BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarının vergi cennetleri----

Avrupa bankalarının vergi cennetleri

Avrupa bankalarının vergi cennetleri
07 Eylül 2021 - 17:33 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği Vergi Gözlemevi tarafından yayınlanan rapora göre Avrupa’nın en büyük bankaları her yıl vergi cennetlerinde ortalama 20 milyar euro kar ediyor. Bu rakam ise toplam karların %14’üne denk.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği Vergi Gözlemevi tarafından pazartesi günü yayınlanan rapor, Avrupa’da 11 merkezde bulunan 36 Avrupa bankasının faaliyetlerini inceledi. Bu bankalar 2015 yılından bu yana her ülkedeki faaliyetlerini raporlamak zorunda. Raporun vergi cennetleri listesinde 17 ülke öne çıktı: Bahamalar, Bermuda, İngiliz Virgin Adaları, Cayman Adaları, Guernsey, Gibraltar, Hong Kong, İrlanda, Man Adası, Jersey, Kuveyt, Lüksemburg, Makao, Malta, Mauritius, Panama ve Katar.

Raporda 2014 ve 2020 yılları arasında bankaların karlarının %65’inin yan kurumlar tarafından bu lokasyonlarda elde edildiğine dikkat çekildi. Araştırmacılar karların elde edildiği ve çalışanların bulunduğu ülkeler arasındaki tutarsızlığın da altını çizdi. Çalışan başına düşen kar da vergi cennetlerinde diğer ülkelerde olduğundan çok daha yüksek oldu. Vergi cennetlerindeki yan kurumlar yüksek karlılık ve kar marjları bildirdi.

Araştırmacılar aynı zamanda bankaların karlarının %25’inin, vergi oranının %15’in altında olduğu ülkelerde tutulduğunu söyledi.

Raporda, “hepsi birlikte düşünüldüğünde bu kanıtlar Avrupa bankalarının geçtiğimiz yıllarda vergi cennetlerinde istikrarlı bir varlık gösterdiğine işaret ediyor” dendi. Devamında, “vergi cennetlerinde banka karlılığı anormal derecede yüksek: Vergi cenneti olmayan ülkelerde çalışan başına düşen kar 65 bin euroyken, bu ülkelerde 238 bin euro” açıklamasında bulunuldu. Raporda bu durumun vergi cennetlerinde tutulan karların, karın elde edildiği ülkelerden buraya taşındığını gösterdiği söylendi.

Analize göre vergi cennetlerinin kullanımı bankalar arasında büyük ölçüde değişim gösteriyor. 2014 ve 2020 yılları arasında vergi cennetlerinde tutulan karların yüzdesi ortalama %20 civarında. Ancak finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu rakam bankalar arasında %0 ila %58 arasında değişim gösteriyor. Bazı bankalar rapora göre vergi cennetlerinde yüksek bir varlık gösteriyor.

Raporda, “farklılık gösteren durumlarla karşı karşıyayız: HSBC’nin vergi cenneti karlarının büyük bölümü tek bir yerden, Hong Kong’dan geliyor. Diğer durumlarda birden fazla vergi cenneti kullanılıyor” dendi. HSBC 2014 ve 2020 yılları arasında vergi öncesi karlarının %58’ini vergi cennetlerinde elde etti. Bu da bankayı, vergi cennetlerine en yüksek parayı aktaran kurum haline getirdi.

HSBC sözcüsü CNN’e yaptığı açıklamada, “HSBC Hong Kong’un en büyük bankası, yaklaşık 30 bin çalışanı var, bu özelliğimiz, operasyonlarımızın boyutu ve stratejimiz nedeniyle grubun önemli ölçüdeki karları burada elde ediliyor” dedi. Devamında, “HSBC vergiden kaçınma stratejileri izlemiyor ve karlarını düşük vergili ülkelere yönlendirmiyor” açıklamasında bulundu.

Rapora göre Standard Chartered vergi öncesi karlarının yaklaşık üçte birini vergi cennetlerinde tutarken, Deutsche Bank, Nord LB ve RBS yaklaşık karlarının %20’sini 2014 ve 2020 yılları arasında vergi cennetlerine yönlendirdi. Standard Chartered sözcüsü bankanın hem yüksek vergili hem de düşük vergili ülkelerde önemli operasyonlarının bulunduğunu söyledi. Sözcü, “karlarımızı yapay olarak düşük vergili ülkelere yönlendirmiyoruz” dedi. Devamında, “vergilere önem veriyoruz ve gerçek ticari aktivitelerimizi destekleyen vergi planlamalarında bulunuyoruz. Vergi maliyetimizi düşürme amacıyla işlem yapmıyoruz” açıklamasında bulundu.

Deutsche Bank sözcüsü ise kurumun 60 ülkede yan kurumlar ve şubeler tarafından temsil edildiğini söyledi. Açıklamada, “Deutsche Bank’ın karları elde edildiği ülkelerde tutuluyor, bu da karların bu ülkelerde vergilendirildiği anlamına geliyor” dendi.

Londra finans merkezi unvanını kaybedebilir

 

Allianz’a soruşturma

 

Delta varyantı ofise dönüş beklentilerini azalttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)