BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa coştu, İngiltere geriledi----

Avrupa coştu, İngiltere geriledi

Avrupa coştu, İngiltere geriledi
02 Ağustos 2021 - 12:26 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi’nde imalat PMI Temmuz’da 62,8 puana çekilse de beklentilerin üzerinde gelirken, Almanya’da en yüksek üçüncü tarihi zirvesi olan 65,9 puana yükseldi. İngiltere’de temmuz ayında büyüme daha da yavaşladı.

Piyasalarda günün öne çıkan verisi dünya çapında açıklanan PMı verileri olurken, Avrupa da Türkiye gibi büyüme kaydederken, AB’den ayrılan İngiltere’de fabrikalar, istihdam sıkıntıları ve Kovid-19'un neden olduğu tedarik zinciri sorunları mücadele sürerken, temmuz ayında PMI verisi geriledi.

EURO BÖLGESİ

IHS Markit'in açıkladığı Euro Bölgesi imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) temmuz ayında, haziran ayındaki 63,4 puandan, 62,8 puana çekilse de 62,6 puanlık beklentileri aştı.

Pazartesi günü yapılan bir ankete göre, ekonominin yeniden açılması talebin hızla artmasına yol açarken, euro bölgesi genelinde imalat faaliyeti Temmuz ayında hızlı bir şekilde genişlemeye devam etti, ancak arz darboğazları girdi maliyetlerini artırdı.

İyimser anket, cuma günü, bloğun ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren resmi verileri takip ediyor ve virüsü durdurmak için kısıtlamalar hafifletilirken Kovid-19 pandemisinin neden olduğu bir durgunluktan çıkıyor.

Fabrikalar pandemi karantinaları boyunca büyük ölçüde açık kalsa da, Kovid-19 vakalarının yayılmasını bastırmak için tasarlanan kısıtlamaların gevşetilmesi bir talep dalgasına neden oldu.

IHS Markit'in nihai imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran ayındaki rekor seviye olan 63,4’ten Temmuz ayında 62,8’e düştü, ancak ilk 62,6 "flaş" tahmininin üzerindeydi.

Çarşamba günü açıklanacak olan ve ekonomik sağlık için iyi bir rehber olarak görülen bileşik PMI'yi besleyen çıktıyı ölçen bir endeks, Haziran'daki 62,6’dan 61,1’e düştü. 50'nin üzerindeki herhangi bir şey büyümeyi gösterir.

IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "İkinci çeyrekte rekor kıran bir genişlemenin ardından Temmuz ayında euro bölgesi imalatındaki büyümenin hafifçe soğuması, başlı başına bir endişe nedeni olmamalı. Ancak temmuz anketi, üreticilerin ve tedarikçilerinin üretimi talebi karşılayacak kadar hızlı bir şekilde artırmakta zorlandıklarının ve fiyatların daha da yükselmesine neden olduğuna dair yeni işaretler de getirdi" dedi.

Yaygın malzeme kıtlığı ve zayıf nakliye mevcudiyeti, onu bir satıcı pazarı haline getirdi ve girdi fiyatları endeksini, anketin başladığı Haziran 1997'den bu yana en yüksek değeri olan 88,5'ten 89,2'ye yükseltti. Mamul mallar için uygulanan fiyatlar da rekor oranda arttı.

Resmi ön verilere göre enflasyon geçen ay Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefini geçerek yüzde 2,2'ye yükseldi.

Artan fiyatlara rağmen, talep çok güçlü kaldı ve fabrikalar bu dalgalanmayı karşılamak için çalışan sayısını anket tarihindeki en hızlı şekilde artırdı.

Ancak üreticilerin ihtiyaç duyduğu hammadde kıtlığı, satın alma ve bitmiş ürün stoklarının tükenmesine rağmen siparişleri tamamlayamadıkları anlamına geliyordu.

Williamson, "Kapasite kısıtlaması göstergeleri kırmızı renkte yanıp sönmeye devam ediyor. Girdi kıtlığı temmuzda rekora yakın bir oranda yeniden kötüleşti ve birikmiş işlerde rekora yakın bir artış görüldü" dedi.

ALMANYA

IHS Markit'in açıkladığı Almanya İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında, 65,9 puanla, en yüksek üçüncü zirvesine yükseldi.

Almanya’da İmalat PMI, yeni siparişler, çıktılar, istihdam ve stoklardaki artış etkisiyle en yüksek üçüncü tarihi zirvesi olan 65,9 puana yükseldi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki sanayi sektörü, pandemi sırasında Kovid-19 kısıtlamalarından neredeyse hiç etkilenmeden ve cömert devlet destek önlemlerinin yardımıyla ilerliyor.

Yurtdışından gelen yüksek talep, sipariş defterlerinin dolmasına neden oldu, ancak yarı iletkenler ve diğer ara mallar için arz sıkıntısı üretimi engelliyor.

IHS Markit Ekonomi Direktörü Trevor Balchin, “Yeni siparişler ve istidamda görülen artış, Almanya’nın imalat sektörüne hız kazandırdı ve endeks, mayıs ayındaki yavaşlama ardından, üst üste 2 ay artış gösterdi. Endeks 65,9 puanla en yüksek üçüncü zirvesine ulaştı” dedi.

İNGİLTERE

IHS Markit/CIPS İngiltere İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayındaki 63,9’dan 60,4’e düştü.

Endeks, İngiltere ekonomik üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan sektör, Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte bir talep dalgasına maruz kaldığı için Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 65,6'da zirve yaptı.

Üretim ve yeni işlerde büyüme temmuz ayında dört ayın en düşük seviyelerine geriledi ve bazı firmalar müşterilerin tedarik zinciri sorunlarına karşı korunmak için alımları öne aldıklarını bildirdi.

Üreticilerin yüzde yetmiş ikisi, kimyasallar, emtialar, karton, elektronik, gıda maddeleri, metaller, ambalaj ve kereste gibi çok çeşitli girdiler için daha yüksek maliyetler bildirdi ve Brexit pandemi ile birlikte sorunlara neden oldu.

Buna karşılık, fabrikalar fiyatlarını neredeyse haziran ayındaki rekor artış kadar artırdı.

IHS Markit direktörü Rob Dobson, "Birçok tedarik zinciri kesintisinin ve hammadde kıtlığının 2022 yılına kadar tamamen çözülmeyeceğine dair artan göstergeler arasında, görünüm, öngörülebilir gelecekte yüksek enflasyonla birlikte sınırlı büyümeden biri olmaya devam ediyor" dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), ağustos toplantısı ardından perşembe günü enflasyon tahminlerini yükseltmeye hazır görünüyor.

Ancak politika yapıcılarının çoğunun, fiyatlardaki artışın büyük ölçüde geçici olduğu, yani BoE'nin pandemik acil durum teşvik programında herhangi bir kısıtlama olmadığı görüşüne bağlı kalması bekleniyor.

Temmuz ayında PMI anketi, İngiliz imalat firmalarının yüzde 63'ün gelecek yıl üretimin artacağını tahmin ederek görünüm konusunda iyimser kaldığını gösterdi.

İhracat, denizaşırı pazarların yeniden açılmasıyla temmuz ayında hız kazandı.

Sanayide beklentiler yükseliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)