BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBabacan'dan 'Dolar neden yükseliyor?' sorusuna yanıt----

Babacan'dan 'Dolar neden yükseliyor?' sorusuna yanıt

Babacan'dan 'Dolar neden yükseliyor?' sorusuna yanıt
07 Mayıs 2020 - 22:28 www.finansgundem.com

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketlere ilişkin açıklamalarda bulundu

FINANSGUNDEM.COM

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, dolar/TL kurunun tarihi zirvesini tazelemesinin ardından Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

Açıklamasına "Türkiye'nin gidişi ciddi bir ekonomik durgunluk ama aynı zamanda enflasyon. Yani durgunluk içerisinde enflasyon" diyerek başlayan Ali Babacan "Niye? Çünkü hükümet bu tedbir paketlerini devreye sokabilmek için Merkez Bankası'nı kullandı, zaten Hazine'de para yoktu" diye devam etti.

Babacan açıklamasının devamında, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin nedenini Merkez Bankası'nın elinde döviz kaynağı ya da rezervi olmadan para üretmesi olarak açıklayarak "Karşılıksız para basarsanız o paranın değeri düşer" ifadelerini kullandı.

Ali Babacan'ın açıklamalarının tamamı şu şekilde:

Türkiye'nin gidişi ciddi bir ekonomik durgunluk ama aynı zamanda enflasyon. Yani durgunluk içerisinde enflasyon. Niye? Çünkü hükümet bu tedbir paketlerini devreye sokabilmek için Merkez Bankası'nı kullandı, zaten Hazine'de para yoktu biliyorsunuz.

Kriz öncesi Merkez Bankası'nın yedek akçeleri bile Hazine'ye aktarılarak sıfırlandı. Merkez Bankası'nın 2019 karı o yılın yedek akçesiyle beraber 2020'nin Ocak ayında Hazine'ye devredildi, dolayısıyla Hazine'de para yok. Yani para nereden bulunuyor? Merkez Bankası para üretiyor. Merkez Bankası nasıl üretiyor bu parayı? Bankalar ellerindeki teminat niteliğindeki kağıtları veriyorlar, ki onun kapsamı genişletildi, Merkez Bankası'ndan para alıyorlar. İşsizlik fonu elindeki kağıtları veriyor, Merkez Bankası'ndan para alıyor. Yani piyasada paraya ihtiyacı olanlar ellerindeki varlıkları Merkez Bankası'na götürüyorlar, bankadan nakit çekiyorlar. Şuanda piyasa böyle fonlanıyor.

"MERKEZ, TL ÜRETİRKEN KARŞISINDA BİR DÖVİZ KAYNAĞI YOK"

Ancak Merkez Bankası Türk Lirası'nı üretirken bunun karşısında bir döviz kaynağı yok. Döviz rezervleri bir zamanlar biliyorsunuz 136 milyar dolara çıkmıştı, daha sonra bu rakam 85 milyar dolara indi ki elimizde sadece 24 Nisan rakamları var. 24 Nisan'dan sona bu rakam muhtemelen daha da aşağı doğru indi.

Net rezerv 25 milyar, net rezervin içerisinde baktığınız zaman swaplar var 31 milyar, swapları düşerseniz, bir de Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki mevduatını düşerseniz eksi.

"KARŞILIKSIZ PARA BASARSANIZ O PARANIN DEĞERİ DÜŞER"

Peki, Merkez Bankası da Türk Lirası üretiyor. Türk Lirası'nı ürettiği zaman karşısında bir döviz rezervi, bir döviz kaynağı olursa bankanın o zaman bir sorun yok. Ama elinde kaynak olmadan, rezerv olmadan TL ürettiği zaman TL'nin değerinin kaybolması mukadder. Şimdi kur neden artıyor diye soruyorlar, Allah Allah neden arttı? Karşılıksız para basarsanız o paranın değeri düşer.

