BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Nebati: Mir'e alternatif bir çalışma var----

Bakan Nebati: Mir'e alternatif bir çalışma var

Bakan Nebati: Mir'e alternatif bir çalışma var
05 Ekim 2022 - 12:37 www.finansgundem.com

Türk Bankaların Mir ödeme sisteminden çıkması sonrasında, özellikle Rus turistlerin ödemeleri için kullanacakları alternatif üzerinde çalışma başlatılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati çalışmanın sürdüğünü belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Mir kart kullanımına ilişkin alternatif bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti ve "Mir'e alternatif bir çalışma var, açıklayacağız" dedi.

Türk bankalarının tamamının Rusya ödeme sistemi Mir'den çıktığını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Mir ödeme sistemine alternatif aramak için bir toplantı gerçekleştirilmişti.

AK Parti kaynakları bu toplantıdan Sputnik’e yaptıkları açıklamada Mir ödeme sistemine alternatif bulmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın bir ortak çalışma başlattığı bilgisine vermişti.

AK Parti Grup Tpplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Sputnik muhabirinin sorusu üzerine “Mir sistemine alternatif bir çalışma var, bittiğinde açıklayacağız” yanıtını verdi. AK Parti kaynakları ise Mir yerine Türkiye’nin ödeme sistemi olan Troy’un kullanılmasının değerlendirildiğini ifade ettiler.

Türk bankaları Mir sisteminden çıkmıştı

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Rusya-Türkiye İş Konseyi Genel Müdürü Aleksey Yegarmin, Türkiye’nin yakın zamanda Rus ödeme sistemi MIR kartlarıyla çalışmak için yeni bir banka veya ödeme merkezi oluşturabileceğini öne sürmüştü.

Türkiye’deki özel kredi kuruluşları İş Bankası ile Denizbank, 16 Eylül’de ABD Hazine Bakanlığının uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi MIR kartlarına hizmet vermeyi bırakmıştı.

Daha sonra kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından da hizmetine son verilen MIR kartlarının bu gelişmelerden sonra Türkiye’de artık hiçbir banka tarafından kabul edilmediği bildirilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’deki bankaların Rus ödeme sistemi MIR’i kullanmaktan vazgeçme kararını ABD baskısı nedeniyle aldığını söylemişti.
ABD’nin Türkiye üzerinde benzeri görülmemiş baskı uyguladığını vurgulayan Peskov, aynı zamanda ikincil yaptırım tehditleri de savurduğunun altını çizdi.

Bankaların MIR kartı ile ilgili aldığı kararın Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerine zarar vermeyeceğini uman Peskov, “Türkiye’deki bankaların ABD’nin en güçlü baskısı altında olduğu açık, bankacılık sistemi için ikincil yaptırımlarla tehdit ediliyorlar. Bu karar elbette eşi görülmemiş baskı altında alındı ve durum karmaşık. Ticari ve ekonomik işbirliğimize zarar vermeyecek ve her yıl Türkiye’yi ziyaret eden milyonlarca Rus turistimizi rahat koşullardan mahrum etmeyecek şekilde bu baskıya karşı koymanın yollarını ortaklaşa bir şekilde aramamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Turizme Mir kart darbesi

 

Türkiye MIR kartları için yeni ödeme sistemi hazırlıyor

 

Mir sistemine alternatif: Ticket

 

Rusya, Mir ödeme sisteminin yurt dışında kullanımını teşvik edecek

 

Kamu bankaları Mir kart sisteminden çıktı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mr05 Ekim 2022 17:16

    Eniyi çalışma ödevini bilimsel çağın ekonomik gerçeğini uygulamak tarihin ortacagın gerisindeki çöp olmuş dogmaları terk edip faizleri enflansyon üstüne çekip biran önce geç kalmadan arttırmaktır aslolan sayın bakan

  • Vatandaş05 Ekim 2022 14:32

    Buradaki rus turistlerden döviz kayıplarını, ABD den iste nebati bey