BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Işık'tan Merkez Bankası açıklaması----

Bakan Işık'tan Merkez Bankası açıklaması

Bakan Işık'tan Merkez Bankası açıklaması
25 Temmuz 2014 - 01:39 www.finansgundem.com

"Şirketlerin vergi öncesi kârlılığı düşüyorsa problem kambiyo zararları ve finansman giderleridir. MB kurda dikkatli, faiz indiriminde cesur olmalı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şirketlerin faaliyet karının artıp, vergi öncesi karlılığının düşmesindeki problemin, kambiyo zararları ve finansman giderleri olduğunu belirterek "Merkez Bankası, ülkenin büyüme politikalarına destek olmak istiyorsa faiz indiriminde daha cesur, kur noktasında ise daha dikkatli olmalı" dedi.

Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) düzenlenen iftar programında, teknoloji ve yenilik politikalarının temel esaslarını açıkladı. 

Türkiye'nin, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı ve 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla (GSMH) ve 25 bin doların üzerinde kişi başı milli gelire sahip olmayı amaçladığını belirten Işık, bu hedeflere ulaşmak için de yüksek teknolojili ürünler üretilip, ihraç edilmesi gerektiğini ifade etti. Ülkenin Ar-Ge harcamasının GSMH'ya oranının 2023 yılında yüzde 3 olarak belirlendiğini bildiren Işık, yüzde 3'lük hedefin yüzde 2'sini özel sektörün, yüzde 1'ini ise kamunun gerçekleştireceğini kaydetti.

Işık, toplumda Ar-Ge, yenilik farkındalığını oluşturmayı, bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmayı önemsediklerine işaret ederek 2016 yılına kadar büyük şehirlerde, 2023'e kadar ise tüm illerde bilim merkezleri kurulacağını belirtti. Belli bölgelerde de teknoloji merkezleri oluşturmak istediklerine değinen Işık, bilişim vadisi gibi örnekleri Türkiye'de çoğaltmak istediklerini söyledi. Savunma, uzay, enerji, sağlık, su ve gıda sektörlerini öncelikli alanlar olarak belirlediklerine dikkati çeken Işık, pazar ihtiyaçlarına göre destek sağladıklarını anlattı.

Orta gelir tuzağından kurtulmak için Ar-Ge'nin ekonomik ve sosyal değerlere dönüşmesini kolaylaştıracak tasarım ve markalaşmaya önem verdiklerine değinen Işık, "Türkiye'de ilk 500 şirket içinde Ar-Ge merkezi olan yaklaşık 70 firma var. Bu düşük bir rakam. Sayının mutlaka daha üst noktalara çekilmesini arzu ediyoruz ve Ar-Ge harcamalarını destekliyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, şirketlerin borçluluk oranlarını sorması üzerine ışık, şirketlerin aldıkları borcu yatırıma ve üretime dönüştürdüğünü söyledi. 

MERKEZ BANKASI DAHA CESUR OLMALI

Merkez Bankasının faiz politikasını da değerlendiren Işık, şöyle konuştu:

"Merkez Bankası, temkinli bir Faiz indirimi politikası izliyor, biz daha cesur bir faiz indirimi politikası bekliyoruz. Ama biz ne dersek diyelim kararı Merkez Bankası veriyor. Ben arzu ederdim ki Merkez Bankası daha cesur faiz indirim kararı alabilsin ama şunu da söylemek lazım: Merkez Bankasının elindeki veri seti ve tüm bilgiler ben de yok dolayısıyla ben kendi bilgi ve verilerimi oluşturarak, sizinle görüşümü paylaşacağım. 

Reel sektör olarak bizim beklentimiz Merkez Bankasından daha hızlı ve cesur faiz indirimidir. Eğer bir ülkede şirketlerin faaliyet karı artıyor da vergi öncesi karlılığı düşüyorsa buradaki problem, kambiyo zararlarıdır ve finansman giderleridir. O zaman Merkez Bankasının 2 temel görevi var: Enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı ama üçüncüsü de iki hedefle uyumlu olarak ülkenin büyüme politikalarına destek olmak. Merkez Bankası, ülkenin büyüme politikalarına iki enstrümanla destek olmak istiyorsa faiz indiriminde daha cesur, kur noktasında ise daha dikkatli olmalı."

TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ 5 KAT ARTTI

Işık, Türkiye güçlendikçe, büyüdükçe ülkede imkan bulamadığı için yurt dışına giden insanların ya geri döndüğünü ya da dönmek için girişimde bulunduğunu belirtti. Işık, şöyle devam etti:

"Arzumuz, Türkiye'den giden herkes geri dönsün değil. Ülkenin sağlayamadığı imkanları sağlayan önemli bilim ve teknoloji kuruluşları var. Amacımız herkes geri gelsin değil, Türkiye'nin sağlayamadığı imkanları sağlayan ülkeler var bizim insanımız oralarda olsun. Ama o insanlar Türkiye ile işbirliği halinde olsun, ortak proje üretebilsin. Bunu biz 'tersine beyin göçü' olarak değerlendirmiyoruz. Aksine oranın imkanlarından Türkiye'nin faydalanması için bu insanlarımızı birer köprü, elçi olarak görmek istiyoruz. Ülkeye dönmek istiyorum diyenlere de pek çok mekanizma kurguladık. Şu anda geri dönüş ile ilgili talepler 5 kat arttı."

- "GÖKTÜRK 2'DEN ANLIK GÖRÜNTÜ ALINIYOR"

TÜBİTAK Uzay'da GÖKTÜRK 2 ile ilgili bilgi aldığını belirten Işık, anlık olarak görüntüleri görme imkanı bulduğunu bildirdi. Haberleşme uydusu olarak yapılacak TÜRKSAT 6A'da da sözleşme aşamasına gelindiğini açıklayan Işık, Türkiye'nin uydu teknolojisinde de yetkin hale geldiğini ifade etti.

Dünyada hibrit ve elektrikli otomobillere ciddi bir yönelme olduğuna işaret eden Işık, bundan 10 yıl sonra dolaşımda olan araçların önemli kısmının elektrikli olacağını dolayısıyla bu noktada Türkiye'nin bir fırsatı olduğuna dikkati çekti. Bu konuda gerekirse teknoloji transferi yapılacağını bildiren Işık, "Türkiye'nin 3-4 altın yılı var. Bu süreyi iyi değerlendirip pazarda yerli bir marka oluşturma derdindeyiz" diye konuştu.

Gazze'ye yönelik saldırıları kınayan Işık, herkesin Ramazan Bayramını kutladı. 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)