BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAydın: Yapılandırma ne ayıp ne de suç----

Aydın: Yapılandırma ne ayıp ne de suç

Aydın: Yapılandırma ne ayıp ne de suç
09 Nisan 2018 - 09:46 www.finansgundem.com

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, borç yapılandırma sürecine ilişkin değerlendirme yaptı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, borç yapılandırma haberlerine yönelik olarak, “Her yapılandırılan kredi sorunlu demek değil. Vade uyumsuzlukları yaşanabiliyor. Nakit akışında ortaya çıkan dalgalanmalar da masaya oturmak için bir neden. Ekonomi, dinamik bir süreç. İş dünyasında koşullar değişebiliyor. Değişen koşulları dikkate almak, buna göre gerekliyse revizyona gitmektir zaten doğru olan. Revizyon gerektiğinde de her zaman bir araya gelip şartları tekrar değerlendirdik” diye konuştu. Hakan Güldağ, TBB Başkanı Aydın’ın bu konudaki görüşlerini Dünya’daki köşesine taşıdı. İşte o değerlendirmeler…

*Aydın’ın özenli bir dille vurguladıklarından benim anladıklarım özetle şöyle:

“Şirketlerin likiditelerinde, çok farklı nedenlerle sıkışmalar olabilir. İçeriden ya da dışarıdan pek çok gelişme etkide bulunabilir. Dün de oldu, bugün de oluyor, yarın da olacak. Ama dün de yönetildi, bugün de, yarın da yönetilecek.”

-Peki, bugün bazı büyük grupların da işin içine dahil olduğu süreç?

“Kesinlikle, yönetilebilir. Ekonomiye değer katan, üretim yapan ya da yatırımları üretime dönme aşamasında olan, ihracat bağlantılarında yeni gelişme alanları bulan, istihdam sağlayan, dolayısıyla bu ülkenin değerleri olan müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Olacağız da… Ödemeye niyeti olan bireysel ya da kurumsal bütün müşterilerimize. Ödemeye ek süre vermek, vadeleri uzatmak… Bankalarımız geçmişte de yaptı, bugün de yapıyor. İleri de de yapabilecekleri bir uygulama…”

-Sadece şirketler değil, bazen bankalar da ihtiyaç duyabilir yapılandırmaya…

“Aynen, olabilir. Ayrıca, bu sadece bizde değil, dünyada da genel kabul görmüş bir uygulama. Bugün bankalar da sendikasyon kredilerinde yurtdışından aynı süreler içinde ama farklı koşullar için veya aldıkları kredilerde vadelerin uzatılması için talepte bulunuyorlar. Ve bu talepler yerine getiriliyor.”

-Belli bir sektör dikkat çekiyor mu yapılandırma taleplerinde?

“Hayır: Herhangi bir sektörde özel bir sıkıntı görmüyoruz” diye yanıtladı Hüseyin Aydın ve bir noktaya daha dikkat çekti:

”Her yapılandırılan kredi de sorunlu demek değil. Vade uyumsuzlukları yaşanabiliyor. Nakit akışında ortaya çıkan dalgalanmalar da masaya oturmak için bir neden. Ekonomi, dinamik bir süreç. İş dünyasında koşullar değişebiliyor. Değişen koşulları dikkate almak, buna göre gerekliyse revizyona gitmektir zaten doğru olan. Revizyon gerektiğinde de her zaman bir araya gelip şartları tekrar değerlendirdik.”

Ardından ekledi:

“Önemli olan, yapılandırma isteyen şirketlerin güçlü teminat yapılarının olması, güçlü üretim değerlerinin olmasıdır. Ödeme niyetlerinin olmasıdır. Yoksa yapılandırma ne ayıp, ne de suç! Ne banka hakkından vazgeçiyor, ne de şirketler. Bütün bunlar açık, şeffaf, ilgili otoritelerin bilgisi dahilinde ve yakından izlediği konular…”