BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAvrupa'nın karanlık tarihi cadı avı müzesinde ----

Avrupa'nın karanlık tarihi cadı avı müzesinde

Avrupa'nın karanlık tarihi cadı avı müzesinde
29 Ekim 2020 - 11:01 www.finansgundem.com

İnsanlık tarihinin utanç kaynağı olarak nitelendirilen cadı avları anısına Danimarka’da Ribe kasabasında yer alan cadı avı müzesi, yüzlerce yıl önce cadılık suçlamasıyla idam edilen insanların yaşadıklarını gün yüzüne çıkarıyor.

Danimarka’nın batısındaki Ribe kasabasında yer alan “Hex! Cadı Avı Müzesi, Avrupa’nın karanlık tarihine ışık tutuyor. 16. ve 17. yüzyılda cadılık suçlamasıyla idam edillen insanların eşyalarının ve çeşitli belgelerin yer aldığı,müze geçen Haziran ayında açıldı ve şu ana kadar on binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

Günümüzde Cadılar bayrımı 31 Ekim’de dünyanın birçok ülkesinde renkli kıyafetler ve eğlenceli etkinliklerle kutlanıyor. Ancak, durum geçmişte bundan çok farklıydı.

AVRUPA'DA 100 BİN KİŞİ CADILIKLA SUÇLANDI

Dinin tek otorite kabul edildiği ve batıl inançların hüküm sürdüğü Avrupa’da 1500 ile 1800 yılları arasında, geleneklere karşı çıkan yaklaşık 100 bin kişi cadılık suçlamasıyla yargılandı, işkence gördü ve 50 bini aşkın insan kazıklara bağlanarak diri diri yakıldı.

CADILIKLA SUÇLANAN HER 4 KİŞİDEN 3'Ü KADINDI

Müzenin tarihçisi Louise Haburge Lingaard, Danimarka’da cadılık suçlaması nedeniyle Kral 4.  Christian (1577-1648) döneminde yaklaşık bin insanın ölüme mahkum edildiğini söyledi. Ayrıca, cadılıkla suçlanan her 4 kişiden 3’ünün kadın olduğunu ifade etti.

Lingaard, cadılıkla suçlanan kadınların genel olarak; evlenmeyi reddettiği için toplum tarafından dışlanan, çocuğu olmayan, yoksul ve hayatları hakkında kendi kararlarını vermek için direnen kadınlar olduğunı açıkladı.

KRALDAN FARKLI DÜŞÜNENLER, TOPRAK SAHİPLERİNE AYAKLANANLAR...

Lingaard, “Danimarka’nın o dönemdeki nüfusunun bir milyon civarı olduğu düşünüldüğünde ölüme mahkum edilen insanların sayısı aslında çok fazla. Aynı zamanda Norveç Kralı da olan 4. Christian 1617 yılında ülkede cadılığı yasaklayan ilk yasayı onayladı. Ardından, kraldan farklı düşüncelere sahip olanlar, toprak lordlarıyla çatışanlar ile dini ve toplumsal gelenekleri yerine getirmek istemeyen ia da tıbbın henüz keşfedemediği bir hastalığa sahip olan insanlar bir bir cadılık suçlamasıyla yakıldı. Bu yıllarda neredeyse beş gün arayla bir cadı infazı gerçekleşti. Cadıların şeytanla işbildiği kurduğu inancı Aydınlanma Dönemi’nin ortaya çıktığı, 1800’lü yıllarA kadar devam etti. Danimarka’da cadılık suçlamasıyla en son 1652 yılında Anna Burds isimli bir kadın yakıldı” ifadelerini kullandı.

İNSANLIK TARİHİNİN UTANÇ KAYNAĞI

Bununla birlikte, Lingaard Avrupa’daki cadı avlarının kesinlikle insanlık tarihinde bir utanç kaynağı olduğunu ve müzenin ülkenin tarihiyle yüzleşmesi için açıldığını vurguladı. Lingaard, “Popüler kültürde işlenen cadı tasviri nedeniyle insanlar, tarihte gerçekten nelerin yaşandığını bilmiyor. Ancak bu müzede yer alan işkence aletleri, mahkeme belgeleri ve eşyalar toplumun kolektif hafızasını tazelemek için yerini aldı” dedi.

Öte yandan, müzeyi ziyaret eden 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Mathilda, “ Müze bana, tarihinimizin bilmediğim kısmıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinme fırsatı sağladı” açıklamasını yaptı.


 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)