BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa gaz fiyatları Türkiye'de belirlenecek----

Avrupa gaz fiyatları Türkiye'de belirlenecek

Avrupa gaz fiyatları Türkiye'de belirlenecek
25 Mart 2016 - 12:08 www.finansgundem.com

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu "Avrupa’nın gaz fiyatı Türkiye sınırında belirlenecek" dedi

Merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Azerbaycan, İran ve Rusya’dan Avrupa’ya gidecek gazın fiyatının belirlenmesinde Türkiye'nin kilit rol üstlenebileceğini belirterek, "Avrupa’nın gaz fiyatı Türkiye sınırında belirlenecek" dedi.

Kumbaroğlu, yaptığı açıklamada, Avrupa’ya ulaşacak enerji projelerinin başlangıcında ve geçiş güzergahlarında yaşanan çeşitli siyasi, askeri ve ekonomik sıkıntılara dikkati çekerek, yeni dönemde tüm güzergahların Türkiye’de kesişebileceğini söyledi.

Enerjide elini güçlendirmek isteyen Avrupa’nın farklı kaynaklardan gaz temin etme yolunu seçtiğini anlatan Kumbaroğlu, şöyle konuştu:

"ABD’nin, Avrupa’ya LNG ihracatına başlamasını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda IAEE olarak Portekiz’de yeni bir yapılanmaya gittik. Öte yandan Tahran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından, İran gazının çıkartılması ve Avrupa’ya nasıl taşınabileceği konusu da Avrupa’da enerji piyasalarının çok tartıştığı konuların başında geliyor. İran-Türkiye-Avrupa boru hattı planı oldukça sıcak karşılanıyor. Kaldı ki Türkiye odaklı bu merkeze Irak’tan ve Akdeniz’den de gaz gelebilir. Tüm bunları birleştirdiğimizde gazın gazla rekabet edeceği ve fiyatın buna göre belirleneceği bir dönem bizi bekliyor."

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik doğalgaz Boru Hattı (TAP) ile şu anda rafa kaldırılmış olsa da Türk Akımı projelerinin Türkiye'nin önemini arttırdığını dile getiren Kumbaroğlu, "Avrupa’nın gaz fiyatı Türkiye sınırında belirlenecek. Bu noktada oluşturulacak bir enerji merkezi, gazı satan ülkeleri ve talep kısmındaki Avrupa’yı da rahatlatmakla kalmayacak, Türkiye’nin enerji piyasalarındaki yerini çok farklı ve güçlü bir noktaya taşıyacak. Rekabet sayesinde tek ülkeye olan bağımlılık ve gazın siyasi koz olarak kullanılma ihtimaline yönelik endişeler de anlamsız kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)