BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBakan Elitaş ihracat hedefinden emin----

Bakan Elitaş ihracat hedefinden emin

Bakan Elitaş ihracat hedefinden emin
01 Mayıs 2016 - 19:53 www.finansgundem.com

Bakanı Elitaş OVP'de yer alan 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ihracat rakamlarıyla ilgili, "Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz." dedi.

Düşüşün derinlemesine irdelenmesi gerekiyor
TİM tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Elitaş, "İhracatta artış var, düşüş de var. Artışı nasıl sahipleniyorsak düşüşle ilgili meseleleri de değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte atacağımız adımlara öncülük etmek adına derinlemesine irdelemek gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi.

2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin en başarılı yolculuğunun ihracat olduğunu ifade eden Elitaş, 36 milyar dolarlardan 144 milyar dolara ulaşan ihracatın, ülke ekonomisi, istihdam ve büyümenin en önemli yapı taşlarından biri haline geldiğini söyledi.

"İhracat sadece bir istatistik değildir"
İhracat sadece bir istatistik rakamı olmadığını, ihracatın milletin kalkınma hamlesi ve gelişme heyecanı olduğunu ifade eden Elitaş, "İnsanımız dünyanın en iyi şartlarında yaşamayı hak ediyor. İşte bu muasır milletler seviyesi de dünya pazarlarını adeta fetheden ihracatçılarla mümkündür. İşte bu nedenle ihracat bir istatistik meselesi değil, bir kalkınma ve gelişme meselesidir." dedi.

İhracatın artırılması için devlet ve özel sektörün birlikte çalıştığını vurgulayan Elitaş, ilerledikleri yolun tümsekleri olan, çukurları olan bir yol olduğunu ve bu yolda bazen istedikleri hızla gidemediklerini bildirdi. Elitaş, "Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Dünya ekonomisinin bir duraksama içerisinde bulunduğunu, bunda petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüş, siyasi krizler gibi küresel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunların da etkisi bulunduğunu anlatan Elitaş, şöyle devam etti:

"Günümüz küresel ekonomisinde sermaye ve üretim değil büyüme kıtlığı yaşanıyor. Türkiye ekonomisi ise, zor küresel ve bölgesel koşullarda, oldukça iyi bir performans sergiliyor. Geçtiğimiz günlerde ülkemizin 2015 yılı büyüme verisi açıklandı. 2015 yılında Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan yüzde 4'lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise gerçekten çok önemli bir büyüme performansı sergiledik ve yüzde 5,7 büyüdük. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir büyüme trendini sürdürdü. 2015 itibariyle 23 AB ülkesinden daha hızlı büyüdük."

Geçen hafta açıklanan kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksinde geçen yıla göre artış olduğunu, daha önce açıklanan şubat ayı sanayi üretim endeksinde de artış kaydedildiğini anımsatan Elitaş, "Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimleri de göz önünde bulundurulduğunda reel sektörde işlerin iyi gittiği ve büyüme rakamlarının olumlu yönde etkileneceğini söyleyebiliriz." dedi.

Küresel ekonomideki zayıf görünüm, çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle geçen yıl ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8,7 gerilediğini anımsatan Elitaş, 2015'te küresel ticaretin ise yüzde 13,5 daraldığına dikkati çekti. Elitaş, Türkiye'nin ihracat daralmasının küresel daralmadan daha az olduğunu vurguladı.

Hedef yakalanacak
2016 şubat ve mart aylarıyla birlikte ihracatta bir toparlanma sürecine girildiğini, TÜİK'in cuma günü açıkladığı verilere göre mart ayında ihracatın yüzde 2,3 arttığını belirten Elitaş, şöyle devam etti:

"İlk çeyrekte ithalatımızın yüzde 10,6 düşüşü ile birlikte (46,8 milyar dolar) dış ticaret açığımız yüzde 21,1 düştü. Bu çok olumlu bir gelişme ve bu eğilimin yıl boyu devam etmesini bekliyoruz. Yine ilk çeyrekte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 74,3'e yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 70,8 olarak gerçekleşmişti. İnşallah bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek OVP'de yer alan 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)