BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankaları teknoloji trenini kaçırıyor mu?----

Avrupa bankaları teknoloji trenini kaçırıyor mu?

Avrupa bankaları teknoloji trenini kaçırıyor mu?
23 Ağustos 2022 - 17:33 www.finansgundem.com

Fintek bankalarının yükselişi Avrupalı bankalarının sektördeki pazar payını düşürüyor. Oliver Wyman’dan Christian Edelmann sektörde köklü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haziran ayında Lüksemburg'da düzenlenen Avrupa Birliği Maliye Bakanları Toplantısı’nda, Avrupa’da bankacılık ve sermaye piyasaları entegrasyonu konusunda daha fazla netlik sağlama sözü verildi. Ancak finans devi Oliver Wyman’ın Avrupa Birimi Yönetici Ortağı Christian Edelmann’a göre toplantıdan çıkan mesajlar finans çevrelerinde hayal kırıklığı yarattı.

Finans yöneticisi Financial News’teki yazısında bölgedeki jeopolitik gerginlikler ve değişen öncelikler göz önüne alındığında bu alanda ilerleme kaydedilememesinin sürpriz olmadığını belirtiyor. Zira Ukrayna’daki savaş halihazırda güçlenmekte olan enflasyon ortamını daha da besliyor. Ekonomiler Kovid kaynaklı tedarik zinciri bozulmalarından geri dönmekte zorlanıyor. Sonuç olarak özellikle güneydeki AB ülkeleri başta olmak üzere AB’deki mali istikrara ilişkin endişeler artıyor. Avrupa Merkez Bankası ise bir kez daha genişleyen devlet tahvili ihraçlarını yönetme yetkisi için mücadele ediyor.

Tüm bu gelişmeler devam ederken finansal teknoloji firmalarının sistemdeki kontrolsüz yükselişini de sürdürüyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Edelmann yazısında Avrupa bankaları için durumun ne kadar kötü olduğunu tartıştı:

“İlk bakışta, küresel finansal sektörü bugün nispeten iyi durumda ve son birkaç yıldır büyüyor. Ayrıca Kovid krizinin zirvesinde bankalar dikkate değer bir esneklik gösterdi.

Büyüme ve değer yaratma alanları ise kesinlikle yeni oyunculara yöneldi. 2012 yılında, yerleşik firmalar finansal hizmetler sektörün toplam %90'lık piyasa değerini oluşturuyordu. Oliver Wyman'ın son araştırmasına göre, bugünkü payları sadece %65. Finansal altyapı ve teknoloji şirketleri veya finansal bilgi teknolojileri (FIT), şu anda sektörün toplam değerinin %35'ini oluşturarak bu yerleşik firmaların yerini almaya başladı. En tepedeki firmalar hissedar değerlerini son on yılda yaklaşık 1,3 trilyon dolar artırırken, araştırmamıza göre, bağımsız firmalar değerlerini 3 trilyon dolar artırdı.

FIT’lerdeki büyümenin büyük çoğunluğu ABD ve Çin'de gerçekleşiyor. Bu ülkelerdeki en büyük teknoloji firmaları finansal hizmetlere sektörüne yığılıyor. Avrupa ise gerçek anlamda "teknoloji devlerinden" yoksun. Bu nedenle şimdiye kadar daha sınırlı miktarda değer yaratabildi. Dijital cüzdanlar, dijital token’lar ve metaverse önünde sonunda daha fazla zemin kazanacağından, Avrupa yine kenarda kalma riskiyle karşı karşıya.

Durum özellikle Avrupa'nın yerleşik bankaları için kötü. 2007 yılı sonunda Avrupa'nın en büyük 20 bankasının piyasa değeri, ABD'nin en büyük 20 oyuncusundan %58 daha fazlaydı. Şimdiyse %43 daha az. En büyük ABD bankalarından bazılarının yıllık kârları, 2007'de ilk 20'de yer alan bankaların bir kısmının piyasa kapitalizasyonunu aşıyor.”

Finans yöneticisi tüm bu engellerle karşı karşıya kalan Avrupa bankalarının rakipleriyle olan farkı eritebilmesi için M&A (şirket evliliği ve satın alma) alanına yönelmesi gerektiğini söyledi. Ancak Edelmann’a göre bankaların bu alanda mükemmel derecede elverişli bir piyasa ortamı beklememeli. Finans yöneticisi bunun yerine bankaların tüm düzenleyici kurumlarla aktif olarak çalışarak sınır ötesi M&A sözleşmelerine yönelmesi gerektiğini söyledi.

Edelmann uzun vadede ise Avrupalı bankaların temel işletme modellerini gözden geçirmesi gerektiğini belirtiyor:

“Evet, küresel finansal krizden bu yana tüm Avrupa bankalarında çeşitli yeniden yapılandırma ve dijitalleşme turları gördük. Ancak merkezde, geleneksel müşteri odaklı silolardan oluşuyorlar ve gelir akışlarının çoğunluğu risk aracılığına dayanmaktadır. Yükselen oranlar şimdilik bu işletmelere yardımcı olsa da bu Avrupa bankalarının servet birikimini değiştirmek için yeterli değil.”

Edelmann’a göre geleceğe erişebilmek için bankaların bir inovasyon laboratuvarından daha fazlasını yapması gerekiyor. Finans yöneticisi şirketlerin bu teknoloji platformlarını birincil veya en azından eşit raporlama hatlarına dönüştürmesi gerektiğini söyledi. Edelmann gelecekteki Finans liderlerinin bu alanlardaki liderlik pozisyonlarından yetişmesi gerektiğini söyledi. Finans yöneticisi Avrupalı bankaların kapsamlı bir organizasyonel değişime uğraması gerektiğini belirtiyor.

Gelecek 10 yılda çalışanlarda aranan 10 yetenek

 

Çin’de yazılım sektörünün hacmi, 5.5 trilyon yuana ulaştı

 

Kriz ortamı yeni fırsatlar yaratacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)