BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa’nın kasasından euro-dolar kehaneti----

Avrupa’nın kasasından euro-dolar kehaneti

Avrupa’nın kasasından euro-dolar kehaneti
12 Mayıs 2022 - 16:29 www.finansgundem.com

2 trilyon euroluk serveti yöneten dev Fransız varlık yöneticisi Amundi altı ay içerisinde euronun değerinin dolar ile eşitleneceğini öngörüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi, artan resesyon tehdidinin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını sıfırın üzerine çıkarmasını engellediğini bu sebeple euronun bu yıl ABD Doları ile eşit değere düşeceğini öngörüyor.

Amundi'nin Baş Yatırım Sorumlusu Vincent Mortier, ECB'nin enflasyonla mücadele yerine hükümet borçlanma maliyetlerinde sınır oluşturmaya öncelik vermesini beklediğini söyledi. Mortier, Financial Times ile yaptığı röportajda, böyle bir kararın Euro Bölgesi merkez bankasını enflasyonla mücadelede ABD Merkez Bankası’nın daha da gerisinde bırakacağını ve euroyu 2002'den bu yana ilk kez 1 dolara düşüreceğini söyledi.

Mortier, “Euro Bölgesi'nde daha düşük bir büyüme veya muhtemelen bir durgunlukla karşı karşıyayız. Euronun önümüzdeki altı ay içinde dolar ile eşit olacağını öngörüyoruz” dedi.

2 trilyon eurodan fazla varlığı yöneten Fransız varlık yöneticisinin baş yatırım sorumlusu euronun son altı ay içerisinde dolar karşısında yüzde 10 değer kaybetmesine rağmen yatırımcıların daha zayıf bir eurodan kâr sağlayan bahislere bağlı kaldığına dikkat çekti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, euro ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir dizi faiz artışına hazırlandığı Nisan ayı sonlarında beş yılın en düşük seviyesi olan 1,04 dolara yakın bir seviyede istikrar kazandı.

ECB’nin daha önceki planına sadık kalması ve Temmuz ayında 2011 yılından bu yana ilk kez yapmayı planladığı Faiz artırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak Mortier’e göre piyasalar ECB’nin ekonomilere zarar vermeden ve daha borçlu üye ülkelerin borçlanma maliyetlerinin endişelerini gidermeden faiz artırabilme ölçeğini fazla abartıyor olabilir.

Baş yatırım sorumlusu ECB’nin bu yıl rekor düşüklükteki eksi yüzde 5 faiz oranlarından iki çeyrek puan artış yapacağını ve daha sonrasında ise duracağını öngörüyor. Para piyasaları ise şu anda 2022'de bu tür en az üç artışını fiyatlandırıyor ve 2024 ortasına kadar kabaca yüzde 1,5'lik politika faiz oranı tahmin ediyor.

Buna karşın ise FED politika faizini şu an dahi yüzde 0,75 puan artırarak %0,75 ila %1 arasına taşıdı. Önümüzdeki aylarda da FED’in para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırmaya devam etmesi bekleniyor.

Mortier Avrupa Merkez Bankası faiz kararlarına ilişkin öngörülerinde, “Mevduat faiz oranlarını sıfıra ineceklerini ve tüm yapabileceklerinin bu olacağını düşünüyoruz. Bu arada FED ise çok daha fazlasını yapmış olacak. ECB sadece enflasyona odaklanmış olsaydı, o zaman yüzde 1,5 çok muhtemel olurdu. Ancak bu böyle değil” ifadelerine yer verdi.

Mortier'e göre, ECB'nin enflasyonu yüzde 2'ye yakın tutmak görevi bölgedeki diğer sorunların ardından üçüncül bir aşamaya geriledi. Finans uzmanına göre üye ülkeler arasındaki borçlanma maliyetlerindeki boşlukları sınırlamak ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ekonomik etkileri hissedilirken Avrupa’daki ekonomik büyümeyi desteklemek ECB için daha öncelikli hale geldi.

Baş yatırım sorumlusuna göre ECB, “borç seviyelerine, enerji geçişine ve savunma maliyeti için gereken devlet finansmanının ödenmesine” odaklandı. Mortier, “ECB'nin bu siyasi projeye çekilmekten başka çaresi yok” açıklamasında bulundu.

AB Ukrayna'ya, tarım ihracatında kolaylık sağlayacak

 

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 13,5 arttı

 

Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni 23 ayın en düşük seviyesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)