BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemASO Başkanı Özdebir: Piyasada güven erozyonu var----

ASO Başkanı Özdebir: Piyasada güven erozyonu var

ASO Başkanı Özdebir: Piyasada güven erozyonu var
31 Mart 2021 - 15:53 www.finansgundem.com

Ankara Sanayi Odası Başkanı Özdebir, Merkez Bankası'nda yaşanan ani değişimin piyasada güven erozyonu yarattığını ifade etti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) şubat ayı meclis toplantısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında, yüksek kurun iş dünyasında dış borç finansmanını zorlaştırdığını ifade eden Başkan Nurettin Özdebir, kurdaki oynaklığın geleceğe yönelik planlamaları zorlaştırdığını belirtti. Buna bağlı olarak enflasyonda ve faizde yaşanan artışın, yatırım imkanlarını azalttığını söyleyen Özdebir, bazı iş insanlarının ham maddeyi piyasaya sunmak yerine ihraç ederek tedarik zincirini aksattığını belirtti.

Son faiz artırımından sonra kurun uygun seviyelere döneceğinini düşündüklerini aktaran Özdebir, bu adımdan sonra Merkez Bankası'ndaki görev değişiminin piyasalarda güven erozyonu yarattığını söyledi.

Kurun kısa sürede hızla yükselmesiyle sıkılaştırma politikaları amacının realize edilemediğine vurgu yapan Özdebir, “Ekonomi aynı anda hem yüksek faizin, hem de yüksek kurun kıskacında kalmıştır.” dedi.

“Enflasyonu para politikası ile kontrol etme stratejisi dinamizmi bozuyor”

Özdebir, sadece para politikası üzerinden uygulanması planlanan enflasyon ve kur kontrolünün ekonominin dinamizminin daha da bozulmasına neden olacağını bildirdi.

En önemli ekonomik düzenlemelerin ‘sürdürülebilirlik’ üzerinden gelişmesi gerektiğini aktaran Nurettin Özdebir, ASO’nun daha önce gündeme getirdiği önerilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan pakette yer almasından mutlu olduklarını ifade etti.

Başkan Özdebir, Türkiye gibi dış finansman gereksinimlerinin yüksekliği nedeniyle kırılganlığı yüksek olan ülkelerde, ülke riskinin azaltılabilmesi ve yatırım ikliminin elverişli kılınabilmesinin, öncelikle güven tesisini gerektirdiğini belirtti. Özdebir, bunun da makroekonomik politikaların öngörülebilirliğini artırmakla mümkün olabileceğini söyledi.

ASO Meclis Toplantısının konuğu olan Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin Avrupa ile Çin arasındaki ticarette ‘Orta Koridor’ rotasıyla payını artırabileceğini söyledi. Avrupa-Çin arasındaki yıllık ticaret hacminin 710 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan ticaret yolu olan Orta Koridor'un da en önemli bileşeni olacak.” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, Süveyş Kanalı’nda sıkışan The Ever Given adlı geminin dünya ticaretini olumsuz etkisinden bahsederek, Orta Koridorun öneminin bir kez daha ortaya çıktığını aktardı.

Ekonomistler enflasyonda ne kadar artış bekliyor?

 

TÜRK-İŞ Gıda enflasyonu yüzde 16.66

 

Süveyş kazasından edindiğimiz 4 ders

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gibi taş düşsün31 Mart 2021 17:23

    Memleketin borcu dağlar gibi, tüm kaynaklar hazinede dahil tüketildi, Halk işsiz, perişan umutsuz. Ülkenin sorunları dağ gibi ama Sarayın derdi Kanal İstanbul.