BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem"Avrupa'nın geleceğini Türkiye şekillendirecek"----

"Avrupa'nın geleceğini Türkiye şekillendirecek"

Avrupa'nın geleceğini Türkiye şekillendirecek
10 Aralık 2013 - 01:23 www.finansgundem.com

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporu görüşüldü. Raporu hazırlayan Rujiten, müzakere sürecinde Türkiye'ye yatırım yapılması gerektiğini söyledi

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Türkiye raporunu kaleme alan Türkiye raportörü Hollandalı Parlamenter Ria Oomen-Ruijten, Avrupa'nın geleceğini Türkiye'nin şekillendireceğine emin olduğunu söyledi.

Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporunun görüşüldüğü oturumda, rapora imza atan Oomen-Ruijten, Türkiye'nin son yıllarda insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda ilerleme kaydettiğini ancak bu alanda daha çok reforma ihtiyaç olduğunu ifade etti.

AVRUPA'NIN GELECEĞİNİ TÜRKİYE ŞEKİLLENDİRECEK

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecine yatırım yapmanın gerekliliğine işaret eden Oomen-Rujitsen, Türkiye'nin Avrupa'nın ve AB'nin geleceğinde kilit rol oynadığını belirterek "Avrupa'nın geleceğini Türkiye'nin şekillendireceğine eminim" dedi.

Raporda öne çıkan reformların ve pozitif yönde değişimin yalnızca son birkaç yılda yaşanmadığını dikkati çeken Oomen-Ruijten son, son 10 yıldır bu değişim ve gelişim sürecinin devam ettiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını vurguladı.

BAĞIMSIZ MEDYA ÇAĞRISI

Oomen-Ruijten, ifade özgürlüğü ve bağımsız medyayı, demokrasi açısından vazgeçilmez olarak niteleyerek raporda Türkiye'nin bu konuda eleştirildiğini anlattı.

Hollandalı raportör, Türkiye'de, medyanın büyük bölümünün büyük şirketlere ait olmasının da eleştirildiğini ve medyada endişe verici şekilde yaygınlaşan otosansüre de dikkat çekildiğini kaydetti.

Türkiye'de önemli kararlar alınırken hükümetin olduğu kadar muhalefetin ve sivil toplumun de sürece dahil olması gerektiğini dile getiren Oomen-Ruijten, demokrasilerde, çoğunluğun, azınlığı da karar alma süreçlerine dahil etme sorumluluğu taşıdığına değindi.

Oomen-Ruijten, Türkiye'nin yargı ve hukuk konusunda gösterdiği tüm çabalara karşın hukukun üstünlüğü ve işleyişi noktasında hala ilerlemesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ise AB müzakere sürecinin 22'nci faslın açılmasıyla büyük bir ivme kazandığını aktardı.

Flautre, raporda öne çıkan belli noktalara değinerek bazı siyasi güçlerin provokasyonu nedeniyle yeni anayasa sürecinin yavaşlamasını üzüntüyle karşıladıklarına vurgu yaptı.

 Türkiye'deki basın özgürlüğü algısının kendilerini endişelendirdiğini kaydeden Flautre, birçok gazetecinin siyasi otoriteyi karşısına aldığı için işinden olduğunu ve otosansürün medyanın her alanında hissedildiğini savundu.

Flautre, Kürt açılımının hem Türkiye hem de bölge için önemine dikkati çekerek sürecin sağlıklı işlemesi için iki tarafın da daha açık ve net olması gerektiğinin altını çizdi.

GERİ KABUL ANLAŞMASI UYGULANSIN

Geçen hafta taslak metnin açıklandığı raporda, Türkiye’ye, geri kabul anlaşmasını imzalama ve bir an önce uygulama çağrısı yapılarak iş dünyasının, akademisyenlerin, öğrencilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin AB’ye erişiminin kolaylaştırılmasının faydaları vurgulanmış, AB'den de vize serbestliği doğrultusunda adımlar atması istenmişti.

GEZİ, REFORM İHTİYACINI ÖNE ÇIKARDI

Raporda, Gezi Parkı olaylarının Türkiye’de dinamik bir toplum olduğunu ve aynı zamanda temel ilkelerin teşvikine dayalı daha fazla yaşamsal reformlara duyulan ihtiyacı öne çıkarttığı kaydedilmiş, "polisin aşırı güç kullanımı ve bazı göstericilerin şiddet eylemlerinden duyulan derin üzüntü" dile getirilmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)