BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriAvustralya rekabet kurulu Mastercard’ı dava etti----

Avustralya rekabet kurulu Mastercard’ı dava etti

Avustralya rekabet kurulu Mastercard’ı dava etti
01 Haziran 2022 - 10:25 www.finansgundem.com

Ödeme sistemleri devi Mastercard Avustralya’da sektöründeki rekabeti engellediği iddiasıyla dava edildi. Firma, Avustralya Merkez Bankası’nın rekabeti destekleyen düzenlemesini atlatmaya çalışmakla suçlanıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avustralya’nın rekabet kurulu banka kartı kabul hizmetlerinde rekabeti bastırmaya çalıştığı iddiaları nedeniyle Mastercard’a yönelik yasal işlem başlattı.

2017’nin sonlarından itibaren Mastercard’ın, Avustralya Merkez Bankası’nın düşük maliyetli ödeme yöntemlerine yönlendirme girişimine yanıt olarak rekabet karşıtı hamlelerde bulunduğu iddia ediliyor. Finextra’nın haberine göre, Avustralya Merkez Bankası’nın söz konusu girişimi banka kartı kabul hizmetlerinin tedarikinde rekabeti artırmayı ve işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için en düşük maliyetli ödeme ağının seçilmesine imkan sağlanarak işletmelerin ödeme maliyetlerini azaltmayı amaçlıyordu.

Habere göre, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) Mastercard’ı 20'den fazla büyük perakende işletmesine daha ucuz değişim ücreti oranları sunarak merkez bankası kararnamesinin atlatmaya çalışmakla suçluyor. Söz konusu perakende işletmeler arasında süpermarketler, fast food zincirleri ve giyim perakende mağazaları da bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ülkede Eftpos yöntemi genellikle en düşük maliyetli ödeme yöntemi olarak öne çıkıyor. Ancak iddialara göre Mastercard’ın perakende işletmelerle yürüttüğü anlaşmalar eftpos ağı üzerinden Banka kartı işlem hacimlerinin işleme sokulmayacağı anlamına geliyor.

ACCC Başkanı Gina Cass-Gottlieb konuyla ilgili açıklamasında, "Mastercard'ın kredi kartı kabul hizmetlerinin tedariki için pazarda önemli bir güce sahip olduğunu ve Mastercard'ın davranışının önemli bir amacının, işletmeleri ödeme işlemlerinde eftpos yönteminin kullanılmasını caydırarak rekabet sürecini engellemek olduğunu iddia ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Cass-Gottlieb en düşük maliyetli ödeme yönteminin tercih edilmesiyle piyasadaki rekabetin artırılmasının amaçlandığına dikkat çekti. Ancak ACCC Başkanı Mastercard’ın hamlesini sonucunda işletmelerin artması gereken rekabetten tam olarak faydalanamadığından endişelendiğini söyledi.

Mart 2021'de ACCC, bir diğer önemli kart şirketi olan Visa’ya yönelik de önemli bir girişimde bulunmuştu. ACCC, Visa’nın büyük tüccarlarla olan ilişkilerine ve banka kartı kabulü alanında rekabeti sınırlayabileceği endişelerine dikkat çekmesinin ardından ödeme yöntemleri şirketinin mahkeme tarafından uygulanabilir nitelikteki taahhüdünü kabul etti.

Mastercard’ın Rusya zararı 34 milyon dolar

 

Apple Pay'e Avrupa'da rekabet cezası

 

Rekabet Kurumu açıkladı: Flaş zincir market önerisi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)