BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAskerlik borçlanmasıyla erken emeklilik mümkün----

Askerlik borçlanmasıyla erken emeklilik mümkün

Askerlik borçlanmasıyla erken emeklilik mümkün
15 Temmuz 2019 - 13:52 www.finansgundem.com

Erkekler, askerlik borçlanmasıyla sigortalı oldukları tarihi öne çekerek, erken emekli olma fırsatı yakalayabilir.

5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların pek çok durumda borçlanma hakları var. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabilir. Fakat bu yolla sigorta girişinin öne çekilmesi ancak askerlik borçlanmasında mümkündür.

PRİM GÜN SAYISI ARTAR

Diğer borçlanmalarda yalnızca prim ödeme gün sayısı artmış olur. Ayrıca emekli aylığını belirleyecek prime esas kazanç miktarı da yükseltilebilir. Bu durumda emekli aylığı da artar. Askerlik borçlanması yapan bir kişi hem prim ödeme gün sayısını artırır hem de sigortalılık tarihini öne çeker.

TAMAMINA GEREK YOK

Örneğin 6 ay askerlik yapmış bir kişi askerlik dönemi ilk kez sigortalı olduğu tarihten önce ise sigorta girişini borçlandığı süre kadar öne çeker. Yani sigortalı olmadan önce askere gitmiş bir kişi askerlik süresi kadar sigorta girişini geri çekebilir. Diğer yandan askerlik süresinin tamamının da borçlanılmasına gerek yoktur.

Taksit yok, 1 ay içinde ödenmesi gerekiyor

1111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince, askerlik hizmetini er veya erbaş olarak ifa edenler askerlik sürelerinin tamamını veya bir kısmını, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise, yedek subay okulu süresini borçlanabilir. Borçlanma için sigortalıların ikamet ettikleri ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Dilekçeyi dolduranların buna ek olarak askerlik süresini belgelendirmeleri de şart. Bu dilekçeyle askerlik borçlanmasını yapacakları prime esas kazanç düzeyini de belirten sigortalılar, SGK’nın kendilerine tebliğ ettiği rakamı 1 ay içinde ödemek durumundalar. Askerlik borçlanmasında taksit gibi bir imkan söz konusu değil.

Sürenin iyi hesaplanması çok önemli

Askerlik borçlanmasının erken emeklilik sağladığı durumlarda borçlanma tutarının kişilere büyük faydası olur. Bunu bir örnekle açıklamamız gerekirse; ilk kez 1 Temmuz 1979 tarihinde sigortalı olan ve askerliğini 1977 yılında 18 ay yapan bir kişi, askerliğinin sadece 46 gününü borçlanarak 45 yaş yerine 44 yaşında emekli olabilir. Yani bu borçlanma sayesinde bir yıl erken emeklilik hakkı kazanır. Askerlik borçlanmasının bu avantajından faydalanmak için borçlanılması gerekli olan sürenin iyi hesaplanması gerek.

Başvurular e-Devlet’ten yapılabilir

Borçlanma talepleri için de e-Devlet kullanılabiliyor. SSK ve Bağ-Kur’lular e-Devlet'ten askerlik borçlanması talebinde bulunabiliyor. Bu kolaylık özellikle yurtdışındaki vatandaşlar için çok önemli. Kişi borçlanma yaptığı dönemde 4/a’lı ise askerlik borçlanması 4/a’lı olarak, 4/b’li ise 4/b’li olarak değerlendirilir.

Bir gün için en düşük rakam 27 TL

Bu yıl askerlik borçlanmasının bir günü için ödenebilecek en düşük rakam 27.29 TL iken, en yüksek rakam 204.67 TL’dir. Borçlanmasını düşükten ödemek prime esas kazanç düşük olduğu için aylık bağlanması durumunda avantajlı olmaz. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Lütfi demir16 Temmuz 2019 17:51

    Dogum öncesi borçlanma niye yapılamıyor o askerleri analar dogurdu pazardan satın almadılar niye analara nankörlük yapılıyor buinsanlar yaşlı çalışamıyor çalıştırmıyorlar sürünerek işe gidiyorlar birde fırca azar işitiyorlar adamlarda haklı gelmiş 58 yaşına neyapsın böyle işciyi kalmış iki senesi emekliliyine parasını ödeyip emekli olsunlar hiç hakkıolmayan lar maaş alıyor bu insanların hakkı yaşlı analara buzulüm niye