BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'da hizmet sektörü geriliyor----

Avrupa'da hizmet sektörü geriliyor

Avrupa'da hizmet sektörü geriliyor
23 Ekim 2020 - 11:40 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite artan Kovid-19 vakalarının hizmet sektörünü olumsuz etkilemeye devam etmesine bağlı olarak daraldı.

Barlar ve lokantalara korona virüs tedbirleri çerçevesinde yeni sınırlamalar getirilmesi, uygulanan karantina kararlarına bağlı olarak IHS Markit Hizmet Sektörü PMI 48,0 puandan 46,2 puana geriledi. Ekonomistler ise hizmet PMI'nın 47,9 puana gerileyeceğini öngörüyorlardı.

Fabrikalarda üretimin beklenenden çok daha hızlı toparlanmasının etkisi ile İmalat PMI'nın 26 ayın en yüksek seviyesi olan 54,4 puana yükselse de bileşik PMI Eylül ayındaki 50,4 puandan 49,4 puana indi.

IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson yaptığı açıklamada, "Euro Bölgesi'nin korona virüs salgınının ikinci dalgasının ekonomik aktivitede düşüşe yol açmasına bağlı olarak Euro Bölgesi'nde çift haneli daralma yaşanması riski arttı" ifadelerini kullandı.

Almanya'da son durum

Almanya ekim ayı öncü PMI verilerinde imalat sanayinde toparlanma görülse de hizmet sektörü ile bileşik veri beklentilere paralel gerçekleşti.

Almanya'da ekimde imalat sektörü öncü PMI 58,0 olarak gerçekleşirken, 54,8 olan beklentiyi aştı. Geçtiğimiz ay veri 56,4 olmuştu.

Hizmet sektörü öncü PMI verisi 49,0 olan beklentiye paralel 48,9 larak gerçekleşirken, geçen ay 50,6 olan veri geriledi.

Almanya bileşik öncü PMI 54,5 olarak gerçekleşti. 

Fransa ekonomisi yerinde sayıyor

Fransa'da ekimde bileşik öncü PMI verisi önceki ayın 48,5 olan verisinin hemen altında 47,3 olarak gerçekleşti.

İmalat sektörü öncü PMI verisi 51,0 olurken, hizmet sektörü öncü PMI ise 46,5 olarak gerçekleşti.

İngiltere ekonomisi geriliyor

İngiltere'de ekimde öncü bileşik PMI verisi 55 olan beklentiye karşılık 52,9 olarak gerçekleşti.Önceki veri 56,1 olmuştu. Hizmet sektörü verisi 54,5'ten 52,3'e gerilerken, imalat sektörü 54,1'den 53,3'e geriledi.

PMI NEDİR?

Purchasing Managers’ Index (PMI) – Türkçe ismiyle Satın Alma Yöneticileri Endeksi, belirli bir sektörü oluşturan işletmelerdeki satın alma yöneticilerini inceleyen ekonomik bir göstergedir.

En yaygın PMI anketleri, imalat bölgesi PMI ve Euro bölgesi, ABD ve dünyadaki diğer birçok gelişmiş ülke için piyasaya sunulan hizmetler PMI verilerini kapsar. Çoğu ekonomik gösterge sonuç çıkarmak için tarihsel verilere bakar. Ancak ekonomik anketler geleceğe yönelik bir fikir sunarak tahmini değer isteyen yatırımcılar için değerli hale gelir. Yatırımcılar, PMI anketlerini ekonomik sağlığın öncü göstergeleri olarak kullanırlar. Bunun sebeplerinden birisi imalat sektörü alımlarının tüketici talebine tepki verme eğiliminde ve genellikle yavaşlamanın da ilk belirgin işareti olmasıdır.

PMI verileri, her ay yayınlanan en büyük anketlerden birisi olduğu için en çok takip edilen ekonomik göstergelerdendir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)