BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankaları pazar payını Wall Street devlerine kaptırdı----

Avrupa bankaları pazar payını Wall Street devlerine kaptırdı

Avrupa bankaları pazar payını Wall Street devlerine kaptırdı
29 Temmuz 2021 - 15:59 www.finansgundem.com

Sözleşme bankacılığı alanında Wall Street’in beş büyük bankası bir kez daha Avrupalı rakipleri karşısında pazar payını artırdı. ABD bankaları mali yılın ilk yarısında Avrupalı rakiplerinin ücret havuzundan rekor pay aldı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street bankaları sözleşme bankacılığı alanındaki yeni rekorlarıyla Avrupa bankalarını köşeye sıkıştırmış gibi gözüküyor. Financial News’in haberine göre, ABD’li yatırım bankaları 2021’in ilk yarısında Avrupalı rakiplerinin ücret havuzundan %58’lik rekor bir pay aldı. Araştırma şirketi Dealogic’in verilerine dayandırılan bilgilerde Wall Street bankalarının satın alma ve şirket evlilikleri ile varlık danışmanlığı aktivitelerinden elde ettikleri gelirler tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşarak toplamda 60 milyar doları buldu.

Söz konusu durum 2008 Finansal Krizi’nin ardından Avrupalı rakipleri karşısında zaferini ilan eden Wall Street bankalarının yatırım bankacılığı alanındaki hakimiyetini gösteriyor. Satın alma ve şirket evliliği sözleşmelerinin zayıfladığı ilk yarıda Wall Street bankalarının ticaret aktiviteleri ikinci çeyrekteki performansların belirleyicisi oldu. İkinci çeyrekte JPMorgan, Goldman Sach, Bank of America ve İsviçre bankası UBS üç aylık dönemde ticaret bankacılığı gelirlerini rekor veya rekora yakın seviyelere taşıdı.

Ancak sözleşme bankacılığının tüm bankalar için patlama yaptığı dönemlerde Wall Street devleri çıtayı daha üst seviyelere taşıdı. Dealogic verilerine göre JPMorgan ve Goldman Sachs 2021’in ilk yarısında sözleşme bankacılığı ücret havuzunun sırasıyla %9,4 ve %9,2’sini alarak zirveye ulaştı. Bu yılın ilk altı ayında ABD bankaları için %58 olan pay 2020'de %55 iken, Avrupa bankaları 2021'de pazarın sadece %24'ünü alabildi. 2008 yılında Wall Street bankaları bu alandaki toplam küresel gelirlerin %44,1'ine kontrol edebiliyordu.

Sektörü takip eden araştırma şirketi Coalition Greenwich'in Araştırma Direktörü Eric Li, " Avrupa bankaları bir grup olarak hala çok zayıf. Büyük sorunlarla başa çıkmak için neredeyse sandalye kapmaca oyunu oynuyorlar. Bu sırada ABD bankaları ise inanılmaz derecede güçlü" dedi.

Gerçekten de yatırım bankacılığı alanındaki rekabet Credit Suisse’in Archegos skandalı sonrasındaki konumundan görülebiliyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre aile yatırım firması Archegos Capital’ın çökmesiyle 5,5 milyar dolarlık vurgunun altında kalan Credit Suisse rakip bankaların saldırısı altında kaldı. İsviçre bankasının 30’a yakın sözleme bankacıları bankanın zor durumu nedeniyle rakip bankalara transfer oldu.

Ancak Credit Suisse ilk yarıda 2,4 milyar dolarlık performansla sıralamada altıncı sıradaki yerini korudu. Credit Suisse, özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) sözleşmeleri alanında baskın bir banka olarak öne çıkıyor. İsviçre bankası ABD'deki varlıkları açısından Avrupalı emsallerinin çok daha fazlasına sahip. Ancak dev banka ikinci çeyrekte SPAC faaliyetlerinin azalması ve sözleşme faaliyetlerinin yavaşlamasıyla Credit Suisse altıncı sırayı Barclays’e kaptırdı.

SPAC sözleşmelerinin patlaması, büyük bir kısmı Wall Street'te olmak üzere 5,7 milyar dolarlık rekor bir ücret üretirken, ABD bu alandaki küresel gelirlerin yarısından fazlasını oluşturdu. Ev sahibi avantajı şüphesiz, ülkedeki ücret havuzundan %74'lik rekor bir pay elde eden ABD bankalarına yardımcı oldu. Bununla birlikte, ABD bankaları 2021'in ilk yarısında Avrupa'daki SPAC gelirlerinin %41'ini elde ederek şimdiye kadarki en büyük paylarını aldı.

Beş büyük Wall Street bankası, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America ve Citigroup, yatırım bankacılığında ilk üçe girebilmek için son 12 ay içinde amansız bir mücadele yürüttü. Son yıllarda diğer rakiplerini geriden takip eden Bank of America ve Citigroup, aradaki farkı kapatma hedeflerini açıkça belirttiler.

Rakipleri hakkında konuştuğu gerekçesiyle ismini vermekten kaçınan bir ABD bankasının yatırım bankacılığı başkanı konuyla ilgili yorumlarında, “ABD bankaları arasındaki savaş giderek ısınıyor. Eğer ilk üçe girseniz, beşeri sermayenizden önemli getiriler sağlıyorsunuz demektir. Bunun dışında kalırsanız, aynı maliyet yapısına sahipsiniz, ancak bir gelir eksikliği var demektir. Avrupa bankaları bu rekabetten düştü” ifadelerine yer verdi.

 

Credit Suisse’in yatırım bankacılığı yenilgisi

 

UBS CEO’su kripto yatırımlarına ‘hayır’ dedi

 

Goldman Sachs'den yeni bir kripto hizmeti daha

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)