BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa'nın plastik atıklarını en fazla Türkiye alıyor----

Avrupa'nın plastik atıklarını en fazla Türkiye alıyor

Avrupa'nın plastik atıklarını en fazla Türkiye alıyor
03 Haziran 2020 - 16:00 www.finansgundem.com

Türkiye, Eurostat verilerine göre, en fazla plastik atığı ithal eden ülkelerin başında geliyor. Portekiz ise atık artışıyla baş edebilmek ve çevresel riskleri barındırması nedeniyle AB ülkelerinden ithal ettiği çöpleri askıya aldığını duyurdu.

Yaklaşık 7,8 milyarlık nüfusa sahip dünyada plastik atıkları, çevreyi ve canlı sağlığını tehdit eden en büyük unsurlardan biri. Hükümetler tarafından yeterli denetimlerin yapılmaması, Avrupa ülkelerinden yapılan çöp ve plastik atık ithalatının durdurulmaması bu atıkların çevresel risk faktörlerini artırmasında önemli rolü üstleniyor.  

Bunun yanı sıra dünyada, Kovid-19 pandemisi nedeniyle de plastik kullanımından büyük artış yaşanıyor. Ülkeler, plasiklerin tek kullanımlık olması, toplu kullanım alanlarında daha steril ve pratik çözümler sunması nedeniyle plastik üretim ve tüketimini artırmış durumda. 

Bu faktörler göz önüne alındığında Türkiye'nin var olan plastik atık depolama kapasitesi, yapılan atık ithalati ile birlikte yetersiz kalma riskiyle karşı karşıya. 

Çoğalan ve işlemden geçirilmeyen plastik atıkları çevreyi, doğayı ve canlı sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor.

En fazla plastik atığını Türkiye ithal ediyor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye aynı zamanda Avrupa'nın plastik çöpünü en fazla alan ülke durumunda. 

Önce Çin sonra Malezya, Vietnam ve Tayland'ın plastik atık ithalatına kısıtlama getrimesiyle Türkiye Avrupa'nın yeni plastik çöp rotası haline geldi. Yeterli denetimin yapılmaması halinde bu plastik atık yığınlarının varlığı denizleri ve toprağı tehdit ediyor.

Portekiz Avrupa'dan yaptığı çöp ithalatını askıya aldı

Öte yandan Avrupa ülkelerinin çöplerini ithal eden ülkelerden biri olan Portekiz ise kontrolsüz şekilde çoğalan bu atıklar ile baş edebilmek için harekete geçti ve 2020 yılının sonuna kadar çöp ithalatını askıya aldığını duyurdu. 

Portekiz, 2020 yılının başından bu yana 246 bin ton çöpün ülkeye girmesini engellediğini belirterek yeni çöp ithalatlarına şimdilik izin verilmeyeceğini duyurdu.

Portekiz bir ton çöpü işlemek için 11 euro talep ediyor, Avrupa'da bu ücretin ortalama 80 euro olduğu belirtiliyor.

Türkiye, Avrupa Birliği’nden (AB) çöp ithalatında açık ara ilk sırada yer alıyor. AB’nin çöplerinin yüzde 37’si Türkiye’ye gidiyor. Türkiye, 2019 yılında AB’den 11,4 milyon ton çöp aldı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)