BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAyıbı duvarla örüyorlar----

Ayıbı duvarla örüyorlar

Ayıbı duvarla örüyorlar
30 Ekim 2014 - 04:37 www.finansgundem.com

Denetimler çok kısa sürede tamamlanmak zorunda kalıyor

Karaman Ermenek’te kazanın yaşandığı madenin de denetlendiği ve ciddi bir sorunun bulunmadığının ortaya çıkmasının ardından gündemdeki soru, “Denetimler neden kazaları önleyemiyor?” oldu. Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberinde, denetimlerin çok kısa süre içinde tamamlanmak zorunda kalmasından, işverenlerin madenlerde görülmesini istemediği yere duvar örmesine birçok faktör, bu soruya verilecek yanıtlar arasında. Sahada görev yapan müfettişler, sıkıntıları şöyle anlatıyorlar:

DENETİM SÜRELERİ KISA

Türkiye’deki denetim sistemi, mümkün olduğunca çok yerin hızlıca denetlenmesi üzerine kurulu. Binlerce işçinin çalıştığı yerler dahi iki günlük çalışma kapsamında inceleniyor. Soma’da kaza yapan madenin iki günde denetlenmiş olması bunun en önemli örneği. Öyle bir yerin elektrik donanımı dahi günler süren bir incelemeyle değerlendirilebilir. Bu ay itibariyle inşaatlarda denetim başladı. Bu denetimde dahi ekiplerden 14 iş günü içinde 12 şantiyeyi incelemeleri isteniyor. 

NOKSANA BAKILIYOR

Denetim sisteminde tek tek noksanlıklar gösteriliyor. Ancak sistemsel olarak sorunun ne olduğu incelenmiyor. O işyerindeki kaza riski denetlenemiyor. Böyle olunca işveren de sadece yasak savma amacıyla bazı düzenlemeleri yapıyor, ancak işin gerçek riskini kimse değerlendirmiyor. 

DUVAR ÖRÜYORLAR

Maden denetimlerinde bu sektöre özgü sıkıntılar da var. Maden ocağı sahibi denetimden kaçırmak istediği yerleri duvarla örüyor, ‘bu duvarın arkasında artık üretim yapılmıyor’ diyor. Orada gerçekten üretim yapılıp yapılmadığı bilinemiyor. Çünkü gerçekten üretimden çekilen bir alansa, duvara açtırdığınızda tüm madendekiler zehirlenir. Böyle bir riski alınamayacağı için, işverenin söylediği doğru kabul ediliyor.

İKİ AYRI PLAN VAR

Madenlerde her yıl başında sahaya özgü bir üretim planlaması yapılıyor ve resmi makamlara onaylatılıyor. Ancak fiiliyatta iki ayrı plan oluyor. Resmi makamlara sunulan plan kağıt üstünde kalırken; bir de uygulamada dikkate alınanan ve denetime sunulmayan plan bulunuyor. Bu yıl başında alınan bir kararla, denetimler sonucu kapatmaların fiilen kaldırıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)