BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarının en zayıf halkası ----

Avrupa bankalarının en zayıf halkası

Avrupa bankalarının en zayıf halkası
27 Ekim 2020 - 13:11 www.finansgundem.com

Avrupa bankalarında bilanço açıklamalarının gerçekleşeceği haftada, yatırımcılar en zayıf halkaya odaklanıyor: İspanya

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya bankaları bu yıl düşük performanslarıyla öne çıktı. Eksi faiz oranlarından kaynaklanan sorunlar, korona virüs pandemisi nedeniyle ortaya çıkan batık krediler ve gelişmekte olan ekonomilere maruz kalarak birçok sorunla yüzleşti. İspanya bankalarının performansı, bu yıl %12 daralması beklenen ekonominin iyileşmesi için oldukça önemli, zira İspanya Euro Bölgesi’nin oldukça gerisinde.

İspanya, 1 milyon vaka sayısını geçen ilk Batı Avrupa ülkesi olarak büyük bir darbe aldı. Aynı zamanda zedelenmiş bir siyasetle de karşı karşıyaydı. Yükselen vaka sayıları ve karantinaların artma ihtimali, ülke ve ülkenin bankalarının önündeki engelleri çoğaltabilir.

Stockholm merkezli Strukturinvest AB’nin Baş Yatırım Uzmanı Sean George, “İspanya’nın bazı ciddi sorunları var” dedi. George, pandemi esnasında İspanya bankalarıyla olan ilişkilerini azalttı çünkü “2021’e yaklaşırken sermaye ve kar görünümleri daha da karanlık görünüyor.”

Avrupa’nın en zayıf halkası

İspanya bankaları, Avrupa’nın diğer bankalarına kıyasla göze çarpan bir düşük performans gösterdi. IBEX 35 Bankalar Endeksi oranı ve Stoxx 600 Bankalar Endeksi’ni 2015 yılından bu yana en düşük seviyesine taşıdı.

Banco de Sabadell SA, Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, bu yıl Avrupa’nın en kötü performans gösteren 10 bankası arasında yer alan 3 İspanyol bankası oldu.

Santander ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria düşük sermaye, gelişmekte olan ülkelere maruz kalma ve para biriminin değer kaybetmesiyle baskı altında kaldı. Bloomberg analisti Georgi Gunchev’e göre, Sabadell’e düşük kar baskısı ve yükselen kredi maliyetleri darbe vurdu.

Bilanço tuzağı

İspanya bankalarının 12 aylık hisse başı kazanç tahminleri, 2020 başından bu yana yarıdan fazla düşüş gösterdi. Avrupalı kredi kurumları için tahminler %42 oranında düşüş göstermiş olsa da, daha hızlı toparlandılar. Eylül ayının başlangıcından beri, Avrupa bankalarına yönelik tahminler %5 artarken, İspanya bankalarına dair tahminler değişmedi.

Geçtiğimiz hafta üçüncü çeyrek net hasılatını açıklayan Bankinter bile düşüşten kurtulamadı. İspanya bankalarına yönelik ortalama tahminler, 2021’de sıfır gelir büyümesi bekliyor. Bu oran 2022 yılında %1 olacak. Avrupa bankaları için tahminler 2021’de %1, 2022 yılında ise %2’lik bir büyümeye işaret ediyor.

Bu görünüm kısmen İspanya bankalarının, Avrupa bankalarına kıyasla kredi vermeye daha fazla odaklanmasından kaynaklanıyor. Böylelikle İspanya bankaları düşük faiz oranları ve pandemi nedeniyle varlık kalitesinin düşüşünden daha fazla etkileniyor.

Daha zayıf tamponlar

İspanya bankaları, sermaye tamponları söz konusu olduğunda da geriden geliyor. Sermaye tamponları, daha yüksek kredi kayıplarını telafi etmek için ve en riskli tahvillerde ödemeleri korumak için oldukça önemli.

Avrupa Merkez Bankası’nın verilerine göre, ikinci çeyrekte İspanya’nın bankalarındaki hisse senedi sahiplerine ait olan öz varlığın oranı %12,5 olarak gerçekleşti. Bu rakam incelemeye dahil edilen ülkeler arasındaki en düşük oran. S&P Global Analisti Elena Iparraguirre, “İspanya bankalarının kriz öncesi sermaye seviyeleri kabul edilebilirdi ancak genel olarak bu güçlü bir yan değil” dedi. Bu durum, Iparraguirre’e göre, “ortam daha da sertleşirse” bazı bankalar için baskıyı arttırabilir.

Tahviller kötü durumda

İspanya bankalarının tahvilleri bu yıl yükselen volatilitede özellikle ağır darbe aldı. Santander ve Sabadell’in tahvillerine sahip olanlar, 2020 başından beri en az %9’luk kayıp yaşadı.

ABN Amro’nun Sabit Getiri Stratejisti Tom Kinmoth’a göre, yatırımcılar korona virüs vakalarının yeniden artmaya başlamasının ekonomiye verdiği zararların borç ödeme gücünü nasıl etkileyeceğini değerlendirirken, sektör yeni bir baskı dalgası görebilir.

Kinmoth açıklamasında, “daha düşük sermaye oranları olan bankalar bu hafta kredi marjlarının yükseldiğini görebilirler. İspanya’ya odaklanmış olan bankalar da bu listede yer alabilir” ifadelerini kullandı.

Avrupa'da krediler hız kesmiyor

 

İtalya'da Kovid-19 tedbirleri yine protesto edildi

 

HSBC'nin kârında rekor düşüş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)