BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa’da enerji kıtlığı sanayi krizine dönüşüyor----

Avrupa’da enerji kıtlığı sanayi krizine dönüşüyor

Avrupa’da enerji kıtlığı sanayi krizine dönüşüyor
24 Aralık 2021 - 16:56 www.finansgundem.com

Rekor seviyelere ulaşan doğalgaz fiyatları Avrupa’daki birçok sanayi devinin üretimini durdurmasına yol açacak seviyelere geldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük enerji tüketicilerinden bazıları, yükselen enerji ve doğal gaz fiyatlarının üretim maliyetlerinin artmasına sebep olduğu konusunda uyarıyor. Financial Times’ın haberine göre dev firmalar, bu durumun rekabet gücünün artmasına ve üretimin kısılmasına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.

Avrupa'nın en büyük alüminyum üreticisi Alvance firması, çok sayıda nükleer santraldeki kesintilerin Fransa'da elektrik fiyatlarının yükselmesine yol açması nedeniyle Aralık ayı başından bu yana üretimi yüzde 4'e yakın azalttı.

Emtia firması Trafigura'nın sahibi olduğu çinko üreticisi Nyrstar, rekor enerji fiyatları nedeniyle Noel'den sonra Kuzey Fransa'nın Auby kentinde yılda 150.000 tonluk üretim yapan tesisindeki üretimi durduracağını açıkladı.

Artan enerji maliyetleri nedeniyle Fransa, Belçika ve Hollanda'daki üç biriminde saha genelindeki üretimlerini halihazırda kısıtlayan şirket, yüksek fiyatların devam etmesini beklediğini açıkladı.

Firmanın genel müdürlerinden Xavier Constant konuyla ilgili açıklamasında, “Elektrik sabit maliyetlerimizin yüzde 35'i seviyesinde, ki bu çok fazla bir miktar” dedi. Açıklamaya göre üretimin durdurulması süreci en az iki ay boyunca devam edecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa’daki doğalgaz fiyatları, azalan Rus gazı ithalatıyla ve kış aylarında enerji talebinin artırmasıyla bu hafta yeni bir rekora ulaştı.

Avrupa'da gelecek ay teslim edilecek olan ve hâlihazırda rekor seviyelerde işlem gören doğalgaz, Salı günü yüzde 20'den fazla sıçrayarak megavatsaat başına 181 Euro'dan kapandı.

İngiltere'de fiyatlar Salı günü yüzde 20 artarak kalori başına 450 peni ile rekor seviyeye ulaştı, ancak Perşembe günü tekrar 348 peniye geriledi.

Ticaret lobisi UK Steel'e göre, bazı İngiliz çelik üreticileri elektrik fiyatlarının yükselmesiyle üretimi duraklatıyor.

İngiltere’de en çok enerji tüketen şirketlerin oluşturduğu lobi grubu Energy Intensive Users Group’un Başkanı Richard Leese, "enflasyonun olumsuz etkileri hissedilmeye başladıkça talebin azalabileceği ve bu gerçekleştiğinde şirketlerin hala çok yüksek operasyonel maliyetlerle karşalacağı" yönündeki endişelerinin devam ettiği konusunda uyardı.

Bankacılar da marj çağrılarını karşılamak için ek kredi hatları arayan emtia tüccarları nedeniyle telefonlarının susmadığını söylüyorlar. Zira emtia ticareti yapanlar doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz pozisyonlarını kapsayacak ekstra nakit varlığına ihtiyaç duyuyor.

Büyük emtia tüccarları fiyatlardaki dalgalanmaları ve marj kilitlenmelerine karşı korunabilmek için genellikle türev sözleşmelerini kullanıyorlar. Bu sözleşmeler genellikle Avrupa'nın toptan gaz fiyatı olan TTF ile bağlantılı vadeli işlem sözleşmelerinin satılmasını içerir.

Doğalgaz elektrik üretmek için ve doğrudan gübre ve plastik gibi ürünler elde etmek için kullanılır. Büyük şirketlerin çoğunda uzun vadeli tedarik sözleşmeleri olmasına rağmen, fiyatlardaki sürekli artışın şirketlerin rekabet gücünü zayıflatabileceği endişeleri artıyor.

Sektör patronları arasında görülen ve FTSE 100 Endeksi’nde de yer alan, Avrupa'nın en büyük kağıt bazlı ambalaj üreticisi Smurfit Kappa'nın CEO’su Tony Smurfit, karton kutular için daha fazla fiyat artışının muhtemel olduğu konusunda uyardı.

Smurfit, “Eğer fiyatlar bu seviyelerde kalırsa, tüm dünya için çok enflasyonist bir ortam olacak. Enerji için ek ücretler uygulayıp ve bunu bir muafiyet haline mi getireceksiniz yoksa bu sorunu kabullenip fiyat artışlarını normal bir gidişat haline mi getireceksiniz?” sorusunu soruyor.

Son aylarda dört veya beş kat artan enerji fiyatlarının yanı sıra, şirketler de yıl başından bu yana üç katına çıkan daha yüksek karbon fiyatlarıyla da karşı karşıya.

Artışlar, çelik, çimento ve gübre üreticileri de dahil olmak üzere Euro Bölgesi’nin en büyük enerji tüketicilerinden bazılarını hükümetlere "dayanılmaz derecede yüksek enerji fiyatları" konusunda çağrıda bulunmaya itti.

İngiltere'de, gölge kabine çalışma bakanı Jonathan Reynolds, analizlerin son dokuz yılda 5.500 metal çalışanının işlerini kaybettiğini gösteren verilerin ardınan, hükümetin istihdamdaki düşüşü durdurmak için çelik endüstrisine 3 milyar sterlin yatırım yapması gerektiği çağrısında bulundu.

Reynolds ayrıca, çelik ve diğer enerji yoğun endüstrileri yükselen enerji fiyatlarından korunabilmek için Hazine'nin müdahale etmesi çağrısında bulundu. Muhalefet kabinesi çalışma bakanı, diğer ülkeler harekete geçerken İngiltere Hükümeti’ni “rahat bir şekilde arkasına yaslanmakla” suçladı.

Fertilizers Europe Genel Müdürü Jacob Hansen, "siyasilerin bunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gerçekten anlamadığını" söyledi. Hansen, " Avrupa’da enerji piyasası çalışmıyor. . . Birçok tesisin bakım süreçlerinden sonra tekrar üretime geri döndüğünde karşılaşacakları gaz fiyatlarıyla nedeniyle endişeleniyorum. Ne yaptıklarını tekrar gözden geçireceklerini düşünüyorum" dedi.

IEA: Yüksek enflasyon riski kapıda

 

Avrupa'da gaz fiyatlarında keskin düşüş devam ediyor

 

2021’de borsaların yıldızı perakende yatırımcılar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)