BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakAVM'ler bir bir kapanıyor----

AVM'ler bir bir kapanıyor

AVM'ler bir bir kapanıyor
31 Ağustos 2013 - 10:46 www.finansgundem.com

Mantar gibi çoğalan dev bütçeli alışveriş merkezleri (AVM), ayakta durmakta zorlanıyor

Mantar gibi çoğalan dev bütçeli alışveriş merkezleri (AVM), ayakta durmakta zorlanıyor. Bir bölümü tamamen kepenk kapatan AVM’lerin bazıları hastane, dershane ve otele dönüşüyor.
Zaman'ın haberine göre, 400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden olan ORA AVM şu an kapalı. 20 milyon dolarlık Fox City iflas etti ve hastaneye dönüştürülmesi gündemde. 100 milyon dolar yatırımla Beylikdüzü’nde açılan Taksit Center, ‘bit pazarı’ oldu. İstanbul Güneşli’deki Hayat Park AVM artık bir eğitim kampüsü. İstanbul Mecidiyeköy’deki Astoria için marka karması yenileme görüşmeleri yapılıyor.
Ankara’daki değeri 15 milyon olan Maltepe AVM ise sosyete pazarı. AVM Yatırımcıları Derneği’nin verilerine göre yedi yılda, İstanbul’da 26,  Ankara’da 5,  Muğla’da 2;  Bursa, Mersin, Gaziantep, İzmir, Balıkesir, Denizli, Sivas ve Tekirdağ’da 1’er olmak üzere 41 AVM kapandı.
Uluslararası kriterlere göre AVM’lerin 20 bin metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Kapanan 41 AVM’den sadece 6’sı bu kritere sahip. EVA Gayrimenkul Değerleme ile araştırma şirketi Akademetre’nin hazırladığı rapora göre Türkiye’de 48 ilde toplam 299 AVM şu an aktif durumda. Önümüzdeki dönemde bu sayının 330’a çıkması bekleniyor.
AVM sahibi illerin sayısının 2015 yılına kadar 60’a yükselmesi bekleniyor. 60 ilde toplam 110 yeni AVM açılacağı tahmin ediliyor. Tahminler 8,3 milyon metrekare olan kiralanabilir AVM alanının ise 10 milyon metrekareyi aşacağı yönünde. Yapılması planlanan yeni AVM’ler ile Türkiye’deki toplam AVM sayısı 409 olacak.
Sektörde çok fazla geliştirme yapıldığını, bilimsel analizlere dayanmadan yapılan birçok AVM projesinin önümüzdeki dönemde de sıkıntısı olacağını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Her sektörde olabilecek doğal bir durum, piyasa bir süre sonra doygunluğa ulaşıyor ve daha seçici projeler ayakta kalıyor.” dedi.
Yazıcı, “Şu anda birçok bölge ve şehirde doygunluk söz konusu. Yeni açılan AVM’ler ayakta kalmak için ya eskilerden pazar payı çalacak ya da ayakta duramayacak” şeklinde konuştu. Mevcut ve iyi durumda olan AVM’lerin bile müşterilerini sürekli canlı tutacak çalışmalarda bulunmaları gerekiyor. Fonksiyonunu yitiren AVM’lerin Anadolu’da 120 bin metrekareye çıktığını söyleyen Yazıcı, önümüzdeki 3 yılda bunun 3 kat artacağını belirtti. Yazıcı, “Türkiye’de şu anda 23 AVM kapandı. Geriye kalan birçok AVM’de de ofis, dershane ya da hastaneye dönme çabalarını görüyoruz” açıklamasını yaptı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hidayet01 Eylül 2013 13:42

    avm lerin yerine devlet hastanesi olsun hepsi eskilikten dökülüyor.

  • misafir01 Eylül 2013 08:44

    yüksek hane halkı borçlulugu alış verişi olumsuz etkiliyo kaçınılmaz son

  • xxx31 Ağustos 2013 22:36

    millet manyak olmuş,ülen o avm denilen yerlerdekiler de bu ülkenin insanı-esnafı,oraları gezen halk da bu ülkenin halkı,kim,niye düşman ,anlayamadık.

  • amanha31 Ağustos 2013 21:05

    avm ler ekonominin motoru kapanmasın

  • hakan31 Ağustos 2013 15:55

    yurt dışında avm lerin hepsi şehir dışında bizde aksine şehir içinde hem trafiği tıkıyorlar hem çirkinler yapı olarak hepsi kapansın.

  • tolga yıldız31 Ağustos 2013 15:47

    kapanacagını kesındı dunyanın neresınde böyle bır avm saçmalığı var.

  • Byk31 Ağustos 2013 14:23

    AVM'ler kapalı, havalandırma sistemleri çalışmayan , sıkıcı yerler..

  • metin31 Ağustos 2013 13:42

    Mantarin obru uzun olmaz bunlarinda obru mantar gibi diyorsunuz her sey normal gozukuyor olmasi gereken oluyor.

  • :)31 Ağustos 2013 11:16

    örnek benden.. bir avmye girdik yemek yemek için gez... 45 dk. bir yer bulduk orta halli, sonra tuvalete gittt 15 dk... sonra bir yer eotur çay içme 10 dk yol... yanı dev avm ler çöp yığını, kocaman binalar yığını bir kaç bişe yapcaksın saatler gidiyor.. daha küçük pratik yerler dağa güzel... hem herşeye ulaşıyorsun, vakit kaybı yok... buda avm lere ders oldun benden halk izlenimi olsun..saygılarımla

  • Beter Olsunlar31 Ağustos 2013 11:16

    AVM'ler ve onları kurduran bu Akp Hükümeti yıllardır milyonlarca Esnafın Ahını aldılar. Binlerce Esnaf Avm'ler yüzünden iflas etti. Akp hükümeti Esnafın sesine hiç kulak vermedi. Beter olsunlar, inşallah tek bir AVM kalmasın...