BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa’nın karmaşık bankacılık kuralları riskleri artırıyor----

Avrupa’nın karmaşık bankacılık kuralları riskleri artırıyor

Avrupa’nın karmaşık bankacılık kuralları riskleri artırıyor
23 Aralık 2021 - 15:05 www.finansgundem.com

Danimarka ve Norveç’in finansal düzenleyicileri, Avrupa’nın karmaşık bankacılık kurallarının riskleri artırdığını söyleyerek uyarıda bulundu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Danimarka ve Norveç’in finansal denetim kurumlarının başkanları tarafından yapılan açıklamada Avrupa’nın binlerce sayfalık bankacılık kuralları ve direktiflerinin fazla karmaşık olduğu söylendi. Yetkililer bu durumun düzenleyicilerin finansal sistemlerinde oluşan gerçek riskleri görmesini engellediğini dile getirerek uyarıda bulundu. Financial Times’a yaptıkları açıklamalarda Norveç Finansal Denetim Otoritesi (FSA) Başkanı Morten Baltzersen ve Danimarka’nın finansal düzenleyicisinin başkanı Jesper Berg bankacılık düzenlemelerinin karmaşıklığını sert bir dille eleştirdi.

Baltzersen, “2008 küresel finansal krizi açıkları gidermek ve finansal kurumların arasındaki bağı denetlemek için daha karmaşık kuralları gerektiriyordu” dedi. Devamında, “zaman içinde kurallardaki karmaşıklık giderek arttı” ifadesini kullandı. Berg, “bu çok fazla ve detaylarda kaybolma riski var. Bu da gerçek riskleri görmeye engel oluyor” dedi. Küresel bankacılık düzenlemeleri finansal krizin ardından radikal bir değişim geçirdi. Temel düzenlemelerden bir tanesi bankaların sermaye yükümlülüklerini önemli ölçüde artıran ve düzenleyicileri risk denetimi konusunda çok daha aktif kılan Basel III kuralları oldu.

Bu çerçevenin en son versiyonu toplamda 1,626 sayfadan oluşuyor. Avrupa Birliği’nin şimdi finansal hizmetler sektörüne yönelik 80’in üzerinde direktifi var. Bunlar aynı zamanda Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne dahil olan ülkeler için de geçerli. Norveç de bu ülkelerden biri. Euro Bölgesi’nde denetim yükü ulusal düzenleyici kurumlar ve Avrupa Merkez Bankası arasında pay ediliyor. 2011 yılından bu yana FSA’da Başkanlık görevini sürdüren Baltzersen, birçok alandaki finansal hizmeti denetleyen 300 kişilik bir ekibi yönetiyor.

Baltzersen, karmaşık bankacılık kurallarının, denetleyici kurumların “denetim için çok daha az kaynağa sahip olmasına” neden olduğunu söyledi. Bunun nedeni ise düzenleyicilerin karmaşık kurallar arasında çok fazla vakit harcaması. Baltzersen aynı zamanda düzenleyicilerin bu nedenle büyük resmi göremediğini ya da finansal sistemlerinde yer alan “gerçek riskleri” gözden kaçırdığını açıkladı. Avrupa’nın bankacılık kuralları, düzenleyicilerin denetim için gerekli olan gizliliği uygulamasına da engel oluyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre operasyonel yükün bir kısmı ise Avrupa Birliği’nin blokta yer alan tüm bankalarda Basel standartlarını uygulama kararından kaynaklanıyor. ABD’de ise bazı düzenlemeler yalnızca büyük bankalar için geçerli. Avrupa Bankacılık Otoritesi Düzenleme ve Denetim Politikaları Direktörü Isabelle Vaillant, genel olarak “aşırı düzenleme” konusunda bir sorun görmediğini söyledi. Aynı zamanda kurumun kuralları daha az karmaşık ve daha az riske sahip bankalar için “daha erişilebilir ve uygulanabilir” kılmak için çalıştığını ekledi. Basel Bankacılık Denetimi Komitesi de düzenlemeleri sadeleştirme çabası içinde.

HSBC: Merkez iki günde 7 milyar dolar satmış olabilir

 

FED’in hamleleri banka hisselerini yükseltecek

 

Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)