Dolar BDDK kararı ile hızlı düştü

Numan Kurtulmuş'tan 'döviz' açıklaması

Babacan'dan IMF ve dış finansman açıklaması

YORUMLAR (45)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatan 09 Mayıs 2020 01:57

    Öngörülmeyen bir salgın sonucu tüm dünyada olduğu gibi bizide çok etkiledi evet ne nekadar kalmış nasıl olmuş nasıl harcanmış iyide sen madem bu konuda çok uzmansın ki biz öyle biliyorduk eleştirmek en kolay yöntem gelişmiş bir olaydan sonra analiz yapmakta kolay mesele senin bu durumu nasıl en az hasarla yönetilebilir bunun çözümü varsa söyle yoksa abalıya vurmak en basit iş senin bu durmdan kendine pay çıkarman hiç yakışık almadı kaldı ki süper güç denilenler dize çöktü süreç zor geçeceği kesin daha başındayız o yüzden daha sizin gibilere ekmek çok aman sopanızı hiç indirmeyin hep havada hazır tutun  hatırlanırsınız ileride 

  • AAA08 Mayıs 2020 21:49

    Ali babacan anlatmasa hiç bir parti veya millet vekili rezervlerde bahsetmeyecrk ve doların yükselişini dış minnaklardan kaynaklandığının yalanını inanacagiz

  • misafir.08 Mayıs 2020 19:38

    karşılıksız değil.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2019'da 159 tonluk net altın alımıyla dünyada merkez bankaları arasında bu alanda birinci ülke oldu.  

  • Berk08 Mayıs 2020 15:12

    Akp bitti halen akp kafasi idrak edemedi !! Adam hakli para basmakla bu is olmazzzz

  • cengo08 Mayıs 2020 14:57

     dikkat ederseniz altın rezervleri artmış durumda  yani karşılıksız para basmış olmuyorsunuz  dolayısıyla para basılabilir.

  • salim08 Mayıs 2020 11:33

    Tek çözüm,yastık altındaki dolarlara el koymak,,,suçtur ya yastık altı.

  • TheFacts08 Mayıs 2020 11:26

    Babacan gibi bir adamda siyaset için manipulasyon yapıyor ya pes. Stagflasyondan bahsetmiş ama bu durum yok. Merkez bankasının net rezervlerine değil brüt rezervlerine bakılır ki bunlar altın rezervlerini saymıyorlar. Merkez bankası karşılıksız para basmıyorki enflasyon olsun. Cümle arasında zaten ellerindeki teminat karşılığı diyor. Türkiye dünyada en az borçlanmaya sahip ülkelerden ve rezervler yeterli. Bunlar istiyor içerde kaygı pompalansın millet dövize daha çok yönelsin hükümet daha çok zorda kalsın. 2018 de 7 den dolar alanlar vardı ders almamışlar.

  • Ahmet Doğan08 Mayıs 2020 09:17

    Utan utan ama nerede başkada sözüm yok ...

  • ns08 Mayıs 2020 09:07

    ya bunu uzatmaya gerek yok parayı betona gömmenin şah şahlı  500 1000 tane lüx aracın osmanlı mehteranına çıkmış gibi yollara çıkmaları düşüncesizce yandaşları zengin etme aklınıza negelirse saraylar cahilce yapılan savurganlıklar hazineyi tam takır hale getirdi. ve dolayı karşılıksız parabasmanın sonu buuuuuu 2kere2=4 eder.bunu 5 yaşındaki çocuk bile görür.işte sadece faiz düşürmek yetmiyormuş değilmi siz  bu kardeşinize oyu verin bakın ben nasıl çıtır yiyip yandaşları zengin ediyorum dedi ve gördük. yazıklar olsun zehir zıkkım olsun vatandaş fakru zaruret içinde inim inim inliiyor. Allah sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın inşallah. :'(  :'(  :'(  :(  :( 

  • Hadi ordan 08 Mayıs 2020 09:06

    Sen zamanında niye sağlam yapmadın swap anlaşmalarını ?

  • komik08 Mayıs 2020 09:04

    EEEE sen ne diyorsun yani önerin nedir ne tavsiye edersin, yok söylemem mi diyorsun beni seçmezseniz söylemem diyorsun öylemi memleket perişan da olsa o koltukta oturmadığım sürece söylemem diyorsun öylemi bu vatanın evlatları seni oraya oturturmu sanıyorsun çakal gibi pusuda bekleyip ellerini ovuşturuyorsun memleket dara düşsün diye bu zihniyetten vatana fayda gelmez daha doğrusu bizim vatanımıza fayda gelmez seninkini bilmem....

  • K208 Mayıs 2020 08:54

    doğruyu söylemek sorun burada...........kabullenin ampul patladı..............

