BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriAvrupa fintekleri rekor üzerine rekor kırıyor----

Avrupa fintekleri rekor üzerine rekor kırıyor

Avrupa fintekleri rekor üzerine rekor kırıyor
16 Haziran 2021 - 18:09 www.finansgundem.com

2021 Avrupa fintek yatırımları için şimdiden rekor bir yıl oldu. Fintek yatırımlarındaki patlama sigorta teknolojisi şirketlerinin çektiği yatırımlardan da kaynaklandı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılının henüz ortalarında olmamıza rağmen, Avrupa’da fintek şirketleri yıllık yatırım rekorunu kırdı. Yıl başından bu yana Avrupa’nın fintek şirketleri toplamda 10,4 milyar euro yatırım sağladı. Bu rakam ise 2019 yılının sonunda 9,3 milyar dolar seviyesindeydi. Sektör aynı zamanda korona virüs döneminde Avrupa finteklerinin sağladığı 8,4 milyar dolarlık yatırımın da üzerine çıktı.

Fintek sektörü geçtiğimiz yıl hükümetler ekonomileri kapattığında ve yatırımcılar geri çekildiğinde son üç yılın en düşük seviyesine ulaşmış ve oldukça savunmasız görünmüştü. Şimdi sektörde toparlanma görüldü ve bankaların dijital altyapılara yönelik ilgisi ve dijitale geçişle birlikte yükselişe geçti. Yılın henüz altı ayını geride bırakmışken, 2021 fintekler için rekorların yılı olmaya devam edecek gibi görünüyor.

2021’in rakamlarını yükselten fonlama turları arasında Klarna (639 milyon euro), Trade Republic ve SaltPay yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak Avrupa’nın fintek şirketleri hem ABD hem de Çin yatırımcılarından da büyük miktarda nakit desteği aldı. Bu durumun sonucunda değerlemelerde de büyük bir etki görüldü. Şimdi Avrupa’da değeri bir milyar doların üzerinde olan 30’un üzerinde şirket var.

Birçok diğer şirketin de yakın zamanda 1 milyar dolar eşiğini aşacağı tahmin ediliyor. Fintek şirketleri aynı zamanda Avrupa’nın teknoloji alanında en çok yatırım yapılan sektör olarak pozisyonunu koruyacak gibi görünüyor.

Kripto ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi)

Fintek sektörünün bu yıl özellikle güç kazanan kollarından biri de kripto paralar ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) oldu. Avrupa’da kripto start-up şirketlerine yapılan yatırımlar şimdiden 1,2 milyar euroyu buldu ve 2019 yılına kıyasla %300 yükseliş gösterdi. Yapılan yatırımların arasında Polonya şirketi Ramp ve Londra merkezli Copper gibi küçük miktarlar da yer alırken, Ledger, Bitpanda ve blockchain.com gibi devasa yatırım sağlayan şirketler de oldu.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Bitcoin bu yıl devasa rallisini sürdürdü ve küçük ve büyük kurumsal yatırımcıların da ilgisini çekti. Bu durum ise yapılan yatırımların artmasında rol oynadı. Yatırımlarda görülen yükseliş Avrupa’da görülecek bir değişime işaret edebilir. Geçtiğimiz yıl Sifted’da yer alan haberde yatırımcıların blockchain temelli finansa temkinli yaklaştığı söylenmişti.

Bu yatırımcılardan biri de San Francisco merkezli Race Capital’ın ortaklarından Edith Yeung’du. Yeung DeFi start-up şirketlerinin yükselişinin yavaş ilerlediğini ve genellikle gelirler ve karlarla ilgili sınırlı bilgi verdiklerini söyledi. Ancak yatırımcılar bu sektöre giderek daha fazla ilgi göstermeye başladı ve Avrupa’nın blockchain start-up ekosistemini destekliyor.

Sigorta teknolojisinin yükselişi

Fintek alanında çok fazla dikkat çekmediği düşünülse de, sigorta teknolojisi şirketleri Avrupa’da fintek şirketlerinin çektiği yatırımların artmasına neden olan önemli etkenlerden bir tanesi oldu. Dealroom verileri sigorta teknolojisi şirketlerine yapılan yatırımların bu yıl 1,8 milyar euroya ulaştığını ve 2016 yılına göre 13 kat yükseldiğini gösteriyor.

Bu rakama ise Wefox ve Bought By Many’nin bu yıl gerçekleşen dev şirket birleşmesi de dahil. Daha da önemlisi Avrupa’nın sigorta teknolojisi sektörünün toplam değeri 2016 yılından bu yana beş kat artarak 23 milyar euroya ulaştı. 2020 yılında ise şirketlere yapılan yatırımlar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2014 yılında sigorta teknolojisi pazarının toplam değerinin 1,6 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor.

Kişisel finansal kriz planının 10 vazgeçilmez adımı

 

ABD’nin en zengin ailelerinin servetleri pandemide 136 milyar dolar arttı

 

HSBC'nin fon yönetimi kolunda flaş değişim

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)