BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAVM'lerde TL dönemi perakendeciyi karşı karşıya getirdi----

AVM'lerde TL dönemi perakendeciyi karşı karşıya getirdi

AVM'lerde TL dönemi perakendeciyi karşı karşıya getirdi
27 Eylül 2018 - 11:12 www.finansgundem.com

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ve Birleşmiş Markalar Derneği YKB Sinan Öncel dövizle kira döneminin sona ermesinin ardından yaşanan sıkıntıları dile getirdi

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, kira sözleşmelerinin dolardan TL'ye geçmesi hakkında çıkarılan kararname sonrası ekonominin perakendecilerin suistimaline uğradığını iddia etti, perakendecilere 3 ay ihbar ile tazminatsız çıkma hakkı verme kararı aldıklarını duyurdu.

Konuya dair Bloomberg HT'ye konuşan Belgü bazı perakendecilerin kiralarını ödemediklerini belirtti. Belgü "Yönetmeliğin çıkması uzadıkça farklı tavırlar görmeye başladık. Bazı perakendecilerin yönetmeliği beklediklerini söyleyerek kira ödemediklerini görüyoruz. Serbest piyasa ekonomisi dışında bir algıyla beklenti içine girildi. Bu nedenle bazıları ya kiralarını ödemiyor ya, sözleşme yapmıyor.

Biz de bu işi kolaylaştırmak için '3 aylık bir süre verelim, bir ihtarnameyle tüm perakendeciler AVM'lerden çıkabilirler' dedik, bu da bütün anlaşmaların tekrar pazarlığının yapılması demektir. Böyle birşeyi arzu ettik.

"Bütün AVM'lerin 15 milyar doların üstünde borcu olduğunu söylüyoruz. Dolayısıyla biz çeşitli öneriler gönderdik. Arada çok ciddi kur farkları çıkacak, biz önceden herkesi uyarıp buna göre tedbir almak istiyoruz. Maliye Bakanlığı'nın serbest piyasa kurallarını hiçe sayacak karar almayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Birleşmiş Markalar Derneği YKB Sinan Öncel ise Belgü'nün değindiği çıkma hakkı kolaylığını resmi karar olmadan dikkate almayacaklarını söyledi.

Öncel "Biz bu çıkma hakkı kolaylığı resmi olarak bize gelmediği takdirde net karar olarak dikkate almayacağız. 25 ekim 2016'da AYD ile yaptığımız toplantıda "sizden sadece serbest çıkış hakkı istiyoruz" dedik. Çünkü markalarımız zora düşüyor, yüksek cezalarla korkutarak tutuyorsunuz dedik, 2 yıl sonra bu karara varmış olmaları gerçekten manidar..

2017'de yapılan toplantıda AYD Başkanı 'ben bu toplantıda kira ve genel giderin konuşulmasını istemiyorum' dedi, bugünkü açıklamalarında diyalogla biz bunu çözeblrdik dedi, bunu da talihsiz buluyorum. "

"HAKSIZ İTHAMLARI ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUM"

"Reel sektörün 500 milyar dolar borcu var, bunun içinde ciddi anlamda perakende sektörü de var. Biz ticaretimizi sürdürmeye çalışırken AYD Başkanı'nın perakendeciye haksız ithamlarda bulunmasını üzüntüyle karşılıyorum. Son 2 yılda açılan yaklaşık 45 AVM ya TL ile kiralandı, ya da çok düşük Döviz metrekare fiyatlarıyla açıldı. Son 2 yılda açılan AVM'lerde hiçbir sorun yokken 10 yıl önce açılan AVM'lerde sorun neden bitmiyor? Asıl bunu sorgulamamız gerekiyor.

Biz işimize odaklanarak sorunların çözümü konusunda medeni görüşmeler yaparak devam ediyoruz ve bu son Cumhurbaşkanlığı kararıyla da önümüzün çok açıldığını, yeni mağazalar açma yolunda herkesin iştahının açıldığını belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir27 Eylül 2018 13:41

    AVM'ler internetten ticaret ile yarışamaz, yakında sadece showroom olarak kalacak mağazaların çoğu, biz mağazadan seçip internetten alıyoruz aynı marka %30 ucuz