BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBaba evine zorunlu dönüş----

Baba evine zorunlu dönüş

Baba evine zorunlu dönüş
13 Temmuz 2022 - 14:59 www.finansgundem.com

Yükselen emlak fiyatları ve enflasyona yenilen ücretler dünya çapında birçok insanı ebeveynlerinin evine dönmeye zorladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artan yaşam maliyetleri dünya çapında daha fazla insanı aile büyüklerinin evine geri dönmeye zorluyor. Diğer herkes içinse taşınmak imkansız hale geldi.

Ekonomik zorluklarla mücadele edenler sadece gençler de değil. Pandemi ve elektrikten gıda ve doğalgaza kadar her alanda yükselen fiyatlar rekor sayıda insanı zor durumda bıraktı. 40 ve 50 yaşlarındaki insanlar bile ebeveynlerinin evlerine dönmek zorunda kaldı.

Bloomberg International’ın haberine göre son yapılan bir araştırmada 1971 ve 2021 yılları arasında çok kuşaklı hanelerde yaşayan Amerikalıların iki kattan fazla arttığı görülüyor. Araştırma şirketi Pew Research’ün gerçekleştirdiği anket çalışmasında Amerikan nüfusunun %18’inin birden fazla kuşaktan bireylerin yaşadığı hanelerde ikamet ettiği ve bu oranın henüz pik yapma eğilimi göstermediği görüldü.

Söz konusu aileler arasında ebeveynleriyle birlikte yaşayan ebeveynlerin yarısından fazlası ailelerine finansal yardımda bulunuyor, yüzde %30’u ise kira veya mortgage için hiçbir şey ödemediklerini belirtiyor. Credit Karma’nın benzer bir anket araştırmasına göre 18 ila 25 yaşları arasındaki insanların %29’unun ebeveynleriyle veya akrabalarıyla aynı evi paylaşıyor ve bu durumu uzun vadeli gayrimenkul çözümü olarak görüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre uzmanlar, insanların genellikle boşanma veya işsiz kalma gibi beklenmedik bir olayla karşılaştıklarında ebeveynlerinin yanına geri dönme eğiliminde olduklarını söylüyor. Ancak bazı bireylerse bir ev satın almak veya evlendiklerinde ya da çocuk sahibi olduklarında daha büyük bir eve yerleşmek için para biriktirebilmek amacıyla bu yöntemi tercih ediyor. Artan konut maliyeti ile birlikte bu ara dönem birçok kişi için beklenenden daha uzun sürebilir.

İngiltere merkezli Kamu Politikaları Araştırmaları Enstitüsü Ekonomisti Shreya Nanda, “Pandemi, her yaştan savunmasız insanların finansal durumuna zarar verdi. Söz konusu ortam, işlevsiz bir konut piyasası ve artan yaşam maliyetine ayak uyduramayan ücretlerle birleştiğinde, birçok insanın neden tekrar ailesiyle birlikte yaşaması gerektiği açıklanıyor” ifadelerine yer verdi.

ABD merkezli Charleston Üniversitesi’nden Jenna Abetz ABD’deki çok kuşaklı hanehalkları üzerine araştırmalar yapıyor. Abetz’e göre, 20'li ve 30'lu yaşların başındaki insanlar, ebeveynleriyle yaşayan insanların en büyük demografisini oluşturuyor. Bu kişilerden bazıları ise evlerinden hiç ayrılmamış. Akademisyen ayrıca daha yaşlı bireylerin de ekonomik baskılarıyla başa çıkmak ve yaşlı ebeveynlerin bakımına yardımcı olmak için yuvaya geri dönebildiğini belirtiyor.

Aile evine dönüş sadece ABD’ye ilişkin bir olgu değil. İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre ülkede geçen yıl 20 ve 34 yaşları arasındaki 3,6 milyon insan ebeveynleriyle birlikte yaşıyordu. 20 yıl önce ise bu sayı sadece 1,1 milyon civarındaydı. Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat verilerine göre Portekiz’de aile evinden ayrılanların yaş ortalaması 2020’de 30’ken ertesi yıl 34’e yükseldi. İsveç ve Belçika da dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de artışlar gördü.

Gayrimenkul fiyatlarını zenginler yükseltiyor

 

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

İngiltere’de ev fiyatları tarihi zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)