BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektöründe bölünme ----

Avrupa bankacılık sektöründe bölünme

Avrupa bankacılık sektöründe bölünme
19 Şubat 2021 - 16:48 www.finansgundem.com

Barclays’in ‘en iyi yılı’ ve Fransız bankalarının yaşadığı güçlükler Avrupa bankacılık sektöründeki bölünmeyi açığa çıkardı. Fransız bankalarının performansı, yatırım bankacılığı birimlerindeki tehlikelere dikkat çekti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Durgunlukla geçen yılların ardından Avrupa’nın yatırım bankaları 2020’de elverişli koşullarla karşılaştı. Bazı bankalar bu fırsatı yakalarken, diğerleri güçlükle dolu bir yıl geçirdi. Barclays’in yatırım bankacılığı birimi için pandemi nedeniyle piyasalarda ortaya çıkan yüksek volatilite bankanın “tarihindeki en iyi yılını” geçirmesini sağladı. Ancak Fransa’nın en büyük bankalarından üçü ağır bir darbe alarak, Avrupa’daki yatırım bankalarının arasında 2020’de oluşan ayrımı ortaya koydu.

Bloomberg Intelligence’ın Avrupa Bankacılık Sektörü Analisti Jonathan Tyce, “2020 gerçek anlamda iki tarafın oyunu oldu. Hisseler düşüş gösterirken ilk yarıda sabit getirililerin zaferi görülürken ve Fransız bankaları türev kayıpları yaşarken, ikinci yarıda hisseler ve bankacılık ücretleri güçlü bir toparlanma gösterdi” dedi. Açıklamasının devamında ise “Barclays harika bir yıl geçirdi” ifadesini kullandı.

Perşembe günü Barclays dördüncü çeyrek bilançosunu açıklayarak analistlerin tahminlerini geride bıraktı. Bu şekilde banka daha büyük Wall Street rakiplerini, yatırım bankacılığı biriminde tüm yıl boyunca %45 yükselişle geride bıraktı. Londra merkezli bankanın temel sabit getirili yatırım birimi geçtiğimiz yıl %52 artışla 5,1 milyar sterline yükseldi. Bu rakam ise birimin 2012 yılından bu yana açıkladığı en iyi gelir oldu. Daha küçük hisse işlemleri birimi ise %31 yükseliş gösterdi.

Barclays’in CEO’su Jes Staley, Bloomberg’de katıldığı bir röportajda, “neredeyse tüm varlık sınıflarında pazar payı kazandık” dedi. Açıklamasının devamında “son beş yıldır yatırım bankacılığı birimimize yatırım yaptık ve bence geçtiğimiz yıl ciddi temettüler ödememize ve her çeyrekte karlılık göstermemize imkan tanıdı” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Perşembe günü Credit Suisse Group’un menkul kıymetler birimi de karma bir dördüncü çeyrek bilançosu açıkladı. Ancak müşteriler yükselen sermaye piyasalarına nakit için yönelirken artan danışmanlık ücretleri, yatırım bankacılığı gelirlerinin bir önceki yıla kıyasla beşte bir oranında artış göstermesini sağladı.

Bu ayın ilk günlerinde Deutsche Bank sabit getirili yatırım birimindeki yükselişin, zorluk içindeki Frankfurt merkezli bankanın bilançosunu toparlamaya yardımcı olduğunu söyledi. Banka 2014 yılından bu yana ilk kez yıllık net kar açıkladı. Yatırım bankası UBS Group da yatırım işlemlerinin %33 yükseliş göstermesiyle 2012 yılından bu yana en yüksek performansını gösterdi.

Bu performanslar yıllardır yüksek maliyetli yatırım bankacılığı operasyonlarını korumak için çaba gösteren Staley gibi yöneticilerin elini güçlendirdi. Aynı zamanda Wall Street’le rekabete devam etmeleri için de zemin hazırladı. 2020 yılında Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup ve Bank of America toplam yatırım işlemleri gelirlerinde 100 milyar dolardan fazla getiri sağladı. Bu rakam ise Avrupa’nın 2012 yılındaki kamu borcu krizinden bu yana ilk kez görüldü. Avrupa yatırım bankacılığına eleştirel yaklaşanlar ise Fransa başta olmak üzere, bankaların üzerindeki tehditlere dikkat çekiyor.

BNP Paribas, Societe Generale ve Natixis gibi Fransız bankalarının toplam hisse işlemlerinden sağladığı gelirler, 2020 yılında 2,5 milyar euro kayıp yaşadı. Ancak aynı dönemde tüm dünyada yatırımcılar hisse ve türev araçları satın alarak sermaye piyasalarına yöneliyordu. Paris merkezli şirketler, yılın ilk döneminde kurumlar temettü ödemelerini askıya almaya başladığında çöküş gösteren yapılandırılmış ürünleri benimsemişti. BNP sabit getirilerin işlemlerinden sağladığı getiriyle kayıpları telafi etmiş olsa da, Natixis bu alanda da kayıp bildirdi.

Avrupa bankalarının performansları arasındaki bu farklılık, tartışmaların devam etmesine neden olacak ve 2021’in odak noktasını yatırım bankacılığı birimlerine yöneltecek. Avrupa’nın birçok yatırım bankacılığı birimi yüksek volatilitenin sağladığı faydayla artış göstermiş olsa da, pandemi sonrası dönemde bu durum değişebilir. Tyce, “yatırım işlemlerinin normalleşme hızı ve ABD’den gelen rekabetteki artış, bu yükselişi hızla ortadan kaldırabilir” dedi.

İngiliz bankalarını zor günler bekliyor

 

Fintek şirketleri iklim değişikliğine savaş açıyor

 

Dünyanın en büyük varlık şirketine şok suçlama

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)