BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaATM & POS TerminalleriATM'ler ücretli mi oluyor?----

ATM'ler ücretli mi oluyor?

ATM'ler ücretli mi oluyor?
07 Mart 2013 - 07:26 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, bankacılık hizmetlerinin geleceğini değerlendirdi

Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, bankaların şeffaf, açık ve makul olduğu müddetçe maliyetlerini müşterilerine yansıtmalarının son derece doğal olduğunu belirtti. Açıkalın, “Bankalar verdiği her hizmet için bir bedel ödüyor. Yapılan masrafın alınmaması da mümkündür. Ama siz benim babamın oğlu olmadığınıza göre benim o parayı sizden başka bir yerden kazanıyor olmam gerekir. Öbür türlü benim küçük hissedarımın veya mevduat sahibimin beni dava etmesi lazım. ‘Arkadaş nasıl oluyor da sen benim hakkımla Ahmet’in ödemesi gereken masrafı sübvanse ediyorsun’ diye” dedi. Önümüzdeki yıllarda yüzdesel olarak masraf ve komisyonların toplam gelirler içindeki oranının bugünkü oranların üstüne çıkacağını ifade eden Faik Açıkalın, “ATM’den para çekerken masraf ödeyecek miyiz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu soruya evet ya da hayır demek kolay değil. Şu an ödemiyorsunuz. Bundan 5 yıl sonra 10 yıl sonra eğer bankalara ‘Şu masrafınızı yapın ama sübvanse edin’ denirse maliyetleri yansıtmak zorunda kalırız.”
Faiz düştü, durum değişti
Müşterinin aldığı hizmetin bir maliyeti olduğuna, bu maliyetleri yansıtma veya yansıtmama konusunda bankalar arasında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Yapı Kredi Bankası CEO’su Açıkalın şöyle devam etti: “Şubelerinizi yarım açamazsınız. Tam şekilde, en iyi yerde açacaksınız. Açtığınızda belki diğer iş yerlerinin 3 misli kira ödeyerek açacaksınız. Üzerine resmi bayram, tatil v.s. tanımayacaksınız. Çünkü müşteriniz ATM’den 7 gün 24 saat hizmet almak isteyebilir. ATM’lerinizi gece 3’te de olsa sabah 7’de de olsa dolduracaksınız. Gece 2’de müşteriniz çorbacıda kart verdiği zaman ‘Bankanız kapalı, kartınız çalışmıyor’ denmeyecek. ATM’ye sürekli para koymak zorundasınız. Bütün bunların bir maliyeti var. Biz sizi alıştırmadık, devlet bizi yüksek faize alıştırmıştı. Son 10 yıldır böyle değil. Faizler düştü. Dolayısıyla bu işler normale dönmek zorunda.”
Bankaların masraf kalemleri
- Yıllık kredi kartı aidatı
- Hesap işletim ücreti
- İşlemsizlik ücreti
- Dosya masrafı - Komisyon ücreti
- Hayat sigortası ücreti
- Sigorta bedelleri
- Katkı payı
- Ekspertiz ücreti
- İpotek tesis ücreti
- İpotek ücreti
- İlave peşin komisyon
- Havale ücretleri
- EFT ücretleri
- Döviz transfer ücretleri
- Mevzuat araştırma ücreti
- Dekont ücreti
- Ekstre ücreti
- Telefon-faks-posta ücreti
- SMS-mail ücretleri
- Şifre gönderim ücreti
- Menkul bakım ücreti
- Rehin-haciz kaldırma ücreti
- Nakit avans komisyonu
- Diğer şubedeki döviz tevdiat hesabından para çekme ücreti
- Asıl kart bedeli
- Harcama vaadi ihlal ücreti
- Arşivden belge çıkarma ücreti
- ‘Kredi kartı borcu yoktur’ yazısı alma ücreti
Part-time dönem başlıyor
Gelirin artmadığı noktada gidere odaklanılmasının normal karşılanması gerektiğini belirten Faik Açıkalın, “Konjonktür bankaları dikkatle olmaya yöneltti. Yeni dönemde bankalar full-time eleman yerine bazı hizmetler için part-time eleman almayı tercih edecek. Bazı işler sizin adınıza outsource edilebilir” dedi.
Rekabet cezası beklemiyorum
12 Mart’a kadar açıklanması beklenen Rekabet Kurumu’nun soruşturması ile ilgili olarak Faik Açıkalın, “Buradan bir ceza çıkmasını ummuyorum ve beklemiyorum. Alınacak kararlar sadece hukuka değil adalet ve vicdana göre de değerlendirilmeli” dedi.
40-50 yeni şube açacak
Faik Açıkalın, müşteri odaklı ve sürdürülebilir karlılık hedefi doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek Yapı Kredi’nin bu yıl 40-50 şube açmayı planladığını ve bu şubelerin ihtiyacına uygun olarak da yeni istihdam yaratacaklarını söyledi. Yapı Kredi’nin kredi kartları başta olmak üzere sektörde bir dizi alanda lider olduğunu ve bu liderliklerini korumayı amaçladıklarını vurgulayan Açıkalın, sürdürülebilir kârlılığın kendileri için önemli olduğunu belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)