BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Tüfenkçi'den flaş açıklamalar----

Bakan Tüfenkçi'den flaş açıklamalar

Bakan Tüfenkçi'den flaş açıklamalar
29 Şubat 2016 - 07:09 www.finansgundem.com

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi reformları açıkladı: AVM ve büyük marketlere sınırlama... Esnafa destek ödemesi... Emlakçılar Odası kurulacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ilgili sektörlerde dalgalanmalar yaratacak reform düzenlemelerini Milliyet'ten Önder Yılmaz'a açıkladı. İşte o haber:

Küçük esnafa 20-25 bin TL gibi destek ödemeleri yapacaklarını, mahallelerde AVM veya büyük market açılabilmesi için nüfus sınırlaması getirileceğini belirten Tüfenkçi, eline her çanta alanın emlakçı diye dolaşamayacağını, “Emlakçılar Odası” kurulacağını kaydetti. İkinci el otoya sıkı denetim getirileceğini de dile getiren Tüfenkçi, üreticiden ucuza alan malları yüzde 500 gibi kârla satan büyük marketlere “kâr sınırı” getireceklerini vurguladı.

Tüfenkçi, TBMM’deki sohbetinde özetle şunları kaydetti:

-  KOOPERATİF YASASI DEĞİŞECEK: Kooperatifleri ekonominin bir unsuru haline getirmek istiyoruz. Çünkü kooperatiflerin geçmişteki kötü yönetimlerinden dolayı kimse kooperatifçiliğe sıcak bakmıyor. Dolayısıyla tarımdaki küçük üreticilerimiz biraraya gelemiyor, ürünlerini pazarlayamıyor. Kooperatifçilik yasasını Meclis’e sevkedeceğiz. 
-  EMLAKÇILAR ODASI KURULACAK: Eline bir çanta alan ben emlakçıyım diye ortaya çıkıyor. Emlakçılara önce bir oda kurun bir kimlik kazanın diyoruz. Sonra bunun piyasaya uygun düzenlemelerini yapın biz onu hayata geçirelim. Biz bakanlık olarak çalışıyoruz ama onlardan da bir çalışma bekliyoruz.
-  İKİNCİ EL OTOYA GÖZALTI: İkinci el otomotivde düzenlemeye ihtiyaç var çünkü onların da bir yasası yok. Sokak aralarında hiçbir vergiye tabi olmadan al-sat yapanlar var. Bunlara bir denetim getirmek lazım. Bunları yasal bir zemine oturtmak gerekiyor.
-  BÜYÜK MARKETE KÂR SINIRI: Hal Yasası’nı yeniden ele alacağız. Yasa çıktı ama kamuoyu baskısıyla büyük marketler ‘biz direkt üreticiden alsak, daha ucuza satarız’ demişler ama aradaki büyük karın hepsini de kendileri almış. Antalya’da domates bir lira Ankara’da 4.5-5 lira. Buna müdahale edecek bir mekanizma da yok. Büyük marketlere kâr marjı getirilebilir. Üreticiden aldığında yüzde 25 ya da 30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi ile birlikte en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kar olmaz. 
-  AVM VE BÜYÜK MARKETE NÜFUS SINIRI: Esnafa dönük ayrı bir çalışma yapıyoruz, esnaf destek paketi açıklayacağız önümüzdeki ay, özellikle küçük esnafa dönük olacak. Terziler, berberler, bakkallar. Küçük esnafa can suyu diyebileceğimiz destekler olacak. Mesela bir bakkal için 20-25 bin liralık bir destek ciddi bir destek. İkincisi zincir mağazaları her mahallede özellikle bir nüfus sınırlaması getirerek girmeleri engelleyeceğiz. Büyük zincir mağazaları şehir dışına çıkarma anlamında demiyorum, bir mahallenin nüfusu 20 bindir orada bir iki tane olabilir ama 2 bin nüfuslu bir yerde mağaza ya da zincir mağazaya gerek yok. Küçük mahallerde esnaf olsun istiyoruz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)