BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAviva’da işten çıkarma dalgası bir devri kapattı----

Aviva’da işten çıkarma dalgası bir devri kapattı

Aviva’da işten çıkarma dalgası bir devri kapattı
18 Haziran 2021 - 15:48 www.finansgundem.com

Aviva’dan yıldız fon yöneticisi David Cumming’in ayrılması, fon yönetimi kültürünün sonunun geldiğini gösteriyor. Şirketten yapılan açıklamada hamlenin ardında ESG gösterilse de, işten çıkarma dalgasının ardındaki neden maliyet kısma çabası.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fon yöneticisi Richard Buxton, “kendimi yıldız fon yöneticisi olarak görmüyorum” demişti. Ancak elbette her yıldız fon yöneticisinin böyle bir cümle kurması beklenir. Bu açıklamadan bir yıl önce, Buxton İngiltere’nin en büyük fon yöneticisi Schroders’tan ayrılarak Old Mutual’a transfer oldu.

Aynı yıl Buxton’ın yönettiği fon 160 milyon sterlinden 1,1 milyar sterline yükseldi. Bu yükselişin nedenleri arasında ise, yatırım uzmanının eski işinden gelen bağlantıları da gösterildi. Üç yıl sonra dev fon yöneticilerinden birinden daha şok bir karar geldi: David Cumming Standard Life’ı şirkette geçirdiği 18 yılın ardından terk etti.

Cumming’in ayrılması ise o dönemde rakibi Aberdeen Asset Management’la birleşme sürecinde olan yatırım şirketi için “büyük kayıp” olarak değerlendirdi. Bu hafta ise Cumming Aviva Investors’daki görevinden “karşılıklı anlaşma” ile ayrıldığı açıklandı. Yatırım uzmanı Aviva’da Özsermaye Baş Yatırım Uzmanı olarak görev yapıyordu.

Financial Times’ın haberine göre, Cumming’in liderliğini yürüttüğü birim Aviva’nın görece küçük birimlerinden biriydi ve şirketin yatırımcılarının dikkatini çekmiyordu. Ancak fon yönetimi evreninde yıldız olmanın anlamı eskisi gibi değil. Büyük paralar çeken büyük isimlerin yönetim kurulunun ya da patronların üzerinde ağırlığının olduğu dönemler geride kaldı. Yine de Cumming’in ayrılığı bir yıldızın kaydığı anlamına gelmiyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Cumming’in yönettiği fon geçtiğimiz yıl %62 yükseliş gösterdi. Aynı kategoride ise ortalama yükseliş %24 olarak kaydedildi. Aviva’dan yapılan açıklamada şirketin “piyasa lideri olacak sürdürülebilir bir yatırım birimi” oluşturduğu söylendi. Dolayısıyla şirket birimden bazı çalışanların işten çıkarılmasının, ESG fonlarına odaklanma amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Ancak birimin ekibinin üçte birinden fazlası işten çıkarılmış olsa da birim faaliyetlerine devam ediyor. İşten ayrılanların sayısının 10 ila 12’yi bulacağı düşünülüyor. Bu durum ise ESG’ye odaklanma hedefinden ziyade, bir maliyet kısma politikası olarak görünüyor. Bunun nedeni ise yıldız fon yöneticileriyle çalışmanın oldukça pahalı olması. Aynı zamanda dış kaynaklı fonlar için rekabet etmek de yüksek maliyetli. Aviva Investors’ın yönettiği 370 milyar sterlinlik varlıkların %80’i sigorta şirketinin kendisinden geliyor.

Aviva grubu ise aktivist yatırımcı Cevian’ın maliyet kısma baskılarıyla karşı karşıya. Belki de büyük isimler artık gerekli görülmüyor. Fon yönetimi sektörü giderek kişiselleşmeden uzaklaşarak kurumsallaşıyor.

Kilit bireylerin beraberinde getirdiği riskler ve zorlu iç politikalar muhtemelen şirketlerin farklı yaklaşımlara yönelmesine neden oldu. Ancak sektördeki değişim beraberinde başka gelişmeleri de getirdi: Aktif yöneticilerin gücünü baskı altında bırakan, düşük maliyetli pasif yatırımlar. Portföy yöneticileri ve risk yönetimi uzmanları en yüksek maaşlar alıyor. Butik şirketler bile şimdi çalışanlarını değil süreçlerini öne çıkarıyor.

Jim Cramer: Hiperenflasyon ihtimali masadan kalktı

 

Akbank, dış ticarette “yeşil dönem” başlatıyor!

 

Finansal piyasalarda yeni bir çağ başlıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)