BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAydın'dan sektörde geçen yıla yakın kâr beklentisi----

Aydın'dan sektörde geçen yıla yakın kâr beklentisi

Aydın'dan sektörde geçen yıla yakın kâr beklentisi
07 Ekim 2014 - 11:53 www.finansgundem.com

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen yıla benzer bir karlılığı yılsonu itibariyle sektörün yakalayabileceğini ümit ettiklerini söyledi

Bankacılık sektöründe yılın dokuz aylık dönemi gerçekleşmelerini ve 2015 yılına ilişkin beklentilerini değerlendiren Aydın, kredi büyümesinin bireysel kredilerden ziyade kurumsal kredilerde devam ettiğini söyledi.

Aydın AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kredi hacminde yılın dokuz ayında yüzde    15 - 20 aralığında bir büyüme görüldüğünü dile getirdi. 

Geçen yıla benzer bir karlılığı yılsonu itibariyle sektörün yakalayabileceğini ümit ettiklerini aktaran Aydın, "Sermaye getirisi olarak bakıldığında yüzde 11 - 12'ler seviyesini görüyoruz ki bu seviyeler 'bizim çok memnun olmadığımız seviyelerdir' diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Aydın, elbette daha üst seviyeleri arzu ettiklerini ama bu seviyelerinde Türk bankacılık sektörünün sermaye birikimine katkı sağlayabilecek sermaye getirileri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bizim kredi hacminin artışı ile büyüme bir birine paralel hareket ediyor. Türkiye'de böyle olduğu gibi bütün dünyada böyle. Krizin adı zaten büyüme idi. Buradaki çözüm o. Türkiye büyüdükçe bankacılık sektörü buna destek vermeye devam edebilecek bir mali güce sahiptir. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politikalarıyla ülkedeki ekonomik gidişatın bir şekilde birlikte mütalaa edilmesi lazım. Krizin çıktığı dünya ekonomisinin en etkili ülkesinde işlerin yoluna giriyor oluşunu Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere bahsedilen bir şekilde bir negatif etkisini beklemiyoruz."
 
"Türk bankacılık sektörü dışarıdan kaynak bulabilecektir"

Her şeyin iyi olduğu ortamda bütün kaynağın gelişmiş ülkelerde kalacağı, gelişmekte olan ülkelere gelmeyeceği savının yanlış olduğuna dikkati çeken Aydın, bunun doğru olmadığını, 2006 - 2007 yıllarına dönüldüğünde ABD'deki faiz oranlarının seviyesini ve oradan gelen sermayenin herkes tarafından bilindiğini anlattı.

Aydın, Türk bankacılık sektörünün dışarıdan kaynak bulabileceğini ve hiç bir sorun yaşamayacağını vurguladı.

Fiyatlamaların yeniden oluşabileceğini, vadelerin yeniden konuşulabileceğini  ama Türkiye'ye ve bankacılık sistemine kaynak akışının devam edeceğini belirten Aydın, "Kaldı ki; Avrupa Birliği'nde (AB) bilinen sorunlar hala devam ediyor ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) genişletici para politikalarına devam ediyor. Her şey bu tarafta beklediğimiz gibi olmazsa AB'deki politikalar nedeniyle ECB'nin politikaları Türkiye’de kaynak akışını dengeleyici rol oynayacaktır. O nedenle 2015 yılını pozitif algılıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Türk bankacılık sektörü ve Türk ekonomisi küçük çaplı piyasa hareketlerini yönetebilecek düzeyde"

Son dönemde kurda ve faizlerde görülen artışı ve banka bilançolarına etkilerini değerlendiren Aydın, yabancı para cinsinden kredi verdikleri zaman kur artışlarının fiziken bir artış olmamasına rağmen rakamsal olarak bankanın kredilerini büyüteceğini, bunun da sermaye yeterlilik rasyosunda belli azaltıma sebebiyet vereceğini aktardı. 

Aydın, aynı şekilde faizlerin pasifteki maliyetlerini aktife yansıtamadıkları zaman vade farkı nedeniyle bankaların karlılıklarının dönemsel itibariyle farklı şekilde etkilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ama Türk bankacılık sektörü ve Türk ekonomisi küçük çaplı piyasa hareketlerini yönetebilecek düzeyde. Bizim bilançolarımıza olağanüstü veya ekonominin genel gidişatına veya yılın başında belirlediğimiz politikalarımızı değiştirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Bu salt Türkiye'ye münhasır bir şeyde değildir. 

Bütçe açığı, kamu borç yükü, yapılmış temel düzenlemeler bakımından Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden farklı bir yanı olduğu için Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden farklı bir yanı olması farklı bir yerde olması gerekiyor. Bunun da olabileceğini çok yakın bir zamanda hep beraber göreceğiz."

 "Zorunlu karşılığa belirli bir düzeyde faiz verilmesi talebini yineliyoruz"

 Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de ticaret yapanlar ile regülasyon yapanlar arasında farklı talepler olabileceğini belirten Aydın, kendilerinin talepleri olacağını ve kendilerine verilen sermayeyi yüksek düzeyde nemalandırmak istediklerini dile getirdi.

Aydın, "Nereden bir şey geliyorsa biz talep ederiz. Ekonomi yönetimi bu talebimizi karşılar, karşılamaz bugün için bir şey söylememiz mümkün değil. Zorunlu karşılığa belirli bir düzeyde Faiz verilmesi talebini yineliyoruz. Ama verilip verilmeyeceğini bilmiyoruz" dedi.

Ticaretin yapıldığı bir aşamada kendi talepleri ile ekonomi yönetiminin taleplerinin her zaman örtüşmesi gerekmemekle birlikte, bankacılık sektörünün belirli taleplerinin ekonomi yönetimi tarafından her zaman olumlu değerlendirildiğini kaydeden Aydın, bu vesileyle ekonomi yönetimine teşekkür ettiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi veya yükseltimi ile ilgili verdiği kararları dünyadaki gelişmeleri kendisinin izlediği parametrelere göre değerlendirdiğini aktaran Aydın, "Biz, TCMB'nin gördüğü parametrelerin tamamını görmüyoruz. Bu konuda işi TCMB'ye bırakırsak daha doğru olur" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)