BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek'ten Arınç ve Kuzu'ya şok sözler----

Bakan Şimşek'ten Arınç ve Kuzu'ya şok sözler

Bakan Şimşek'ten Arınç ve Kuzu'ya şok sözler
06 Haziran 2015 - 07:16 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamudaki israfa yönelik açıklama yapan AK Partilileri eleştirdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Arınç ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu'nun yaptığı 'kamuda israf' açıklamalarına ilişkin "Bülent Arınç ve Burhan Kuzu'ya saygı ve sevgim büyük, severim kendilerini ama bunlar çok abartılı söylemler" dedi.
 
Şimşek, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, milletvekili adayı olduğu Gaziantep'in, sanayi, ticaret ve hatta turizm açısından Ortadoğu'nun en büyük üssü haline geldiğini söyledi. Şimşek, Gaziantep'i Türkiye'nin ilk 3 sanayi üssünden biri yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

'99 KİRALIK ARAÇ VAR'

Bakan Şimşek, makam araçlarının maliyetine yönelik "çerez" ifadesi üzerinden başlatılan tartışmaların sorulması üzerine, Türkiye'de 19 milyon taşıt bulunduğunu, bunun 115 bininin devlete ait olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi gibi 1 Nolu liste var. Bu listede şu anda kiralık 99 araç var ama toplamı 471. Bütün kamu taşıtlarının bütçe içindeki payı binde 7 yani 3,3 milyar lira ama makam araçlarının toplam araçlar içindeki payı en fazla yüzbinde 5'tir" diye konuştu.

Şimşek, 2 yıl önce taşıtlarda israfı minimize edecek bir tasarı hazırladıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla kiralamadaki bedeli, aracın bedelinin yüzde 2'si ile sınırladıklarını kaydetti.

KİRALANAN BİNALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Şimşek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun kamudaki israfa ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Bülent Arınç ve Burhan Kuzu'ya saygı ve sevgim büyük, severim kendilerini ama bunlar çok abartılı söylemler" dedi.

İsraf konusunda akla ilk olarak kamu taşıtları ve kiralık binaların geldiğini kaydeden Şimşek, "Yeni kurumlar kuruluyor, bu kurumlar ilk başta binalarını kiralıyorlar. Türkiye'nin tamamında kamunun kiraladığı binaların toplam bedeli 453 milyon lira, bütçenin binde 1'i bile değil. Bunun 100 milyon liradan fazlası öğrenci yurtlarıdır. Paralel Yapı ile başlatılan bir mücadele var. Öğrenciler artık onların yurtlarında kalmıyor, yeni yurtlar kiralamıştık" ifadelerini kullandı.

Şimşek, Abdullah Gül'ün kardeşinin şirketlerine yönelik vergi incelemesi başlatıldığı yönündeki gazete haberinin hatırlatılması üzerine, bunun siyasi duruşla ilişkilendirilmesinin son derece yanlış olduğunu vurguladı.

Abdullah Gül'ü çok sevip, saydığını, kendisi ile diyaloğunun çok güçlü olduğunu anlatan Şimşek, "Yapılan çok çirkin bir yakıştırma" ifadesini kullandı. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu konuda bilgi sahibi değilim. Vergi incelemeleri böyle 1-2 günde başlayıp da yansımaz. Gezi olaylarında çok ünlü sanatçılar çıktı, 'Maliye bizi denetledi' dediler, bir baktık ki denetim 2012'de başlamış, olaylar 2013'ün ortasında. Bu konuda herhangi bir bilgim yok, olsaydı da vergi mahremiyeti nedeniyle yorum yapamazdım. Bunun siyasi duruşla ilişkilendirilmesi, seçim öncesi fitne operasyonu dışında bir şey değil."

Sadece 2013'te 98 bin vergi incelemesi raporu yazıldığını hatırlatan Şimşek, "Hiçbir vergi incelemesinin onayı bana gelmez, hiçbir şekilde bana bilgi vermezler. Vergi denetiminin büyük bir kısmı risk analizine göre yapılır, zaman zaman sektörel incelemeler de yapılır. Bunların hiçbiri bana gelmez" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, zaman zaman bazı kişilerin vergi borcunun silindiğine ilişkin haberler yapıldığını anımsatarak, "Türkiye'de rutin olarak imkanlarımız olsa bütün mükellefleri incelemek isteriz, o nedenle müfettiş sayısını 2,5 kat artırdık" dedi.

'BEKARA KARI BOŞAMAK KOLAY'

Bakan Şimşek, muhalefet partilerinin ekonomi vaatlerinin hatırlatılması üzerine, "Bekara karı boşamak kolay, onların bir iktidar ümidi yok. Onlar şu anda muhalefette bol keseden atarlar. Bunlar 90'lı yılların siyasetçileri yani eski Türkiye" diye konuştu.

Bu sene bütçeden emekliye 159 milyar lira ödeme yapılacağını anlatan Şimşek, ülkede yapılan bütün yatırımların tutarının ise 50 milyar lira olduğunu söyledi.

Şimşek, sosyal güvenlik sisteminin kötü yönetilmesinden ötürü, bütçeden 80 milyar lirayı Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) aktaracaklarını dile getirdi.

Emeklinin geçim sıkıntısı çektiğini bildiğini vurgulayan Şimşek, "Benim 4 ağabeyim, 4 ablam var. Ablalarım okuyamadı, ev hanımı. Ağabeylerimin 4'ü de emekli. Ben emeklilerin sıkıntılarını bilen bir insanım" dedi.

Şimşek, kendi dönemlerinde emeklilerin ücretlerini iyileştirdiklerini kaydederek, Bağ-Kur Tarım emeklilerinin maaşlarının temmuz ayında en az 100 lira artacağını, bunun en az 1,5 maaş ikramiyeye karşılık geldiğini söyledi.

Söz konusu artışları yüksek maaş alanlara yapmadıklarına dikkati çeken Şimşek, gelir adaletini sağlama noktasında çalıştıklarını, muhalefetin vaatlerinin bir kısmının kendilerinin verdiklerini anlattı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)