BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAydın'dan BBDK çıkışı----

Aydın'dan BBDK çıkışı

Aydın'dan BBDK çıkışı
22 Ocak 2015 - 12:24 www.finansgundem.com

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, BDDK'ya henüz yapılmayan atama hakkındaki soruları yanıtladı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu toplantınsının ardından basın mensuplarının Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörü ve Merkez Bankası'nın son faiz kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

"Regülasyonlarda bir yumuşama ya da spesifik olarak kredi karşılık oranlarında bir değişiklik bekliyor musunuz? sorusu üzerine Aydın, "Bireysel kredilerde bir şey beklemiyoruz. Ama üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak kredilerde mevcut olanlara ilaveten buradaki iştahı biraz daha artıracak düzenlemeler her zaman bizim ve reel sektörün beklentisidir. Bekliyor ve talep ediyoruz. İnşallah olur diye düşünüyorum" dedi.

Aydın, "KOBİ kredilerinde yeniden yapılanma olacak mı? Takipteki kredilerde (NPL oranlarında) bir artış bekliyor musunuz? şeklindeki soruya, "Büyümenin daraldığı bir dönemde elbette kredilerde sıkıntı olabilir. Kredi faizlerinin yukarıda olduğu bir dönemde kredi kalitesinde bir düşme olur. Onun için faizler aşağı yönlü olursa bu bankacılar için lehte bir durumdur. Biz en çok parayı büyümenin yüksek olduğu ve faizlerin aşağıda olduğu dönemlerde kazanıyoruz. NPL oranları en azından daha düşük oluyor" karşılığını verdi.

"Bankacılık sektörünün iki önemli regülatörlerinden biri olan BDDK'nın Başkanı belli değil, belirsizlik var. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının tehdit altında olmasından bankacılar olarak rahatsız mısınız yoksa rahatsız değil misiniz?"  sorusunu da Aydın, şöyle yanıtladı:

"BDDK başkanlığına şu an ikinci başkan vekalet ediyor. Mukim Bey'e Allah acil şifalar versin. Allah onu ailesine bağışlasın. Düzenleme otoritesinin yapması gerekip te yapmadığı bir şey yok. BDDK başsız değil, sahipsiz değil. Bundan emin olabilirsiniz. Merkez Bankası'nın uygulamalarının tartışılmasını doğal buluyoruz. Bernanke de tartışılıyor. Herkes görüşünü söyleyecek. Bu konuda Bankalar Birliği'nin siyasi bir değerlendirme yapması görev alanına girmiyor. Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığına bir şey demiyoruz. Ama bu ülkede yaşayanların bu ülkede olup bitenle ilgili elbette bizim de söyleyeceklerimiz var. Zimmet maddesi şu anda daha sıkıntılı" dedi.

"Hayatında hiç ticaret yapmamış bir banka denetçisine hesap vermek istemiyoruz"

 Hüseyin Aydın, bu yılın geçen yıldan daha iyi olacağını, büyümenin daha yukarıda ve faizlerin daha aşağıda olacağını dile getirerek, kendilerinin ticaret yaptığını ve her işte olduğu gibi ticarette de bir riskin olduğunu belirtti.

Verdikleri bütün kredilerin geri dönmesini arzu ettiklerini ve bankada hiç kimsenin kredinin geri dönmemesinden mutlu olmayacağını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Hiç kimse de geri dönmeyecek bir krediyi vermek istemez. Dolar şu kadar yükselirse, faizler bir çırpıda 550 baz puan artarsa reel sektöre hiçbir şey olmaz mı? Reel sektöre bir şey olunca biz bankacılara bir şey olmaz mı? Elbette ki olur. Sorunlu kredi olur. Biz ilk kredi ilişkisini her şeyin çok daha iyi olduğu bir ortamda verdik. Normal yaptığımız bir iş. Kriz döneminde kredi battı. Sonra zimmet suçu. Zimmet nedir? Biz bankacılar olarak asla 'zimmet suçu kalksın' demiyoruz. Zimmet suçunun ilgili yasada asli şekilde olmasını istiyoruz. Bunun direkt krediye bağlanmasını istemiyoruz. Bir kredi battı diye bu zimmet suçu olmamalı. İlla olacak ise ilk kredi ilişkisine girerken firmanın o zamanki durumunun dikkate alınması lazım. Maç bittikten sonra yorum yazmak çok kolay.

Bırakın batan krediyi, yapılandırma maddesi yok bankacılık kanununda. Siz krediyi 36 ay vadeyle açtınız. Adam Suriye ile çalışıyordu, şimdi satamıyor stoka çalışacak. Diyor ki 36 ayı 48 ay vade yapar mısınız? Bunu kredi canlı iken, izlemede iken ve takipte iken yapabilirsiniz. Yapılandırma maddesi yok. Bunu zimmet sayan mahkeme kararları var. Toplum ve siyaset bu krediyi yapılandır istiyor. Ama düzenleme bankacılara ceza veriyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz husus budur. Hiç hayatında ticaret yapmamış bir banka denetçisine bunun hesabını vermek istemiyoruz. Bu konudaki risk iştahımızın da azalmasını istemiyoruz. Bu ülkenin büyümesi ve çocuklarımızın iş bulması için kredi vermemiz gerekiyor. Yapılandırma maddesi mutlak surette bankacılık kanununa konulmalı. 2015 yılında KOBİ kredilerinde bilinenlerin dışında bir NPL ile karşılaşacağımızı düşünmüyorum."
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Güleryüz23 Ocak 2015 14:11

    Siyasi krediler (batacağı baştan belli olan) krediler vermeyin. Kimse size zimmet yazmaz. Merak etmeyin denetçiler ve mahkemeler o kadarını bilir. Konuyu çarptırmaya gerek yok.

  • salı23 Ocak 2015 11:46

    ben manavlık yaptım, banka denetçisi olabilir miyim? zimmet yazabilir miyim?

  • AkılFikir23 Ocak 2015 11:46

    O zaman hayatında hiç ticaret yapmamış hakimler ticari davalara da bakmasın demi. Böyle basit mantıklarla kafa ütülemeye çalışmayın Hüseyin bey. Bunları ancak avama yedirirsiniz.

  • Hidalgo23 Ocak 2015 11:23

    1959 yılında Borçka/Artvin‘de doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Fakültesi’nden mezun oldu. Meslek hayatına Ziraat Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Aydın, Ziraat Bankası’nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 28.03.2003-13.04.2005 tarihleri arasında Halk Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliği ve 28.04.2004-12.11.2004 tarihleri arasında Mülga Pamukbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. 14.04.2005-31.05.2005 tarihleri arasında Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapan Aydın, 31.05.2005 tarihinde Halk Bankası Genel Müdürü oldu. 15.07.2011 tarihi itibariyle Ziraat Bankası Genel Müdürü olarak göreve başlayan Aydın, Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı görevini de yürütmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Evet Beyefendi hayatını hep ticaretle kazanmış!! Ayrıca zimmet maddesinin kaldırılması BDDK'nın kapatılması anlamına gelir...

  • atama23 Ocak 2015 07:09

    beyfendi sanki bddk başkanı atama yetkisi kendisindeymiş gibi konuşmuş.