BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralar‘Avrupa’nın kasası’ kriptodan az laf çok iş bekliyor----

‘Avrupa’nın kasası’ kriptodan az laf çok iş bekliyor

‘Avrupa’nın kasası’ kriptodan az laf çok iş bekliyor
28 Şubat 2023 - 16:59 www.finansgundem.com

Dev varlık yöneticisi Amundi’den kripto varlıklara ilişkin sert bir eleştiri geldi. Amundi araştırması blockchain teknolojilerinin yıllardır umut vadetmekle kaldığına ancak bugüne kadar hiçbir sektörde yıkıcı bir etki yaratamadığına dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi, kripto para birimlerinin kendi başlarına ana akım bir varlık sınıfı haline gelme potansiyeli konusunda şüpheci kalmaya devam ediyor. Amundi Enstitüsü’nden yapılan açıklamada kripto varlıkların temelindeki blockchain teknolojisinin öncelikle reel ekonomiye fayda sağlamaya başlaması gerektiği belirtildi.

Financial News’in haberine göre, 1,9 trilyon euroluk varlık yöneticisinin araştırma birimi olan Amundi Enstitüsü tarafından yayınlanan bir makalede, kripto pazarıyla ilişkili teknolojilerin artık "sadece umut verici olmayı bırakması ve büyük ölçekli kilit hizmetler sunmaya başlaması" gerektiği savunuldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre blockchain teknolojisi uzun yıllardır tedarik zincirlerini düzene sokma, takas sistemlerini hızlandırma, küresel ticareti de daha verimli ve üçüncü taraflara daha bağımsız hale getirme potansiyeline sahip olduğu gerekçesiyle savunuluyor. Finans çevreleri söz konusu özelliklerin blockchain’i finansal hizmetler sektöründe oyun değiştirici bir pozisyona yerleştireceğini düşünüyor.

Ancak Amundi Enstitüsü’nün yatırım öngörüleri biriminde makroekonomist olan Tristan Perrier konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Asıl rahatsız edici sorun, çoğunluğu kripto para birimine olan talebin aslında reel ekonomi faaliyetlerindeki kullanımlarından kaynaklanması gerektiğidir. Teknik bir başarı elde edilen birçok deney gerçekleştirildi. Ancak blockchain tarafından radikal bir şekilde değişen tek bir sektör olduğunu söyleyemezsiniz. Uzunca bir süredir potansiyeli vardı ve gelişmesi zaman alıyor.”

Amundi'nin araştırma makalesinde, kripto para birimleri son 12 aydaki çalkantılı sürecine de dikkat çekildi. Kripto borsası FTX'in kasım ayında iflas başvurusunda bulunmasına ve sabitcoin terraUSD'nin ve kardeş kripto para birimi Luna’nın mayıs ayındaki çöküşüne de özellikle dikkat çekildi.

Kripto varlıklarda bir dizi yüksek profilli skandala rağmen dünyanın en büyük varlık yöneticilerinin bazıları varlıklarını token hale getirmek için blockchain hizmetlerini kullanıyor. Tokenlaştırma işlemi hisse senetlerinin veya birimlerin dijital olarak temsil edildiği ve blockchain sistemine göre takas edilebilir hale getirilmesi anlamını taşıyor.

BlackRock'un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Stephen Cohen, kasım ayında FN'ye verdiği demeçte, tokenlaştırmanın "sektör içerisinde zamanla değerlenecek bir fırsat" olduğunu söyledi.

Cohen, “Bu konu üzerine ne kadar tartışsak da zaman içinde varlık yönetimi üzerindeki en büyük etki, bir varlık sınıfı olarak kripto olmayacaktır. Daha ilginç tartışma, kripto ve dijital varlıklar dünyasında geliştirilmekte olan teknoloji ve bunun geleneksel varlık yönetimi dünyasına nasıl bir uygulamaya sahip olacağı hakkındadır” açıklamasında bulundu.

Bu arada, İngiltere'nin 10 trilyon sterlinlik varlık yönetimi sektörünü temsil eden ticaret organı olan Investment Association, geçen yıl piyasa düzenleyicisi kurumları blockchain ağında işlem gören fonları onaylamaya çağırdı.

Amundi ise henüz tam olarak ikna olmuş değil.

Varlık yöneticisinin araştırma raporunda, “Geleneksel varlıkların tokenlaştırılması, kripto para birimlerinin aksine gerçekten yıkıcı etki yaratabilir. Ancak bunun bile kanıtlanması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Bitcoin'in fiyatı Ocak ayından bu yana %40'tan fazla arttı. Kripto pazarının geçen yılki kayıpların bir kısmını geri almasına rağmen Amundi yatırım tahsisi söz konusu olduğunda katı bir şekilde uzakta kalmaya devam ediyor.

Perrier, "Çok ihtiyatlı davrandık ve son krizlerin de bu yaklaşımı doğruladığını düşünüyoruz. Sektör için hâlâ çok erken olduğunu düşünüyoruz ve müşterileri kripto ürünlerine maruz bırakma planımız yok" dedi.

Visa ve Mastercard kriptoda frene bastı

 

IMF Başkanı: Kripto paralar bir hiçtir

 

ABD'de bankalara kripto uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)