BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBAE'den Türklere yatırım çağrısı----

BAE'den Türklere yatırım çağrısı

BAE'den Türklere yatırım çağrısı
04 Temmuz 2013 - 20:09 www.finansgundem.com

Ortadoğu’nun ticaret üssü Birleşik Arap Emirlikleri’nden RAK Serbest Ticaret Bölgesi CEO'su Peter Fort, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile bir araya geldi

Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bağlı 7 emirlikten biri olan Ras Al Khaimah'daki RAK Serbest Ticaret Bölgesi CEO'su Peter Fort, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile bir araya geldi. Serbest Bölgenin Türkiye Bölge Müdürü Gülay Avcı'nın da katıldığı toplantıda cam seramik, petrokimyevi ürünler, hammadde ve inşaat sektörlerindeki yatırım fırsatlarına dikkat çekildi.
Dünya çapında 106 ülkeden 7 bin şirkete ev sahipliği yapan RAK Serbest Ticaret Bölgesi, düşük yatırım ve operasyonel maliyetleri sebebiyle şimdiye dek Türk KOBİ’lerinin tercih ettiği bir serbest bölgeydi. Ancak Morgan & Stanley gibi uluslararası bir bankada uzun yıllar üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra nisan ayında serbest bölge CEO’luğuna atanan Peter Fort, Ras Al Khaimah’nın artık daha büyük Türk şirketlerinin de üretim yapabilecekleri bir bölge haline geldiğini belirtti. Peter Fort şöyle devam etti: “AFDB African Development Bank’ın “2011 Afrika Raporu” na göre Türkiye Çin, Hindistan, Brezilya ve Kore’nin yanında Afrika’daki 5. büyük yatırım partneridir. Bu rapor daha çok Türk iş adamlarının halen iş yapmanın özellikle zor olduğu Afrika bölgesine gün geçtikçe daha çok  yatırım yaptığını gösteriyor. İşte bu noktada beş ayrı stratejik noktadaki çok amaçlı limanları, ucuz işçilik  ve üretim maliyetleriyle Ras Al Khaimah emirliği devreye giriyor. Uzak Doğu'dan ve Türkiye’den gümrüksüz bir şekilde demonte olarak BAE’ye ithal edeceginiz ürünleri RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nin tahsis edeceği tesislerde montajını veya üretimini yaptıktan sonra üçüncü ülkelere ihraç edebilirsiniz. Özellikle pek çok ülkenin Çin menşeili ürünlere kota ve yüksek gümrük vergileri uyguladığı günümüzde, montajı BAE'de yapılarak ihraç edilen ürünlerin yeni pazarlara daha düşük maliyetlerle girmesi mümkündür. Günümüzde pek çok uluslararası şirket tarafından uygulanan bu iş modeli Türk iş adamları için de özellikle Afrika bölgesine daha uygun maliyetlerle ürün sokarak pazarda rekabetçi kalabilmeleri anlamında çok önemlidir.” 
ITO Başkanı İbrahim Çağlar da Birleşik Arap Emirliklerinin Türk işadamlarına sağladığı avantajları zaten bildiklerini ancak Türkiye’de nispeten daha az tanınan Ras Al Khaimah emirliğinin ve Türkiye’de irtibat bürosu bulunduran tek serbest bölge olan RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin avantajlarını üyelerine tanıtmak amacıyla ITO bünyesinde bu yıl içinde bir dizi tanıtım semineri düzenleyerek işbirliği yapabileceklerini dile getirdi.
RAK, 2012 yılında yüzde 13 büyüme sağladı
RAK'ın her alandaki girişimcileri çekmek üzere tasarlandığını vurgu yapan Peter Fort, 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında bir büyüme sağlayarak  2 bin 297 yeni şirket kaydının gerçekleştiğini belirtti.  2013 yılı için daha büyük bir büyüme hedefi koyduklarını söyleyerek, müşterilerin artan ihtiyaçlarına karşılamak için ofis ve depo portföylerini genişleteceklerini belirtti.
RAK, Türk şirketleri için Ortadoğu ve Afrika'ya açılan bir kapı
RAK Serbest Ticaret Bölgesi Türkiye Bölge Müdürü Gülay Avcı ise şunları söyledi: “Uluslararası deneyimi ve bölge bilgisiyle Peter Fort, CEO olarak serbest bölgemize yeni bir vizyon ve taze kan getirdi. Türk ürünlerinin MENA yani Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki pazar payı potansiyelinin çok daha yüksek olabileceğine olan inancıyla yeni görevindeki ilk ziyaretlerinden birini Türkiye’ye yaptı. Fort’un İstanbul’da kaldığı iki gün boyunca İTO ziyareti haricinde de yaptığımız diğer toplantılarda, kendisi özellikle üretim veya dağıtım yapmak isteyen Türk işadamlarının kendisiyle her zaman birebir görüşebileceklerini, Türk firmalarının her türlü hizmete eksiksiz ulaşmalarını bir fiil kendisinin sağlayacağı konusunda garanti verdiğini belirtti. Bu destek bizim için son derece önemli. RAK Serbest Ticaret Bölgesi zaten Türkiye’ de irtibat bürosu bulunduran tek serbest bölge. Bu bizi diğer serbest bölgelerden ayıran en önemli özelliğimiz” dedi.
Yatırım yapmanın en kolay olduğu ülkeler arasında
Dünyanın  üçüncü büyük transit ticaret merkezi olan Birleşik Arap Emirlikleri, Dünya Bankası endeksine göre de “yatırım yapmanın en kolay olduğu ülkeler” sıralamasında Arap dünyasında ilk sırada, dünya sıralamasında da 22. sırada yer alıyor. BAE’nin yatırım merkezi olmasının sırrı, vergi uygulamasının olmamasında; yani devletin buradaki şirketler üzerinden elde edilen karlardan vergi talep etmemesinde. İş hukukundaki yatırımcı odaklı ve iş yapmayı kolaylaştıran düzenlemelerde, minimal bürokrasi ve gelişmiş bankacılık sisteminde saklı. Yabancılar, ülkede sadece serbest bölgelerde  yüzde 100 mülkiyetle şirket kurabiliyor. Bu durum yabancı yatırımcıların şirket kurmak için öncelikle serbest bölgeleri tercih etmelerinde etkili oluyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)