BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarında tahvil rallisi----

Avrupa bankalarında tahvil rallisi

Avrupa bankalarında tahvil rallisi
02 Aralık 2020 - 16:00 www.finansgundem.com

Küresel ekonomiye ilişkin toparlanma sinyallerinin artmasıyla birlikte banka tahvillerine olan talep yükseldi. Avrupa bankaları tahvil gelirleri sayesinde maliyetlerini Kovid krizi öncesi seviyesine düşürüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın ekonomik toparlanması hakkındaki artan iyimserlik yatırımcıları banka tahvili satın almaya itiyor. Avrupa bankaları finansman maliyetlerini bu sayede ülke çapında Kovid-19 kilitlenmelerinin tüm kıtadaki ekonomiyi zarara uğrattığı dönemden önceki seviyelere düşürmeyi başardı.

Avrupa bankalarının hisse senedi fiyatları geçtiğimiz ay beklenenden çok daha iyi performans gösterdi. Financial Times’ın haberine göre özellikle korona virüs aşısı etrafında oluşan olumlu gelişmeler Avrupa finansının güçlü performans sergilemesini sağladı. Euro STOXX Endeksi’ndeki banka hisse senetleri kasım ayında ortalama %38 oranında yükseldi.

Bu coşkuyla birlikte yatırımcıların artan güveni Avrupa bankalarının finansman maliyetlerini aşağı çekmesini sağlayan tahvil piyasasında da yayıldı.

Kurumsal tahvil tutma riskine ilişkin gösterge olan ICE Euro Bankacılık Endeksi’ndeki devlet tahvilleri üzerinde görülen getiri dağılımı, kasım ayı boyunca yüzde 1,09'dan yüzde 0,86'ya düştü. Mart ayı sonlarında korona virüsün ekonomik etkisiyle birlikte yüzde 2,67'lik bir artışla zirveye ulaşan gösterge, şimdilerde en son şubat ayı sonunda görülen seviyelere geriledi.

ICE Euro Bankacılık Endeksi’nin getirisi geçen yılın yaz aylarında ulaştığı tüm zamanların en düşük seviyesine sadece yüzde 0,13 oranında uzak.

Federated Hermes'in Üst Düzey Kredi Analisti Filippo Alloatti, Banka tahvillerindeki rallinin "ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) hamleleri ve hükümet politikalarıyla büyük ilgisi olduğunu" söyleyerek, kasım ayındaki aşı rallisinin "zayıf bankaların güçlü performansına" yol açtığını da sözlerine ekledi.

Alloatti, “Bir banka ne kadar kötüyse, bu tür makro olaylardan o kadar orantısız bir şekilde yararlanır” ifadelerine yer verdi.

ECB, mart ayında 750 milyar euroluk tahvil satın alma planlarını açıklayarak ve ekonomiyi desteklemek için gerekli olan ölçüde alımlarını artırma sözü verdi. Merkez bankası bu sayede kıtanın finans piyasalarının mart ayında Kovid-19 krizi doruk noktasındayken bankaların istikrarlı bir şekilde sabitlenmelerine yardımcı oldu. AB hükümetleri de bu politikayı takip ederek yaz boyunca bölgenin salgından kurtarmasının finanse edilmesi amacıyla 750 milyar euroluk bir kurtarma fonu başlattı.

Dünyanın en eski bankası olarak da bilinen 1472 kuruluşlu Siena merkezli banka Monte dei Paschi kıtanın en zayıf bankaları arasında yer alarak bu kurtarma politikalarından en fazla destek alan bankalardan birisi oldu.

Dünyanın en eski bankası yeniden borç batağında

Uzun süredir kötü kredilerle boğuşan İtalyan bankasının salı günü yaptığı 750 milyon euroluk tahvil satışı yoğun ilgi gördü. Bir süredir kredi UniCredit’e satılması gündemde olan Monte dei Paschi, dev bankanın CEO’sunun beklenmedik bir şekilde istifa etmesinin ardından satışın gerçekleşeceği spekülasyonlarının artmasıyla birlikte tahvil satışını başlattı. 

UniCredit’in CEO’su görevini bırakıyor

Pek çok Avrupalı kredi kuruluşu, kötü kredilerin ödemelerinin üçüncü çeyrekte düşmesi ve ticaret gelirlerinin patlamasıyla son bir ay içinde bu yıla ilişkin kazanç tahminlerini yükseltti.

Barclays’in Finans Kurumları Borç Sermayesi Piyasaları Emea Başkanı Mark Geller, bankaların sermaye seviyelerinin temel ölçüsüne atıfta bulunarak, "Bankalar genellikle üçüncü çeyrek sonuçlarında 1. seviye ortak sermayelerini yüksek seviyede raporladı ve bu da güveni destekledi" ifadelerine yer verdi.

Artan iyimserlik, üst düzey banka yöneticilerini hissedarlara yapılan temettü ödemeleri yeniden başlatmak amacıyla kulis yapmaya teşvik etti. Bankacılık denetleme kuruluşları ilkbaharda kıtadaki bankaların temettü ödemelerini yasaklamıştı.

Temettü ödemelerinin devam etmesi olasılığı, bankaların kriz zamanlarında özkaynağa dönüştürebileceği en riskli tahvillere olan talebi de destekledi.

Almanya'da perakende satışlar ekimde arttı

 

2021’in 7 büyük ödeme trendi

 

Facebook’un kripto para girişimi ismini değiştirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)