BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankaları Wall Street’e karşı----

Avrupa bankaları Wall Street’e karşı

Avrupa bankaları Wall Street’e karşı
04 Mart 2021 - 17:51 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl korona virüs sürecinde güçlü ticaret gelirleriyle göz dolduran Avrupa bankalarını zor bir sene bekliyor. Wall Street bankalarının Avrupa’da güçlenmesi kıta ekonomisinin Kovid’ten kurtulmasını zorlaştırabilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 yılında menkul kıymetler ticaretinde yaşanan dev iniş çıkışlar Avrupalı yatırım bankalarının Wall Street’teki rakipleri karşısında büyük bir pay almasını sağladı. Ancak Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi’ye göre JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Morgan Stanley liderliğindeki ABD finansı da gelişim gösterdi ve bu aynı zamanda büyük resimde New York finansının hakimiyetinin aynı seviyede olduğunu gösteriyor.

ABD ve Avrupa bankaları arasında uzun yıllardır süregelen uçurum 2020'de sabit kaldı ve piyasalar geçen yılki olağanüstü seviyelerden geriledikçe Avrupa bankaları için bu aralığı kapatmak çok daha zor olabilir. Martinuzzi’ye göre Avrupalı bankaların Wall Street'teki daha geniş işletme tabanı ve yeni teşviklerden faydalanarak ilerlemeye hazırlanan bir ABD ekonomik motoruyla baş etmesi zor olacak.

Bloomberg yazarına göre Avrupa için, yatırım bankalarının oyunda kalabilmesini sağlamak, kısa bellekteki en büyük ekonomik daralma sırasında, büyümenin körüklenmesi sağlayacak sermaye piyasalarını derinleştirmesinin anahtarı niteliğinde. Bu noktada finans uzmanı tahvil alım satımında Avrupalı bankaların ABD’ye ayak uydurmayı başarmasına rağmen, “hiç kimse yatırım bankacılığı alanına kimin hükmettiği konusunda kendini kandırmamalı” ifadelerine yer verdi.

Martinuzzi yazısında 2020 bilançolarının ortaya çıkmasıyla birlikte Avrupa bankaları arasında ticaret alanındaki en iyi iki bankanın Fransız BNP Paribas ve İngiliz Barclays olduğunu belirtirken bu iki bankanın sürekli gelir alanındaki kazançlarının ABD’li birçok rakibini geride bıraktığını hatırlattı. Ancak Bloomberg Intelligence verilerine göre, iki kıtadaki en iyi finans firmaları 2018 ve 2020 yılları arasındaki ticari faaliyetlerinde kabaca aynı hızda büyüdü. Bunun da ötesinde Deutsche Bank’ın bir kademe geriye düşmesiyle Avrupalı bankalar geçen yıl sabit gelir alanında ilk beşin altına gerilediler.

Bankaların bölgelere göre getirilerini paylaşmaması gibi nedenlerden dolayı işlerin nasıl yürüdüğünü tam olarak tahmin etmek mümkün olmasa da Martinuzzi Avrupalı firmaların tahvil ticaretinde düşük ölçekli bölgesel rakiplerinin zayıflığından faydalandığını düşünüyor. Bununla birlikte daha küçük hisse senedi işletmelerinde Avrupalıların performansı geçen yıl zayıf kaldı. BNP ve Societe Generale türev ürünleri alanında kayıp verdi. Hisse senetleri alanında en iyi Avrupa firmaları 2018'den bu yana Wall Street'e karşı zemin kaybediyor. Finans uzmanı sadece İsviçreli UBS Group’un geçen yıl dünyanın en büyük beş hisse senedi tüccarı arasında yer aldığını belirtiyor.

Tüm bu verilerin hepsi önemli çünkü Deutsche'den SocGen'e kadar Avrupalı bankalar hissedarlarına işlerini dengelemek için ticaret bankacılığı operasyonlarına devam etmelerine izin verme konusunda ikna etmeye çalışıyorlar. Küresel Finans Krizi sonrası konulan kurallar ve bankaların “herkes için her şey olmaya” çalışması nedeniyle bu faaliyetlerden yıllarca firmaların kârlılığında düşüşe yol açtı ve bu yatırımcılar için hoş bir durum değildi. Ancak sabit gelirli varlıkların ticareti, 2020'de büyük ölçüde bir umut ışığı oldu. Pandemi nedeniyle ticari kredi verme ve kredi kayıplarıyla ilgili oluşan endişelere karşın sabit gelirli varlıkların ticareti düşük ve azalan marjların dengelenmesine yardımcı oldu.

Özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC'ler) çılgınlığı, Avrupalı firmalar için de bol miktarda sermaye piyasası komisyonları sağladı. Ancak Martinuzzi’ye göre Avrupalı bankaların daha geniş çaplı sorunlarının daha kolay hale geldiğini söylemek zor.

Finans uzmanı Avrupalı bankaların ticaret bankacılığına devam etmesi halinde dahi Wall Street’le rekabet etmenin daha da zorlaşacağını öngörüyor. Zira elektronik ticarete geçişle birlikte Finans sektöründe daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulacak bir döneme giriliyor ve Wall Street'in varlıklı bankaları bu ortama çok daha uygun gözüküyor.

Barclays yatırımların hızında akıllıca olacağını söylerken, JPMorgan harcamalarını arttırıyor. BlackRock Inc. ve Vanguard Group liderliğindeki pasif yatırımlara geçiş, ABD bankalarına geniş faaliyet akışları sağlıyor.

Avrupa’daki en büyük bankaların dahi yıllardır küresel finansa ayak uydurmak için mücadele ettiği bir ortamda finans uzmanı, Avrupalı piyasa düzenleyicilerin bu nedenle konsolidasyonu teşvik etmek istediğini belirtiyor. Martinuzzi Brexit sonrasındaki sürecin de bölge piyasalarının parçalanması konusunda başka bir etken olduğunun altını çiziyor.

Ticaret bankacılığı yarışı sadece sektörün primlerini arttırmak için ilgilendiği bir alan değil. Bloomberg yazarı Avrupa bankalarının zinde, sağlıklı ve güçlü sermayeli olmasının ekonominin korona virüs tahribatından güçlü bir şekilde kurtulmasına yardımcı olacağını söyledi.

BaFin’den batık bankaya sert yaptırım

 

ABD Tahvil faizleri hangi ülkeleri etkiliyor?

 

Gündelik yatırıma yeni benzetme: Yazı-tura atmak gibi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)