BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa hiç bu kadar ucuz olmamıştı----

Avrupa hiç bu kadar ucuz olmamıştı

Avrupa hiç bu kadar ucuz olmamıştı
06 Temmuz 2022 - 13:19 www.finansgundem.com

Avrupa on yıllardır Amerikalılar için hiç bu kadar ucuz olmamıştı. Turistlerin pandemi sürecinde uzun süre eve kapanmanın acısını bu yaz Avrupa’da çıkarması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları karşısında yüzde 8’den fazla değer kaybeden euro, 2022 yılı sonunda bu yana en düşük seviyesinden işlem görüyor. Bu durum Avrupa’yı başta Amerikalılar olmak üzere birçok turist için ucuz bir destinasyon haline getiriyor. Özellikle İtalya, Yunanistan ve İspanya’yı ziyaret etmek isteyenler, yemekler, oteller ve turlar anlamında dolar bazında son 20 yılın en ucuz fiyatlandırmalarına sahip bu ülkeleri es geçmemeli.

CNN Business’tan Julia Horowitz’in haberine göre, Euro/Dolar paritesinde makas oldukça daraldı. Çoğu analist de bu konuda aynı fikirde ancak analistler euronun hala dip seviyesini gördüğünü düşünmüyor. Dolar ve euronun eşitleneceği bir pariteye dahi ulaşabileceğini düşünenlerin sayısı az değil.

Euro hala dip seviyeyi görmedi

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, finans şirketi Nomura’nın Stratejisti Jordan Rochester, küresel büyümenin büyük ölçüde toparlanacağını söyleyen bir manşet görene kadar eurodaki düşüş eğiliminin devam edeceğini düşünüyor. Rochester, bu durumun ise 2022 yılı Ağustos ayı sonuna kadar değişmeyeceğini söylüyor.

Bilindiği üzere dolar cinsinden fiyatlandırılmış enerji, hammadde ve tamamlayıcı bileşenleri satın almak zorunda olan Avrupalı işletmeler için paritenin bu durumda olması büyük bir hayal kırıklığı anlamına geliyor. Artan ithalat maliyetleri ve enflasyonun yüzde 8,6 gibi rekor bir oranda yükselmesi de euro kullanan 19 Avrupa ülkesinde fiyatların daha da artacağını gösteriyor.

Dünya genelinde artan resesyon endişesi ve yüksek enflasyon Avrupa’nın belini büküyor.

Daha kış krizi gelmedi

Dünyanın en çok kullanılan ikinci para birimi konumundaki euronun satışını belli başlı faktörler etkiliyor. Bunların başında genel ekonomik görünüm geliyor. Dünya genelinde artan resesyon endişesi ve yüksek enflasyon Avrupa’nın belini büküyor. Bunların yanında Avrupa’nın Ukrayna Savaşı’na olan yakınlığı ve enerji ihtiyacını karşılamak için Rusya’ya olan tarihsel bağımlılığı, Avrupa’yı ABD’ye kıyasla çok daha savunmasız bir hale getiriyor.

Avrupa’da doğal gaz fiyatları Mart ayından bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor. Rusya Avrupa’ya gaz akışını kesmiş durumda ve büyük Kuzey Akım Boru Hattı bakıma girmek üzere. Enerji arzında yaşanan büyük düşüş, Norveçli enerji işçilerinin bile greve gitmesine neden olur seviyede. Rochester da Euro bölgesi için yaklaşan kış krizine işaret ederek enerji fiyatlarının çok güçlü kalmasını beklediğini belirtiyor. Tarihsel olarak bakıldığında da yatırımcılar arasındaki risk iştahının geri çekildiği dönemlerde euronun kötü performans sergileme eğiliminde olduğu görülüyor.

Ticaret için daha zayıf euro

Bir diğer konu ise ticaret. Almanya’nın 1991 yılından beri ilk kez ticaret açığı vermiş olması, yüksek enerji fiyatlarının Avrupa’nın ihracat gücünü elinde bulunduran üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunun da bir işareti. Bu durum ise Avrupa’nın ihracatını daha rekabetçi hale getirmek için daha zayıf bir euroyu zorunlu kılıyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın bu aydan itibaren faiz oranlarında belirgin bir artışa gitmesi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın bu aydan itibaren faiz oranlarında belirgin bir artışa gitmesi bekleniyor. Yine de Avrupa Merkez Bankası’nın Faiz artırımları noktasında çok geç kaldığına yönelik görüşler ağırlıkta. Bu durum da yatırımcıların paralarını daha iyi getiri elde edebileceklerini düşündükleri ABD piyasalarında değerlendirmesinin yüksek olasılık olduğunu gösteriyor.

Faiz oranları yükselirken İtalya ve Yunanistan gibi yüksek borç yüküne sahip ülkelerde tahvil piyasalarının gerginleşeceğine dair endişeler de artıyor. Avrupa Merkez Bankası bu durumla mücadele etmek için çalışacağını belirtmiş olsa da yatırımcılar için tahvil piyasaları bir risk olmayı sürdürüyor.

İyimser olmak için bir neden yok

Avrupa merkezli finans şirketi Societe Generale Stratejisti Kit Juckes, yatırımcıların Avrupa ile ilgili hemen her konuda çok endişeli olduğunu belirtiyor. Juckes, “Almanya’nın ticaret verilerindeki düşüş ve cari fazlanın enerji fiyatları tarafından ezildiği hissi geniş çapta kabul gördü. Finansal parçalanma konusundaki endişelere küresel ekonominin güney yarımküreye döndüğü korkusunu da ekleyince iyimser olmak için bir neden kalmıyor” şeklinde konuştu.

ABD Doları’nın euro karşısında değer kazanması, Avrupa’nın kapılarını daha fazla açmasını sağlayabilir. Bu da ekonomik ve siyasi sorunların daha hızlı çözülmesine yardımcı olması açısından tek umut verici ihtimal olarak karşımızda duruyor. Bunun gerçekleşmesi için ciddi bir zaman gerekebileceğinden tatil planlarınızı Avrupa’ya yapmak bu süreyi en az hasarla atlatmanız adına doğru bir seçenek olabilir.

İspanya’ya tatile gidecekler dikkat!

 

Tatile çıkarken çantanızda olması gereken 6 şey

 

Euro bölgesinde ticari büyüme yavaşladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)