BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAşı kıtlığı küresel ekonomide eşitsizliği artırdı----

Aşı kıtlığı küresel ekonomide eşitsizliği artırdı

Aşı kıtlığı küresel ekonomide eşitsizliği artırdı
28 Temmuz 2021 - 13:16 www.finansgundem.com

IMF’nin yayınladığı en son rapora göre gelişmiş ülkelerde aşı oranlarının artışı ekonomik iyileşmeyi hızlandırırken, gelişmekte olan ülkelerde aşı kıtlığı büyümenin karşısındaki en önemli engel olarak öne çıkıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) en son yayınladığı rapora göre pandemi sonrasında gelişmekte olan ekonomiler geride kalırken zengin ülkeler için ekonomik görünüm gün geçtikçe daha iyiye gidiyor. IMF Salı günü küresel ekonominin bu yıl % 6 oranında genişleyeceği yönündeki tahminini doğruladı. Ancak IMF'nin Nisan ayındaki bir önceki raporundan bu yana ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelere yönelik büyüme tahminleri iyileşirken, Hindistan ve Güneydoğu Asya'daki ülkelere yönelik beklentiler geriledi.

CNN Markets’da yer alan habere göre IMF’den yapılan açıklamada ayrışmanın büyük oranda aşılanma oranlarıyla ilişkili olduğu belirtildi. Raporda, “Aşıya erişim küresel iyileşmenin iki bloğa ayrılmasında başlıca fay hattı olarak ortaya çıkmıştır. Bu yılın sonlarında ekonomik faaliyetin daha da normalleşmesini dört gözle bekleyen neredeyse tüm gelişmiş ekonomiler bir tarafta, yeniden canlanan vaka sayıları ve artan Kovid ölümleri ile karşı karşıya olanlar diğer tarafta olmak üzere büyük bir ayrım söz konusu” ifadelerine yer verildi.

IMF'ye göre, gelişmiş ekonomilerdeki nüfusun %40'a yakını tamamen aşılanmış durumda. Gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde aşılama oranı %11 iken, düşük gelirli ülkelerde bu oranlar daha da geride kalıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, IMF, ABD için büyüme tahminini bir önceki raporunun ardından %0,6 artırdı. Uluslararası Para Fonu dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl %7 büyüyeceğini öngörüyor. Rapora göre İngiltere de daha önceki beklentileri %1,7 geride bırakarak %7 oranında büyüyecek. Euro kullanan 19 ülke ülke beklentileri %0,2 oranında aşarak %4,6’lık bir büyümeye hazırlanıyor. Kanada ise %1,3 puanlık artışla %6,3’lük büyüme yolunda ilerliyor.

Bu arada, Çin %8,1'lik bir büyüme kaydetmeye hazırlanıyor. IMF’nin dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin tahmininde toparlanmanın ardından ivme kaybedeceği endişeleri hafif bir aşağı yönlü revizyon getirdi. Hindistan'da ekonomik büyüme tahminleri, son günlerde yeniden ortaya çıkan Kovid-19 dalgasının ardından büyük bir düşüş gösterdi. Ülke ekonomisinin bu yılın nisan ayında %12,5 büyümesi beklenirken en son IMF tahminleri bu oranın %9,5’e düştüğünü gösteriyor.

IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Beklenenden daha hızlı aşılama oranları ve normale dönüş büyüme hızında artışlara yol açarken, başta Hindistan olmak üzere bazı ülkelerde aşılara erişim eksikliği ve yeniden artan Kovid-19 vakaları büyüme beklentilerinde düşüşlere yol açtı” ifadelerine yer verdi.

IMF, hükümetlerden gelen farklı siyasi desteklerin bu bölünmeyi daha da kötüleştirebileceği konusunda uyardı.

Gopinath, “2021 ve sonrasında açıklanan 4,6 trilyon dolarlık pandemi önlemleriyle gelişmiş ekonomilerde büyük mali desteğin devam ettiğini görüyoruz. Öte yandan, gelişmekte olan piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde çoğu önlemin süresi 2020'de doldu ve mali tamponlarını yeniden inşa etmek istiyorlar. Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye gibi bazı gelişmekte olan piyasalar yukarı yönlü fiyat baskılarının önünü almak için para politikası oranlarını yükseltmeye başladı” açıklamasında bulundu.

Ancak IMF, daha sağlam zeminde giden ülkelerin bile krizden tamamen kurtulmadığı konusunda uyardı. Raporda, merkez bankalarının sağladığı ekonomik desteği beklenenden daha erken çekmeleri halinde "son derece bulaşıcı virüs varyantlarının" yarattığı risklerin yanı sıra, özellikle ABD'de finansal piyasalar için bir şok oluşabileceğine işaret edildi.

Fed öncesi küresel piyasalarda son durum

 

ABD İngiltere’ye seyahat yasağını uzattı

 

Pandemi, ABD'lileri zenginleştirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)