BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAtılan adımlar dolara engel olmuyor----

Atılan adımlar dolara engel olmuyor

Atılan adımlar dolara engel olmuyor
28 Eylül 2020 - 13:11 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz hafta faiz artışı ile başlayan sonrasında swap limitlerinin esnetilmesi ve bugün de aktif rasyo indirimiyle devam eden hamleler TL'deki değer kaybını durduramadı. Döviz kurları nereye gidiyor, dolar ve euro neden yükseliyor?

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz artışıyla başlayan piyasalarda normalleşme adımlarına rağmen Türk Lirası'ndaki değer kaybı bir türlü durdurulamıyor. Perşembe günü faiz artışı, cuma günü swap limitlerinin esnetilmesi ve bugün gelen Aktif Rasyo indirimleri de çare olmazken dola ve euro, TL karşısında yeniden zirveyi gördü.

Yeni haftanın ilk saatlerinde illikit piyasada kısa süreliğine de dolar/TL 7,85; euro/TL ise 9,12'nin üzerine çıkarak hareketli geçeceğinin ilk sinyalini vermişti. Piyasaların açılmasıyla birlikte sabah saatlerin 7,66'lardaki dolar/TL kademeli bir şekilde yükselişe geçti ve günün daha ilk yarısında 7,77'yi, ikinci yarısında 7,85'i gördü. Euro/TL de sabah 8,90'lardayken yarım günde 15 kuruşluk artışla 9,05'e sonrasında 9,15'e yaklaştı.

REPO İHALESİ AÇILMADI, PİYASA LİKİDİTE PENCERESİNE YÖNLENDİRİLİYOR

Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere ekonomi yönetimi Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak için aldığı önlemlere ek olarak bugün repo ihalesi de açılmadı. İhale açmayan TCMB, piyasayı gecelik likidite penceresine yönlendirerek ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükseltmeyi hedefliyor.

KURU: DOLAR/TL 7,50'NİN ALTINDA KALMADIKÇA...

Döviz kurlarındaki düşmeyen tansiyonu değerlendiren Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner KURU, TCMB'nin politika faizini 8,25'den 10,25'e çıkarması önemli bir mesaj olduğunu ancak hali hazırda AOFM'nin bu seviyenin üzerinde seyrediyor olması piyasadaki algıyı bozamadığına işaret etti. Dolardaki yükselişe neden olan bir diğer önemli etki olarak ise Azerbaycan-Ermenistan hattından gelen haber akışı ve bunun yarattığı belirsiz ortam olduğunu belirten Kuru,  "TL varlıklar üzerinde kısmi baskılayıcı etkisi olarak görünüyor. Teknik olarak temmuz ayı sonunda 6,85'den başlayan yükselen formasyonu içindeyiz, bu formasyonda normal fiyatlanma aralığı 7,50 - 7,75 olarak görünüyor. 7,50'nin altında kalıcılık sağlanmadıkça piyasa algısının yukarı yönlü olmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

BDDK’nın aktif rasyosu hamlesinin yankıları

BDDK'dan aktif rasyosuyla ilgili yeni düzenleme

Euro ve dolar haftaya hızlı başladı

Resmi rezervler yüzde 7.2 azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)