BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaAspirin kanseri önlüyor----

Aspirin kanseri önlüyor

Aspirin kanseri önlüyor
08 Aralık 2010 - 09:51 www.finansgundem.com

İngiliz Oxford Üniversitesi'nin araştırmasına göre yatmadan önce sütle birlikte alınan çeyrek aspirin...

İngiliz Oxford Üniversitesi'nin araştırmasına göre yatmadan önce sütle birlikte alınan çeyrek aspirin tüm kanser türlerinde yakalanma riskini yüzde 20 oranında azaltıyor.
İngiltere'de yapılan bir araştırmada, aspirinin kalp krizi ve kanser riskini azalttığına dair tezler incelemeye alındı. Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmadan çıkan ilginç sonuç ise her gün yatmadan önce sütle alınan çeyrek aspirinin, orta yaşlarda kansere yakalanma ihtimalini yüzde 20 düşürdüğü yönünde oldu. Çok düşük dozda alınan aspirinin faydalarının yan etkilerinden fazla olduğunun altı çizilen araştırmaya göre, aspirinin bu olumlu etkisi tüm kanser türleri için geçerli. Ancak uzmanlar akciğer ve gırtlak kanserine yakalanma riskinin aspirin kullanımıyla riski yüzde 60 oranında azaldığını söylüyor. Sütteki kalsiyumun aspirinin etkisini artırdığı belirtiliyor. Dört yıl süren çalışmayı 25 bin 570 kişi üzerinde yaptıklarını belirten Profesör Peter Rothwell, "Araştırmamızda gördük ki aspirin sadece kanser riskini azaltmıyor. 45 ile 70 yaş arasında günde bir aspirin almak, bu yaş aralığında kalp krizi veya başka herhangi bir hastalıktan ölme riskini de yüzde 10 oranında azaltıyor" dedi.

DÜNYANIN EN İLGİNÇ İLACI
İngiltere'deki Kanser Araştırmaları Merkezi, çalışmayı "umut verici" olarak nitelerken East Anglia Üniversitesi'nden profesör Alastair Watson ise ilginç araştırma sonuçları için "Bu aspirinin dünyadaki en ilginç ilaç olduğunu kanıtlıyor" diye konuştu.
Türk doktorlar: Biz de kullanıyoruz
Doç. Dr. Filiz Çay (Ankara Üniversitesi Onkoloji Uygulama Araştırma Merkezi): Kanser koruma programında zaten aspirin yer alıyor. Etkisi muhtemelen tümörün kanlanması üzerine oluyor. Ömrü uzatmaya etkisi olduğu bilinen bir gerçek.
Prof. Dr. Aykan Canberk (İstanbul Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı): Ben de hastalarıma veriyorum. Aspirinin, kanser hücresi gelişme olasılığını önlemesi yüksek görülüyor.
Uzm. Dr. Yavuz Dizdar (İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü): Bu araştırma büyük olasılıkla doğru. Kalın bağırsak kanserinde de aspirinin bu etkileri gösterildi. Kansere karşı koruyucu etki yapıyor. Ben de hastalarıma haftada iki tane normal aspirin veya midelerinde sorun yoksa her gün bebe aspirini öneriyorum.
Didem SEYMEN/ SABAH

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)