BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAYM’den erişim engeli kararı----

AYM’den erişim engeli kararı

AYM’den erişim engeli kararı
01 Kasım 2021 - 11:59 www.finansgundem.com

Yüksek mahkemenin verdiği pilot karara göre, erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğü kararlarını ihlal ettiğine hükmetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), keyfi erişim engeli kararları hakkında önemli bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, sulh ceza hakimliklerince verilen erişim engeli karalarına karşı yapılan 9 ayrı başvuruda ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre AYM, erişim engeliyle ilgili başvurulardan 9’u üzerinden önemli bir pilot karara imza attı. Yüksek mahkeme, sulh ceza hakimleri tarafından pek çok habere ilişkin verilen erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. İhlallerin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararların birer örneği ilgili sulh ceza hakimliklerine gönderildi. Ayrıca başvuruculara 8 biner TL tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.

Yasada değişiklik yapılmalı

Yüksek mahkeme önünde benzer pek çok başvurunun bulunduğuna dikkat, çekti. Bu dosyaların hepsinde ihlal kararı verilerek, erişim engellerinin kaldırılmasının sağlanabileceği ancak bu durumun yeni ihlallerin önüne geçmeyeceğini belirtti. Yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için erişim engeli kararlarının dayanağı olan yasada değişiklik yapılması gerektiği vurgulandı. Bu nedenle kararın bir örneğinin Meclis ve Adalet Bakanlığı’na da gönderilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Meclis’te gereken düzenlemenin yapılması için benzer başvuruların görüşmesi 1 yıl süreyle ertelendi.

Düzenleme için öneriler

Kararda, yapılması istenen yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı. Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı. Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.

Independent Türkçe ve Oda TV Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından idari tedbir konularak kapatılmıştı. Benzer durumda olan birçok haber sitesi bulunuyor.

AYM Başkanı Arslan'dan akıl, özgürlük ve çeşitlilik tavsiyesi

 

Adalet Bakanı Gül'den yeni anayasa açıklaması

 

Çelik'ten seçim barajı ve yeni anayasa açıklaması!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)