  • K208 Mayıs 2020 08:52

    cb 24 ünde yetkiyi kardeşinize verin faizle dolarla nasıl uğraşılır göreceksiniz.......yalanlarınızdan bıktık siz söylemekten bıkmadınızmı..............sy cb dolar 710 kasa zaten doludur bol kazançlar.............

  • sencer turan08 Mayıs 2020 05:35

    o zaman amerikanın niye düşmüyor?adam krizde deli gibi para bastı.siyaset yapıyorsun.dolar niye yükseliyor biliyormusun ya ülkendeki vatandaş gavurun parasını alıyor,yada birileri tl yuret dışından çok yüklü miktarlarda tl verip dolar alıyor.az olan değerli çok olan değersiz olur.

  • Nedim08 Mayıs 2020 04:34

    Bir Kuran ayeti ''Allah onları kahretsin nasıl da çevriliyorlar.''   Devletin en yüksek kademelerinde görev yapmış malum sabık durumlarını bilinen bir  bakan eskisi Devlet battı diyor!  Be deftersiz  Türkiye Cumhuriyetinin hiç varlığı dahi olmasa bu laf edilmez!  YAZIKLAR OLSUN senin kalıbına! 

  • bbb2408 Mayıs 2020 12:05

    Doğrular ağırına gitmesin,havuz kurudu çok üzülme,rızkı veren Allah dır.Bir parti gider diğeri gelir .

  • Nedim Albayrak08 Mayıs 2020 10:49

    Diline yüreğine sağlık kardeşim

  • Slasla08 Mayıs 2020 09:10

    Yazıları takip edip yorum yazma işinde piyasa ne, günlük yorum kotası varmı,online olunması gereken süre varmı, insanlar haberi kendi mii seçiyor yoksa liste geliyormu

  • delikanli08 Mayıs 2020 04:04

    Kurt pusuda Dumanlı günü beklermiş kendime yazık ettin babalan

  • mehmet08 Mayıs 2020 02:54

    abd sürekli ve alenen dolar basıyor. En son 2 trilyon dolar basmıştı. doların yükselmesi bizim aç gözlülüğümüz. evini arabasını dolara basan bir sürü insan var. Altına yatırım yapsalar daha akılcı olmaz mı?  ayrıca bu TL ye olan saldırının kimler için olduğu ortada. 

  • İyi de08 Mayıs 2020 10:07

    Altın da dolar la alınıp satılıyor ne yapcaz bu durumda? Altın talebi artarsa dolar da artar. Bunun nesini anlamıyorsunuz yahu?

  • A. A.08 Mayıs 2020 02:21

    Babacan'a zemin hazırlamak için saldırıyorlar. Londra'daki saldırıdan sonra konuşmaya başladı adamları. Hatırlıyorum da Ali Babacan'ın bakan olması için büyük bir baskı yapıyorlardı eskiden. Demek o zamandan belliymiş adamları. Hırsızın hiç mi suçu yok Babacan? TL'yi yurt dışına kaçırıp orada satanları biliyor musun Babacan? Yoksa senin kankaların mı onlar?

  • Nedim08 Mayıs 2020 10:51

    Ağzına sağlık

  • Tak parti takar 08 Mayıs 2020 02:57

    Hayatınız yalan talan haram.

  • Buhara Medya08 Mayıs 2020 02:00

    Bu ulked ne itler yetisiyor.Dunya seferberlik yapiyor krizden cikmak iicin bunlarda ulkenin altini oyuyor.

  • Tak parti takar 08 Mayıs 2020 02:58

    Kimin oyduğu malum. Hala hedef saptırma çabası

  • İ e08 Mayıs 2020 01:48

    Birlik beraberlik güçtür içinde hainler varsa oseni satar bu durumu bu oyunları halk olarak hep beraber cözmeliyiz...

  • Tak parti takar 08 Mayıs 2020 02:59

    Niye aynı gemi hikayesi mi bayataladı bu numaralar ülke bitmiş bu kadar.

  • selim08 Mayıs 2020 00:37

    gunlerdir ortada yok sesi solugu yok , dikkat ettinizmi ingilterenin dolar operasyonunda sesi cikti , ingiltere nin usagi hic supeniz olmasin , bu adam lider olacak oylemi !!!!

