021 12:11

    gyo sektöründe çöküş bekliyorum yıldızı parlayacak şirketler gıda giyim.

  • RAMO CANCAN02 Ocak 2021 16:43

    Ben zannetmiyorum daha nereye kadar borsa yükselecek çöp hisse senetleri patlamak üzere.