BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBabacan: Büyüme düşüşe geçecek----

Babacan: Büyüme düşüşe geçecek

Babacan: Büyüme düşüşe geçecek
02 Ocak 2014 - 13:11 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Gelecek 10 yıl, geçmiş 10 yıla göre ortalama büyümelerin daha düşük olduğu bir dönem olacak" dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelecek 10 yılın, geçmiş 10 yıla göre ortalama büyümelerin daha düşük olduğu bir dönem olacağını, buna rağmen gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek büyüme oranları sergilemeye devam edeceğini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Rixos Otel'de düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısına katılan Babacan, burada yaptığı konuşmada, herkesin yeni yılını kutladı. Babacan, "Ülkemiz için 2014 yılının birlik ve beraberlik yılı, kardeşlik yılı, muhabbet yılı olmasını temenni ediyorum ve Türkiye'nin dualarla beraber yükseldiği, ilerlediği bir yıl olmasını diliyorum" dedi.

Türkiye'nin G-20 üyesi olduğunu ve önümüzdeki yıl dönem başkanı olacağını belirten Babacan, bu çalışmalar vesilesiyle küresel ekonomideki tüm gelişmeleri sıkı bir şekilde takip ettiklerini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin şu anda dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğuna işaret ederek, buna karşın Türkiye'nin tarımda yedinci, gelen turist sayısında ise altıncı sırada olduğunu ifade etti.

Ne açıdan bakılırsa bakılsın Türkiye'nin artık dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, Türkiye'nin dünyaya son derece entegre olduğunu ve bu nedenle gelişmelerin çok iyi okunması gerektiğini kaydetti.

Geçen yılın başında, 2013 için dünyada yüzde 3,6 büyüme beklendiğini anımsatan Babacan, bugün bakıldığında ise bu rakamın yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı. 2014'le ilgili beklentilerin de aşağı yönlü revize edildiğini belirten Babacan, ABD'de de durumun aynı olduğunu söyledi. Babacan, uzun bir süredir negatif büyüme rakamları elde eden Euro Bölgesi'nin ise yüzde 1 civarında büyümesinin beklendiğini ifade etti.

"Gelişmekte olan ülkelerde de durum farklı değil"

Ali Babacan, gelişmekte olan ülkelerde de durumun farklı olmadığını belirterek, bu ülkelerin 2013 yılında yüzde 5,6 büyümesi beklenirken, bugün itibarıyla yüzde 4,5'lik bir rakamın söz konusu olduğunu bildirdi.

Çin dışarıda tutulduğunda ise bu oranın daha da düştüğünü anlatan Babacan, "Yani 2013 yılında biz, Çin dışında tüm gelişmekte olan ülkelerin yaklaşık 1 puanlık üzerinde bir büyüme sergilemiş olacağız. 2014 yılında da Çin dışında tüm gelişmekte olan ülkelerin ortalaması kadar bir büyümeyi gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Dünya ticaretinde de beklenen artışın elde edilemediğini aktaran Babacan, özellikle 2013'ün mayıs ayından bu yana gelişmekte olan ülkelerle alakalı beklentilerin ciddi oranda revize edildiğini söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

"Gelecek 10 yılda, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı, geçmiş 10 yıla göre daha düşük olacak. Artık Çin'de yüzde 9'luk, 10'luk büyüme oranlarını görmeyeceksiniz. Yani gelecek 10 yıl, geçmiş 10 yıla göre ortalama büyümelerin daha düşük olduğu bir dönem olacak ama buna rağmen, gelişmekte olan ülkeler yine de gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek büyüme oranları sergilemeye devam edecek. Dolayısıyla yatırım, büyüme, dinamizm dendiğinde adres yine gelişmekte olan ülkeler olacak."

"Euro Bölgesi'ndeki büyüme kırılgan"

Gelişmiş ülkelere bakılacak olursa, ABD'de bir toparlanmanın olduğunu ancak hem finans sisteminde hem de kamu maliyesinde ciddi sıkıntıların olduğunu anlatan Babacan, Euro Bölgesi'nde de nihayet bir büyüme elde edileceğini ancak orada da yine sıkıntıların devam ettiğini ifada etti. Babacan, "Yani Euro Bölgesi'nde her ne kadar büyümeden bahsetsek de bu büyüme, yavaş yavaş toparlanan, kırılgan ve her an olumsuz etkilenebilecek bir büyüme rakamı olacak" diye konuştu.

Babacan, Japonya'da da durumun belirsiz olduğunu belirterek, Japon halkının kendi hükümetinin tahvillerini almaya devam ettiği sürece çarkın döneceğini ancak orada bir aksaklık olursa tablonun ne olacağının belli olmadığını ifade etti.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk02 Ocak 2014 13:32

    Konusarak guven verme gunlerı gerıde kaldı.Gercek su.bu ulkede hukukun ustunlugu yok.ne desen yabancı ıcın artık hıkaye.Turkıyedekı bız garıbanlar da bu sacmalıga karsı halkın tepkı vermesını beklıyoruz.Genel ekonomı durumu budur.Gerisi hıkaye.son soz tuz kokmayacaktı