  • herkese selam08 Mayıs 2020 00:01

    yeni olsacak hukemetin dıs isleri bakanı babacan mahsur cumhurbakanı   ekrem basbakan 

  • Arif 08 Mayıs 2020 00:29

    Elk faturası yüksek geliyo işin içinden çıkıyoz, gıdaya 2 kat zam geliyo işin içinden çıkıyoz, eğitime zam geliyo işin içinden çıkıyoz. Bişekilde hayat akıyo. Ama korkaklar olduğu sürece akan hayat zevk vermiyo. ASİL İDARE EDER, ACİZ İSE İSYAN EDER. RABBİM BİRAZ DAHA FELAKET GÖNDER.

  • pazarci07 Mayıs 2020 23:59

    hava sislendikce cakallarin sesi cikmaya basladi.birzamanlar kuyrugun bacagin arasindaydi .....

  • Seyfo07 Mayıs 2020 23:54

    Amerika da para basıyor ama dolar hep yükseliyor

  • Vatansever07 Mayıs 2020 23:48

    Devlet adamlığı parti liderliği tek taraflı kendi çıkarları uğruna bu memleketi karalamak ve küçük düşürmeye calismakla olamaz çünkü kendi evimizde dahi bir olumsuz birşey olsa dosta düşmana karşı bunu dışarıya lanse etmemeye çalışıyorsak burada dışardan memleketimize yapılanları devletimizi karalayarak değil kimlerin ne yaptığı nasıl ellerinde türk lirası yokken bu hareketleri yaptığı ni siz bir ekonomist olarak daha iyi bilmeniz gerekiyor ve açıklamanızı böyle tarafsız memleketini milletini koruyan kollayan bir sekilde yapmaniz gerekiyor ve hata varsa düzeltilmesi hususunda yapıcı yönlendirici olmaniz gerekiyor diye düşünüyorum sadece şahsi fikrim bu yapılanlara karşı herkesi ellerinde ne kadar dolar varsa bozdurmaya ve avrupa bankalarında parasi olanları ise vatanına getirmeye davet ediyorum

  • basri08 Mayıs 2020 10:15

    devlet ve hükumetin farkını bir öğrenin önce.

  • Ali07 Mayıs 2020 23:45

    1900e cikan dolar ı sen 2002de ekonominin başına geçip 1175 e düşürdün ülkeyi ithal cenneti yaptın şimdi cezasını çekiyoruz

  • basri08 Mayıs 2020 10:14

    o modeli getiren Babacan değil. Ekmeğini yiyen Babacan. Ama o modelin bir süre sonra terk edilmesi gerekiyordu. Uzun vadeli bir çözüm değildi.

  • Haklısın 08 Mayıs 2020 00:30

    Hukumet yanlısı değilim ama 10 numara bir tespit. Herkeste bu adamı çok başarılı sanıyor.

  • At Evet 08 Mayıs 2020 00:30

    Akp yi severim ama mantıklı yazmışın.

  • GERÇEK07 Mayıs 2020 23:30

    hadi  LAN ÇAKKAL 

  • Ahmet can08 Mayıs 2020 00:16

    Çakal senin gibi terbiyesizlerdir pislik adam doğruyu konuşuyor diyemi çakaldır

  • edocan07 Mayıs 2020 23:30

    Sayın Ali Babacan kendi dönemindeki artışlara bir baksın. Her şeye bir sebepleri var çözüme gelince kaçamak cevaplar. Artık inandırıcılıklarını yitirdiler. Bu ekonomide kendi payları yokmuş gibi davranıyorlar yazık. 

  • Uyan07 Mayıs 2020 23:20

    Şeyhler uçmaz müritler ucururrr....şimdi dış güçler...ey avrupa...tüm dünya turkiyeyi kıskanıyor...karsiliksiz para baş sonrada madurum de ...herzamanki gibi turk milleti ezilenin yanındadır ama bir gerçek var ekonomi hiç düzelmiyor

  • Korona bahane07 Mayıs 2020 23:07

    Mantıklı açıklama. Demek ki ekonomi bundan sonra hep geriye gider

  • İbrahim Şahin08 Mayıs 2020 10:35

    Bu dolar niye yükseliyor biliyor musunuz hükümet karşıtı kendini ekonomist zanneden vatan hainlerin var algı operasyonu yapıyorlar dolar şöyle olacak dolar böyle olacak bizim saf milletimize dolara yükleniyor bundan dolayı arz talep olayi