BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarında Rusya korkusu----

Avrupa bankalarında Rusya korkusu

Avrupa bankalarında Rusya korkusu
25 Şubat 2022 - 16:41 www.finansgundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’da yatırım ilişkileri olan bankaların hisseleri Perşembe günü çakıldı. Uzmanlar Avrupa bankalarının Rusya’daki kayıplarının karşılanabilir seviyede olduğunu söylüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa bankalarının hisseleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra, Perşembe günü sert bir düşüş gerçekleştirdi. Financial News’in haberine göre bankalar İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük askeri çatışma sırasında Rusya’ya olan yatırımlarının risklerini hafife almış olabilir.

Geçtiğimiz gün önemli miktarda Rus varlığı bulunduran Avusturya bankası Raiffeisen Bank’ın hisseleri %21’e yakın düştü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) verilerine göre 12,5 milyar dolar Rusya varlığı bulunduran İtalyan UniCretit’in hisseleri %12,6 düşerken yine Rusya yatırımları nedeniyle Fransız bankası Societe Generale hisseleri de %11,6 değer kaybetti.

Hisselerin %10,5 oranında kaydığını gören Deutsche Bank ise, "son yıllarda Rusya'ya olan pozisyonunu önemli ölçüde azalttığını ve risklerin iyi kontrol altına alındığını" açıkladı.

UniCredit'in sözcüsü, Rus yan kuruluşunun "toplam gelirlerinin ve tahsis edilen sermayesinin yaklaşık %3'ünü" oluşturduğunu ve "tüm pozisyonlarının yüksek oranda güvencede" olduğunu söyledi.

Jefferies Analisti Benjie Creelan-Sandford, UniCredit'teki satın alma notunu yineledi ve Rusya'ya yönelik yatırımların yerel yan kuruluşları tarafından absorbe edileceğini söyledi. Sandford konuyla ilgili açıklamasında, “Rusya’daki yan kuruluşların kayıpları sermaye getirisi beklentileri üzerinden bir dereceye kadar rahatlıkla karşılanabilir görülüyor” ifadelerine yer verdi.

Societe Generale, büyük ölçüde yerel iştiraki Rosbank aracılığıyla Rusya'ya yaklaşık 18 milyar euro yatırımca bulunan bir banka. Banka sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, "müşteriler için gerekli aktiviteyi sağlama ve gerektiğinde uyum sağlama yeteneklerinden emin olduklarını" söyledi.

Uluslararası bankaların çoğu, 2014 yılında Kırım'ı ilhakı sonrasında Rusya'dan geri çekildi ve Rusya Devlet Başkanı Başkan Vladimir Putin, ülkeyi uluslararası krediye daha az bağımlı hale getirmek için harekete geçti. Ancak yabancı bankalar ülkedeki önemli bir sermaye kanadı olmaya devam ediyor. Uluslararası Anlaşmalar Bankası rakamlarına göre bankalara Rus şirketlerin hala 121,5 milyar dolar borcu bulunuyor.

Rusya’nın işgali bölgedeki pozisyonları düşük olan bankaların hisselerinde dahi değer kayıpları oluşmasına yol açtı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre topyekun işgalin başladığı Perşembe günü gerçekleşen düşüşler sırasında UBS hisseleri %8,5, Barclays hisseleri %8,2, BNP Paribas hisseleri %7,5, Credit Suisse hisseleri %6,7 ve HSBC hisseleri yaklaşık %6 civarında değer kaybetti.

Barclays CEO’su C S Venkatakrishnan, yıllık bilanço açıklamasında gazetecilere verdiği demeçte, "uzun yıllardır" Rusya dışında olduğunu ve bankaya başvuran “Rus taraflara ve Rus müşterilere karşı çok fazla özen ve titizlik uygulandığını" açıkladı.

HSBC CEO’su Noel Quinn, Rusya’dan elde edilen 50 milyon dolar gelire ve ülkede yaklaşık 200 çalışana sahip olduklarını, bunun da Rusya'da olan pozisyonlarının "fazlasıyla mütevazı" olduğu anlamına geldiğini söyledi.

AB, Rusya'yı SWIFT'den çıkarmak konusunda bölündü

 

6 soruda Swift yaptırımları

 

Savaş gıda fiyatlarındaki endişeyi artırdı!

 

Rusya’nın işgali küresel ekonomiye kâbusu yaşatıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)