BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinBalıkesir'de 2 bin 500 yıllık su şebekesi bulundu!----

Balıkesir'de 2 bin 500 yıllık su şebekesi bulundu!

Balıkesir'de 2 bin 500 yıllık su şebekesi bulundu!
10 Ağustos 2022 - 11:59 www.finansgundem.com

Balıkesir Bandırma'da bulunan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan İlk Çağ kenti Daskyleion'daki kazıda içme suyu hattına ulaşıldı. Bulunan künklerin milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu tespit edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bandırma ve Manyas belediyeleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Bandırma Çelebi Liman İşletmesi firmasının desteğiyle süren kazıda, 10 metre uzunluğunda 2 bin 500 yıllık su hattı bulundu.

Daskyleion'daki kazılar, 68. yılında devam ediyor. İlk yerleşimlerin milattan önce 3 binli yıllara uzandığı Hisartepe mevkiinde kazılara ilk olarak Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal başkanlığında başlanmıştı.

Milattan önce 4. asırdan kalma

Kazı heyeti başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren, çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü belirtildi.

Daskyleion'un önemli bir İlk Çağ kenti olduğunu söyleyen İren, "Kazıda bulduğumuz pişmiş topraktan yapılmış, kalın su borusu olan künkler, milattan önce 4'üncü yüzyıla ait" diye konuştu. İren, o dönem Manyas Gölü tarafında henüz yeri saptanamayan bir kaynaktan suyun şehre taşındığı bilgisine ulaştıklarını bildirdi.

Tıkanmalara karşı önlem bile almışlar

Suyun küçük bir havuzdan geçtikten sonra şehre, güneye doğru künkler vasıtasıyla aktarıldığını kaydeden İren, şunları söyledi:

Künklerde yer yer kontrol noktaları saptadık. Bu kontrol noktaları, künklerde suyun kirecinden dolayı bir tıkanma olursa bu noktalar sayesinde bir tel vasıtasıyla veya bir başka aletle bu künklerin tekrardan kullanıma açılması, suyun rahatça akmasını sağlıyor. Bu yapı kesinlikle bir su altyapı sistemidir ve içme suyu sağlamaya yöneliktir. Bu dönemdeki künkler pişmiş topraktan imal ediliyordu ve kireçten harçlarla birlikte birbirine tutturuluyordu. Bu malzemeler zayıf malzemelerdir, yer yer kırılabiliyor. Bizim elimize geçen künkler, güzel korunmuş olarak geçti. Herhangi bir bozulma, yıpranma büyük ölçüde görmedik. Künklerin üstünde kısmen korunmuş bir döşeme gördük, o döşemeyi kaldırdıktan sonra künklerin bu döşemenin altından geçtiğini gördük. Başka şehirlerde, başka forumlarda bu künklerin toprak üstünde de kullanıldığını biliyoruz.

Prof. Dr. İren, künklerin kente gidiş yönü ile herhangi bir çeşme binasıyla buluşup buluşmayacağına ilişkin araştırmalarının devam ettiğini belirtti.

100 yıllık ahşap su boru hattı bulundu

İngiltere'de 183 milyon yıllık balık fosili bulundu!

Adana'da bulunan 3 bin 800 yıllık mühür!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)