BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatAviva yatırım alanında büyümek için küçülüyor----

Aviva yatırım alanında büyümek için küçülüyor

Aviva yatırım alanında büyümek için küçülüyor
21 Haziran 2021 - 14:02 www.finansgundem.com

Aviva’nın aktivist yatırımcıları ve sektör katılımcıları, şirketin daha radikal bir hamle yapması gerektiğini düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aviva’nın diğer birimlerinden daha düşük performans gösteren varlık yönetimi birimi Aviva Investors konusunda ne yapacağını sigorta devinin geçtiğimiz ay gerçekleşen yıllık toplantısında masaya yatırıldı. Özel sermaye yatırımcısı Philip Meadowcroft, toplantıda birimin küçük ölçeği ve grup karlarına yaptığı karların azlığı nedeniyle birimin satılması gerektiğini söyledi.

Financial News’in haberine göre, toplantının ardından Aviva’dan yapılan açıklamada, varlık yönetimi biriminde maliyet kısma yoluna gidildiği söylendi. Birimin lideri ünlü yatırım uzmanı David Cumming, işten çıkarılan ilk isimler arasında yer aldı. Yaklaşık sekiz ila on fonun kapanması bekleniyor. Ancak Aviva aynı zamanda birime yönelik stratejik bağlılığını da dile getirdi ve bu alanda büyüme gösterilebileceğine dair “güven duyulduğunu” söyledi. Meadowcroft ise ikna olmuş görünmüyor ve bu görüşünde yalnız değil. Üst düzey sektör oyuncuları çok daha radikal bir hamlenin gerekli olduğu konusunda hemfikir.

Bazıları Aviva’nın Hollanda’nın sigorta grubu NN Group’u örnek alması gerektiğini düşünüyor. NN 300 milyar euroluk varlık yönetimi birimi için “stratejik seçenekleri değerlendiriyor” ve UBS, Allianz, Generali ve DWS’den teklifler aldığı söyleniyor. Şirketin birime yönelik hamlesi ise, NN’nin geçtiğimiz yıl hisse sahibi olan aktivist yatırımcı Elliott Management’tan hissedar değerini arttırma konusunda baskı altında olduğu bir dönemde geldi.

Aviva ise bir diğer aktivist yatırımcı Cevian’ın baskısı altında. Yatırımcının %5 payı bulunuyor ve devasa maliyet kısıntıları konusunda baskı yapıyor. Ancak Aviva Investors’da gerçekleşecek herhangi bir değişikliğin Cevian’ın baskılarından kaynaklanma ihtimali düşük.

Bunun nedeni ise şirketin, grubun oldukça küçük bir parçasını oluşturması. Aviva Investors geçtiğimiz yıl Aviva’nın toplan karlarına yalnızca %3 katkıda bulundu. Şimdi satılma süreci içinde olan Fransa operasyonu da dahil edildiğinde, rakam %2’nin altına düşüyor. Bu nedenle Aviva Investors’da gerçekleşecek radikal değişimler bile, grubun geneli üzerinde büyük etkiler oluşturmayacak.

Bazı gözlemciler birimin boyutunun Aviva Investors’ın performansının hayal kırıklığı yaratmasını açıkladığını düşünüyor. Birimin karşılaştığı en temel zorluk, Aviva şirketleri için yaptığı işlerin dışında, diğer dış kaynaklardan da varlık çekebilmekti. Sigorta şirketlerinin sahip olduğu birçok varlık yönetimi şirketi bu zorlukla karşı karşıya kalıyor.

Bunun nedeni ise sigorta şirketlerinin yatırımda güvenliğe öncelik vermesinin, üçüncü parti yatırım yönetimi dünyasında yer bulamaması. Casey Quirk’in Avrupa Varlık Yönetimi Danışmanı Jonathan Doolan, “DNA oldukça farklı” dedi. Dış kaynaklı varlıkların toplanması, yatırım yöneticisinin Allianz gibi grupların daha büyük bir parçası olduğunda daha başarılı olabiliyor.

Yatırım yönetimi birimlerinin, parçası olduğu grubun küçük bir bölümünü oluşturduğu durumlarda ise, çeşitlendirme çabaları genellikle grup yönetimi kaynaklı engellerle karşılaşıyor. Bunun nedeni ise birimlerin ana faaliyet alanına yönelen dikkatleri dağıtmasından korkulması.

Bu sebeplerin Aviva için geçerli olup olmadığı bilinmese de şirketin eski lideri Euan Munro’nun yönetim kuruluyla bazı mücadeleler yaşadığı biliniyor. Munro birimin ilerleme kaydetmesine yardımcı olduğu yedi yılın ardından ocak ayında görevini bıraktı. Dışarıdan bakıldığında Aviva Investors’ın başarılı olma potansiyelinin oldukça yüksek olduğu düşünülüyor.

Şirketin aranan alanlarda, iyi bir ürün seçkisi var ve İngiltere’nin 1984 yılında kurulan ilk etik fonlarını da kurmakla birlikte, ESG alanında lider olarak görülüyor. Birimin aynı zamanda devasa sigorta müşterileri tabanına ürünlerini satabilecek potansiyeli de bulunuyor. Bu strateji ise şirketin rakipleri arasında yer alan M&G/Prudential tarafından efektif bir şekilde uygulanıyor.

Yine de Munro dış kaynaklı müşterilerden oluşan %30’luk hedefe hiçbir zaman yaklaşamadı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yılın sonunda, oran %20’nin biraz üzerinde, 366 milyar sterlin seviyesindeydi. Bu seviyelerden 85 milyon sterlin operasyon karı elde edildi. Bunların vergi sonrası 33 milyon sterlini ise Fransa biriminden geldi.

Varlıkların yaklaşık 105 milyar sterlinlik kısmı Fransa biriminin satışıyla gidecek ve Aviva Investors’ın yönetimi altındaki varlıklar yaklaşık 260 milyar dolar seviyesine gerileyecek. Meadowcroft Aviva Investors’ın karlarının oldukça zayıf olmasının nedenlerinden bir tanesinin, birimin iç müşterilere açık piyasada karşılaşılan ücretlerin neredeyse yarısı üzerinde hizmet veriyor olması.

Ancak şüphe götürmeyen unsurlardan bir tanesi Aviva’nın üçüncü partiden varlık yönetimi hizmeti satın aldığı takdirde çok daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalacak olması. Bu nedenle Aviva Investors’ı kapatmak Cevian’ın maliyet kısma taleplerine karşılık vermek için yardımcı olmayacak.

Her durumda Aviva’nın CEO’su Amanda Blanc Aviva Investors’ın temel birimlerden bir tanesi olduğunu açıkça belirtti. Bugünlerde varlık yönetiminde oldukça önemli görülen büyük ölçek hedefine ulaşabilmesi ise mümkün ve Aviva bu hedefe bir başka sigorta şirketi ile ortak biri girişimde bulunarak ulaşabilir.

Ancak yüksek ihtimalle Aviva Investors’ın yeni lideri Mark Versey’in Munro’nun başarısız olduğu alanlarda başarı göstermesi beklenecek ve bunu çok daha küçük ölçekli bir birimle yapması beklenecek. Bu hedef kolay olmayacağı gibi, yatırımcıların müdahaleleriyle de zorluk büyüyecek.

BBVA bankacılıktaki gücünü kripto alanına taşıyor

 

Goldman, İngiltere'de kurumsal bankacılığa giriyor

 

Çevre zarar gördükçe fakirlik de artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)