BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa elektrikte kriz yönetimine geçiyor----

Avrupa elektrikte kriz yönetimine geçiyor

Avrupa elektrikte kriz yönetimine geçiyor
05 Ekim 2022 - 06:24 www.finansgundem.com

AB komisyonu kışın olası elektrik kesintileri için iki farklı senaryo hazırladığını duyurdu.

AB üye ülkeler arasında elktrk paylaşılacağını ancak zor durumda kalınması halinde elektrik ihracatında sınırlamaya gidileceği bildirildi. Enerji krizinde acil durum senaryoları hazır. Dünya'dan Hilal Sarı'nın konuyla ilgili haberi şöyle:

Ukrayna Savaşı sonrası Rusya’nın enerji kaynaklarından bağımsızlaşmaya çalışan Avrupa ülkelerinde kara kış hazırlığı başladı. Kuzey Akım 1’deki hasarın kalıcı olduğu, Kuzey Akım 2’de ise hasarın hızlı şekilde giderilebileceği ancak Almanya’nın jeopolitik gerilimlerin tırmandığı bir dönemde siyasi bir kararla iptal ettiği lisansı onaylaması gerekiyor. Avrupa Komisyonu ise elektrik kesintileri içeren acil durum planları hazırlıyor.

Kriz senaryolarının hepsi enerji paylaşımına dayalı

Komisyonun hazırlandığı iki senaryonun ilkinde sadece az sayıda AB üyesi ülke elektrik kesintisinden etkileniyor ve diğer üyeler etkilenen üyelere elektrik tedarik edebiliyor. RND medya grubuna konuşan AB Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic’in aktardığı ikinci senaryoda ise “Çok sayıda üye ülkenin aynı anda etkilenmesi durumunda birlik ülkeleri acil yardım sevkiyatlarını diğer üyelerle paylaşmak zorunda kalacak ve Komisyon ihtiyaçları stratejik rezervlerden karşılayacak.

Avrupa Komisyonu’nun enerji güvenliğini sağlamak amacıyla talebi yüzde 10-15 düşürülmesi hedefine ulaşmakta da sorunlar yaşanıyor. Almanya’daki doğalgaz şebekesini izlemekle yükümlü yetkili Klaus Muller'ın aktardığı bilgiye göre gaz kullanımının önceki senelere göre artması nedeniyle güzel havalarda bile tasarrufa gidilmesi gerkmekte.

Nükleer saldırı için stoklama yapılıyor

AB Kriz Yönetimi Komiseri Lenarcic açıklamalarında AB içinde afet destek programına da ihtiyaç duyulmasının olası olduğunu söyledi. AB’nin kriz yönetimi birimi nisan ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından kimyasal, nükleer ve biyolojik olaylar karşısında savunmasını güçlendirmek için stoklama operasyonuna başladığını duyurmuştu.

Kuzey Akım 2’de hasar kalıcı değil ama geri adım gerekiyor

Sabotajlar konusunda Batı Rusya’yı, Rusya ABD’yi suçlamaya devam ediyor ancak henüz Kuzey Akım 1 ve 2’de ağır hasar bırakan saldırıların kimin tarafından yapıldığı belirlenmedi. Ancak Rusya’nın doğalgaz şirketi Gazprom’dan yapılan açıklamada Kuzey Akım 2’nin saldırıya rağmen hasar almamış olabileceği, bu boru hattından gaz akışının sağlanması için Almanya’nın şubat ayında aldığı karardan geri dönmesi gerekeceği sinyali geldi. ABD’nin projede yer alan şirketlere yaptırımları ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen baskılar sonrasında Almanya Kuzey Akım 2’yi hiçbir sevkiyat yapılmadan kızağa çekmiş ve onay vermemişti. Ayrıca bu hat üzerinden akışların gerçekleşmesi için AB’nin de onayı gerekiyor.

“Fiyatların yüksek kalması sanayi talebini etkileycek"

Avrupa’nın en büyük üç enerji ticareti yapan şirketinde üst düzey yöneticiler Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz akışlarını da kesmesine muhtemel gözüyle bakıyor. Londra’da gerçekleşen Enerji Zekası Forumu’nda konuşan Gunvor Group CEO’su Torbjorn TornqvistPiyasalar şimdiden Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz akışlarının durmasının an meselesi olduğu beklentisi içinde” diyor. Vitol Group CEO’su Russel Hardy de doğalgaz piyasalarının ‘çok stresli’ durumda olduğuna dikkat çekerek “Fiyatlar ‘biraz daha uzun bir süre’ yüksek kalacak ve bunun sanayi talebinin üzerinde de etkisi olacak” diye uyardı.

"Gelecek kış için endişeler artıyor"

Trafigura Group petrol ticaretinden sorumlu Eş Başkanı Ben Luckock da “Avrupa gösterge doğalgazı TTF fiyatları yüksek seyretmeye devam edecek. Talepteki düşüş bu kış bir felaketten kaçınabileceğimiz anlamına gelebilir ancak biz daha çok bir sonraki kış için endişeliyiz” diyor. TTF salı itibariyle yıl başından bu yana yüzde 137 artmış durumda ve 167 Euro/MWh düzeyinden işlem görüyor ancak gösterge mart ve ağustos aylarında 340 Euro’ya kadar yükselmişti.

Almanya son çare elektrik ihracatında kesintiye gidebilir

Almanya’nın en büyük dört elektrik şebekesi işletmecisinden en büyüğü olan Ampiron’un CTO’su elektrik kesintileri ve darboğazlardan kaçınmak için ‘son çare’ olarak kış aylarında Fransa ve Avusturya gibi diğer ülkelere elektrik ihracatında kesintiye gitmek zorunda kalınabileceğini söyledi. Hendrik Neuman açıklamasında böyle bir durumun Avrupa'da 'birlik' duruşunu zedeleyebileceğini belirtti.

İngiltere gaz sıkıntısı için teyakkuzda 

İngiltere’nin enerji regülatörü Ofgem de ülkenin bu kış muhtemelen Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışlarını kısmasına bağlı olarak bir ‘doğalgaz arz acil durumuyla’ karşı karşıya olduğu konusunda uyarı yaptı. Hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören enerji şirketi SEE’nin doğalgazla çalışan elektrik santrallerine ağır cezalar getiren bir kuralına değişiklik talebine yanıt içinde yapılan uyarıda “Ukrayna’daki savaş ve Avrupa’daki doğalgaz kıtlığı nedeniyle bu kış çok büyük bir gaz darboğazı riski bulunuyor. Bunun sonucunda İngiltere’nin de doğalgaz arzında acil duruma geçmesi gerekebilir” ifadeleri yer aldı.

Enerji krizi, iklim değişikliğiyle mücadele açısından fırsata dönüşebilir

 

Enerji ithalatında tarihi rekor

 

Enerji krizi restoranları da vurdu: Mum ışığında servis yapılıyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)